Tort tęczowy

Dzisiaj mój blog świętuje swoje pierwsze urodziny :)

Z tej okazji zapraszam wszystkich na kawałek tortu – okazja wyjątkowa, więc tort też jest wyjątkowy, bo tęczowy :)

Swoimi żywymi barwami wszystkim poprawi humor :)

Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki.

Tutaj znajdziecie instrukcję wykonania różyczek z kremu.

 

teczowy1

teczowy2

teczowy3

teczowy4

teczowy5

 

Tort tęczowy – przepis do druku

tort z różami

Tort tęczowy na 1 urodziny bloga :)

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen

Składniki
  

składniki na ciasto (6 blatów) tortownica 22 cm:

  • 226 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 355 g mleka

składniki kremu:

  • 1 litr śmietany kremówki (36%)
  • 250 -500 g serka mascarpone (zależy jak gęsty krem chcecie uzyskać)
  • kilka łyżek cukru pudru , do smaku (proponuję około 6)

Instrukcja
 

wykonanie blatów:

  • Mąkę, proszek do pieczenia, sól - zmieszaj razem.
  • Masło zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijaj białka, jedno po drugim i miksuj dokładnie masę pomiędzy białkami. Dodaj ekstrakt i zmiksuj.
  • Do masy maślanej dodawaj na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
  • Ciasto zważ (dobrze na samym początku zważyć samą miskę w której będziesz robić ciasto, aby uwzględnić to potem w masie końcowej :)), otrzymany wynik podziel na 6. Każdą część ciasta umieść w osobnej miseczce. Dodaj barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszaj dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy (używałam barwników w żelu firmy Wilton i wyszły ładne, żywe kolory).
  • Ciasto przełóż do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych) i piecz około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka (ja piekłam w dwóch turach).
  • Upieczone blaty możesz zawinąć w folię spożywczą i przechować na później.

wykonanie kremu:

  • Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na gęstą masę. Serek mascarpone zmiksuj w oddzielnej miseczce z cukrem pudrem (dzięki temu nabierze delikatniejszej konstystencji). Dodaj serek w partiach do śmietany kremówki - nie przerywaj miksowania.
  • Przełóż blaty ciasta kremem, obłóż też nim wierzch tortu i boki.
  • Kolejność blatów to: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony u samej góry.

Notatki

Ciasto nie jest suche jak biszkopt, więc nie wymaga dodatkowego nasączania, ale muszę przyznać, że lekko polany rumem bardziej mi smakował :D
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!