Babka z mango

Zaktualizowany: 2023 20 sierpnia
proste, szybkie i wilgotne ciasto z owocami

Przepis na babkę z mango – niesamowicie wilgotną i słoneczną

Dziś u mnie niezwykle piękna babka z mango i rewelacyjnym żółtym kolorze. Ta babka swoją wilgotność i smak zawdzięcza dodanej do ciasta pulpie z mango. To ciasto ucierane, więc tajemnica jego udanego wykonania tkwi w składnikach o pokojowej temperaturze! Pamiętajcie więc o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki.

babka z mango

Babka z mango przepis krok po kroku

Jeśli lubisz fajnie wilgotne i apetyczne ciasta, to koniecznie zrób taką babkę z pulpą z mango.

prosta i wilgotna babka z owocami i mango

Babka z mango przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotną i mega słoneczną babkę z mango i lukrem jogurtowym.
4.27 z 19 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 11
Kalorie 283 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Składniki

składniki na ciasto z mango

  • 170 g masła (miękkiego )
  • 140 g cukru pudru (- 1 szklanka)
  • 3 jajka (rozmiar L – w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki (2,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 420 g pulpy z mango (w temperaturze pokojowej)

składniki na lukier do babki z mango

Instrukcja
 

Jak zrobić wilgotną babkę z mango

  • Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę – aż masło będzie białe i puszyste.
    170 g masła, 140 g cukru pudru
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej razem przez sito.
    375 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
    3 jajka
  • Dodaj pulpę z mango i zmiksuj.
    420 g pulpy z mango
  • Dodaj w 2-3 porcjach mąkę i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników!
  • Przełóż ciasto do keksowej formy o długości około 25 cm (ja miałam taką o dolnej długości 23 cm i ciasto mi lekko uciekało).
  • Piecz w 170 stopniach na funkcji góra/dół przez około 55-60 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z jogurtem naturalnym – dodawaj jogurt po 1-2 łyżkach, aż lukier będzie lekko lejący, ale dalej gęsty.
    150 g cukru pudru, 60 g jogurtu naturalnego
  • Posmaruj lukrem ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 283kcalWeglowodany: 43gBiałko: 4gTłuszcz: 11gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe ciasto z mango
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste i szybkie ciasto owocowe z mango

Wilgotne ciasto z mango – uwagi

Babka z mango będzie idealna w pochmurne dni – bo sami tylko popatrzcie na jej piękny słoneczny kolor.

Przepis wypatrzyłam u Dorotki z bloga Moje wypieki i ten kolor ciasta tak mnie zafascynował, że przy najbliższej okazji kupiłam w Tesco puszkę pulpy z mango i upiekłam tą babkę.

Ciasto z mango jest rewelacyjne w smaku – wyraźnie owocowe i wilgotne – myślę, że długo zachowuje świeżość, ale tak na prawdę trudno mi powiedzieć, bo za szybko znikło ;)

Wierzch tej babki z mango udekorowałam lukrem z jogurtem naturalnym, bo jakoś samo nasunęło mi się skojarzenie z mango lassi, a na lukier dodałam tartą skórkę z pomarańczy – wyszło mega owocowo i aromatycznie.

Zachęcam was również do upieczenia ciasta czekoladowego z mango (tu jest użyte w kawałkach) a do niego wypicie smoothie z mango – pycha.

wilgotne proste i szybkie ciasto z mango i lukrem

 Polecane przepisy na ciasto z mango

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z mango. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 22 września

Podziel się przepisem

17 komentarzy

  1. e41025973e11f4f99ad5761baefbc9f9?s=54&d=mm&r=g
    MangoFan 2022 8 października w 17:30- Odpowiedz

    Smak jest w porządku jednak wyszedł zakalec. Zjem po kryjomu żeby żona nie widziała.

  2. e44bd806c27bcc5f034fe0f5d49a79f5?s=54&d=mm&r=g
    Zuzia 2021 14 maja w 18:17- Odpowiedz

    Płynne ,wciąż płynne. To nie wina piekarnika,tylko przepis do dupy!!!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 14 maja w 19:49- Odpowiedz

      Nie wiem, czemu ciasto ci nie wyszło – bo jak widać, moje jest upieczone dobrze. Może to kwestia użytej pulpy z mango i jej „wodnistości”. Przepis oryginalny pochodzi z bloga Moje Wypieki i tam też nie mieli problemów z płynnością ciasta.

  3. da4b9f7a9f778a6e3a08f0be25b8d809?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena 2021 27 kwietnia w 18:50- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    A ja piękę już godzinę i wciąż jest płynne…Nie wiem co jest nie tak, bo wszystko zrobiłam według przepisu‍♀️

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 27 kwietnia w 20:12- Odpowiedz

      piekarniki są różne. Piecz do suchego patyka, włącz termoobieg.

  4. 7fe5a261558a317b4526952d56103210?s=54&d=mm&r=g
    Małgorzatka 2020 17 kwietnia w 14:57- Odpowiedz

    Super przepis ! Smak i konsystencja genialna :)
    ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
    Polałam lukrem z marakui + polewą z gorzkiej czekolady:) Pycha!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 17 kwietnia w 18:11- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo :)

  5. ff1bda163ef1784d22d356fe28421184?s=54&d=mm&r=g
    Wiki 2018 1 grudnia w 09:56- Odpowiedz

    Chciałabym zwrócić uwagę, na autora przepisu. Podajesz siebie, a ewidentnie przepis pochodzi z bloga Doroty – Moje Wypieki. Zmieniłaś jedynie pomysł lukru. Myślę, że warto coś z tym zrobić i wziąć pod uwagę prawa autorskie.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 1 grudnia w 10:05- Odpowiedz

      Hej Wiki.
      Spójrz na treść posta. Piszę jasno, że przepis pochodzi od niej i linkuję do niego bezpośrednio.

  6. 4b3d12291697928af72511fe26b4a659?s=54&d=mm&r=g
    na szlaku 2018 17 marca w 19:12- Odpowiedz

    Do masy jajecznej dodaj jajka?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 25 marca w 09:33- Odpowiedz

      Hihi – do masy maślanej :) już poprawiam – dziękuję za spostrzegawczość, pozdrawiam, Beata

  7. dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
    wypiekibeaty 2017 1 października w 17:02- Odpowiedz

    Dobrze wiedzieć, że ze świeżych owoców też wychodzi pysznie :)

  8. dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
    wypiekibeaty 2017 26 września w 20:23- Odpowiedz

    daj znać jak zrobisz :)

  9. 84b11c671f446dfa8db5ef8641c727f1?s=54&d=mm&r=g
    Maja Banasiak 2017 25 września w 16:39- Odpowiedz

    Beato, tylko i wyłącznie pulpa? Świeże dojrzałe mango nie wchodzi w grę?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 26 września w 08:31- Odpowiedz

      Pewnie, że wchodzi, tylko musisz go użyć mniej więcej tyle co pulpy i miąższ wcześniej zmiksować.

  10. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 23 września w 17:45- Odpowiedz

    Raczej mango czy pulpy z mango używamy do kremów do ciast lub galaretek i jeszcze nie dodawałyśmy tego owocu bezpośrednio do ciasta :) Bardzo ciekawe połączenie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 24 września w 10:30- Odpowiedz

      Ciasto smakuje dzięki niej nieziemsko, więc warto wypróbować :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy