Przepis na kolorowy tort tęczowy

Dzisiaj mój blog świętuje swoje pierwsze urodziny :)

Z tej okazji zapraszam wszystkich na kawałek tortu – okazja wyjątkowa, więc tort też jest wyjątkowy, bo tęczowy :)

Swoimi żywymi barwami wszystkim poprawi humor :)

W środku znajdziecie kolorowe blaty ciasta, które układają się w tęczę.

Dlatego tort po przekrojeniu wygląda wyjątkowo pięknie i na pewno zaskoczy wszystkich.

Aby kolory były bardziej żywe używamy do ciasta same białka. Żółtka by wpływały na odcień ciasta.

Koniecznie upieczcie taki tęczowy tort dla kogoś ukochanego.

Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki.

Tutaj znajdziecie instrukcję wykonania różyczek z kremu.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

teczowy1

teczowy2

tort tęczowy

tęczowy tort

tęczowy tort

Tort tęczowy przepis do druku

tort z różami

Tort tęczowy na 1 urodziny bloga :)

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły kolorowy tort z tęczowymi blatami ciasta.
5 z 3 ocen
Porcje 12

Składniki

składniki na ciasto (6 blatów) tortownica 22 cm:

  • 226 g masła miękkiego
  • 220 g cukru
  • 5 białek z jajek rozmiar L
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 355 g mleka
  • barwniki spożywcze fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony

składniki kremu:

Instrukcja
 

wykonanie blatów:

  • Mąkę, proszek do pieczenia, sól - zmieszaj razem.
    375 g mąki pszennej, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
  • Masło zmiksuj na gładką, puszystą masę.
    226 g masła
  • Dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując.
    220 g cukru
  • Dodaj białka, jedno po drugim i miksuj dokładnie masę pomiędzy białkami.
    5 białek
  • Dodaj ekstrakt i zmiksuj.
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Do masy maślanej dodawaj na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
    355 g mleka
  • Ciasto zważ (dobrze na samym początku zważyć samą miskę w której będziesz robić ciasto, aby uwzględnić to potem w masie końcowej :)), otrzymany wynik podziel na 6.
  • Każdą część ciasta umieść w osobnej miseczce. Dodaj barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony.
  • Wymieszaj dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy (używałam barwników w żelu firmy Wilton i wyszły ładne, żywe kolory).
  • Ciasto przełóż do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych) i piecz około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC (tryb góra-dół), do tzw. suchego patyczka (ja piekłam w dwóch turach).
  • Upieczone blaty możesz zawinąć w folię spożywczą i przechować na później.

wykonanie kremu:

  • Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na gęstą masę.
    1 litr śmietany kremówki
  • Serek mascarpone zmiksuj w oddzielnej miseczce z cukrem pudrem (dzięki temu nabierze delikatniejszej konsystencji).
    500 g serka mascarpone, kilka łyżek cukru pudru
  • Dodaj serek w partiach do śmietany kremówki - nie przerywaj miksowania.
  • Przełóż blaty ciasta kremem, obłóż też nim wierzch tortu i boki.
  • Kolejność blatów to: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony u samej góry.

Notatki

Ciasto nie jest suche jak biszkopt, więc nie wymaga dodatkowego nasączania, ale muszę przyznać, że lekko polany rumem bardziej mi smakował :D
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!