Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babka z mango

Babka z mango – niesamowicie wilgotna 🙂

 

proste, szybkie i wilgotne ciasto z owocami

 

Babka z mango będzie idealna w pochmurne dni – bo sami tylko popatrzcie na jej piękny słoneczny kolor.

Przepis wypatrzyłam u Dorotki i ten kolor ciasta tak mnie zafascynował, że przy najbliższej okazji kupiłam w Tesco puszkę pulpy z mango i upiekłam tą babkę.

Ciasto jest rewelacyjne w smaku – wyraźnie owocowe i wilgotne – myślę, że długo zachowuje świeżość, ale tak na prawdę trudno mi powiedzieć, bo za szybko znikło 😉

Wierzch tej babki z mango udekorowałam lukrem z jogurtem naturalnym, bo jakoś samo nasunęło mi się skojarzenie z mango lassi, a na lukier dodałam tartą skórkę z pomarańczy – wyszło mega owocowo i aromatycznie.

Zachęcam was również do upieczenia ciasta czekoladowego z mango (tu jest użyte w kawałkach) a do niego wypicie smoothie z mango – pycha.

 

proste i szybkie ciasto owocowe z mango

 

wilgotne proste i szybkie ciasto z mango i lukrem

 

babka z mango

 

Babka z mango
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 11
Składniki
ciasto:
  • 170 g miękkiego masła
  • 140 g cukru - użyłam cukier puder
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 420 g pulpy z mango
lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • około 60 g jogurtu naturalnego
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
  2. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj pulpę z mango i zmiksuj.
  5. Dodaj w 2-3 porcjach mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  6. Przełóż ciasto do keksowej formy o długości około 25 cm (ja miałam taką o dolnej długości 23 cm i ciasto mi lekko uciekało).
  7. Piecz w 170 stopniach na funkcji góra/dół przez około 55-60 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Cukier puder zmieszaj z jogurtem naturalnym - dodawaj jogurt po 1-2 łyżkach, aż lukier będzie lekko lejący, ale dalej gęsty.
  10. Posmaruj lukrem ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 283 Tłuszcze: 11g Węglowodany: 43g Błonnik: 1g Białka: 4g

 

 

Reklama

8 komentarzy

  1. na szlaku 2018/03/17 at 19:12 - Reply

    Do masy jajecznej dodaj jajka?

    • wypiekibeaty 2018/03/25 at 09:33 - Reply

      Hihi – do masy maślanej 🙂 już poprawiam – dziękuję za spostrzegawczość, pozdrawiam, Beata

  2. wypiekibeaty 2017/10/01 at 17:02 - Reply

    Dobrze wiedzieć, że ze świeżych owoców też wychodzi pysznie 🙂

  3. wypiekibeaty 2017/09/26 at 20:23 - Reply

    daj znać jak zrobisz 🙂

  4. Maja Banasiak 2017/09/25 at 16:39 - Reply

    Beato, tylko i wyłącznie pulpa? Świeże dojrzałe mango nie wchodzi w grę?

    • wypiekibeaty 2017/09/26 at 08:31 - Reply

      Pewnie, że wchodzi, tylko musisz go użyć mniej więcej tyle co pulpy i miąższ wcześniej zmiksować.

  5. Raczej mango czy pulpy z mango używamy do kremów do ciast lub galaretek i jeszcze nie dodawałyśmy tego owocu bezpośrednio do ciasta 🙂 Bardzo ciekawe połączenie 🙂

    • wypiekibeaty 2017/09/24 at 10:30 - Reply

      Ciasto smakuje dzięki niej nieziemsko, więc warto wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: