proste, szybkie i wilgotne ciasto z owocami

Przepis na babkę z mango – niesamowicie wilgotną i słoneczną

Dziś u mnie niezwykle piękna babka z mango i rewelacyjnym żółtym kolorze. Ta babka swoją wilgotność i smak zawdzięcza dodanej do ciasta pulpie z mango. To ciasto ucierane, więc tajemnica jego udanego wykonania tkwi w składnikach o pokojowej temperaturze! Pamiętajcie więc o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki.

babka z mango

Babka z mango przepis krok po kroku

Jeśli lubisz fajnie wilgotne i apetyczne ciasta, to koniecznie zrób taką babkę z pulpą z mango.

prosta i wilgotna babka z owocami i mango

Babka z mango przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotną i mega słoneczną babkę z mango i lukrem jogurtowym.
4.27 z 19 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 11
Kalorie 283 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Składniki

składniki na ciasto z mango

  • 170 g masła (miękkiego )
  • 140 g cukru pudru (- 1 szklanka)
  • 3 jajka (rozmiar L – w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki (2,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 420 g pulpy z mango (w temperaturze pokojowej)

składniki na lukier do babki z mango

Instrukcja
 

Jak zrobić wilgotną babkę z mango

  • Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę – aż masło będzie białe i puszyste.
    170 g masła, 140 g cukru pudru
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej razem przez sito.
    375 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
    3 jajka
  • Dodaj pulpę z mango i zmiksuj.
    420 g pulpy z mango
  • Dodaj w 2-3 porcjach mąkę i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników!
  • Przełóż ciasto do keksowej formy o długości około 25 cm (ja miałam taką o dolnej długości 23 cm i ciasto mi lekko uciekało).
  • Piecz w 170 stopniach na funkcji góra/dół przez około 55-60 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z jogurtem naturalnym – dodawaj jogurt po 1-2 łyżkach, aż lukier będzie lekko lejący, ale dalej gęsty.
    150 g cukru pudru, 60 g jogurtu naturalnego
  • Posmaruj lukrem ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 283kcalWeglowodany: 43gBiałko: 4gTłuszcz: 11gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe ciasto z mango
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste i szybkie ciasto owocowe z mango

Wilgotne ciasto z mango – uwagi

Babka z mango będzie idealna w pochmurne dni – bo sami tylko popatrzcie na jej piękny słoneczny kolor.

Przepis wypatrzyłam u Dorotki z bloga Moje wypieki i ten kolor ciasta tak mnie zafascynował, że przy najbliższej okazji kupiłam w Tesco puszkę pulpy z mango i upiekłam tą babkę.

Ciasto z mango jest rewelacyjne w smaku – wyraźnie owocowe i wilgotne – myślę, że długo zachowuje świeżość, ale tak na prawdę trudno mi powiedzieć, bo za szybko znikło ;)

Wierzch tej babki z mango udekorowałam lukrem z jogurtem naturalnym, bo jakoś samo nasunęło mi się skojarzenie z mango lassi, a na lukier dodałam tartą skórkę z pomarańczy – wyszło mega owocowo i aromatycznie.

Zachęcam was również do upieczenia ciasta czekoladowego z mango (tu jest użyte w kawałkach) a do niego wypicie smoothie z mango – pycha.

wilgotne proste i szybkie ciasto z mango i lukrem

 Polecane przepisy na ciasto z mango

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z mango. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: