Babka z mango – niesamowicie wilgotna :)

proste, szybkie i wilgotne ciasto z owocami

Babka z mango będzie idealna w pochmurne dni – bo sami tylko popatrzcie na jej piękny słoneczny kolor.

Przepis wypatrzyłam u Dorotki i ten kolor ciasta tak mnie zafascynował, że przy najbliższej okazji kupiłam w Tesco puszkę pulpy z mango i upiekłam tą babkę.

Ciasto jest rewelacyjne w smaku – wyraźnie owocowe i wilgotne – myślę, że długo zachowuje świeżość, ale tak na prawdę trudno mi powiedzieć, bo za szybko znikło ;)

Wierzch tej babki z mango udekorowałam lukrem z jogurtem naturalnym, bo jakoś samo nasunęło mi się skojarzenie z mango lassi, a na lukier dodałam tartą skórkę z pomarańczy – wyszło mega owocowo i aromatycznie.

Zachęcam was również do upieczenia ciasta czekoladowego z mango (tu jest użyte w kawałkach) a do niego wypicie smoothie z mango – pycha.

proste i szybkie ciasto owocowe z mango

wilgotne proste i szybkie ciasto z mango i lukrem

babka z mango

prosta i wilgotna babka z owocami i mango

Babka z mango

Wypieki Beaty
4 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 11
Kalorie 283 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.

Składniki
  

ciasto:

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę - aż masło będzie białe i puszyste.
  • Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej razem przez sito.
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
  • Dodaj pulpę z mango i zmiksuj.
  • Dodaj w 2-3 porcjach mąkę i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników!
  • Przełóż ciasto do keksowej formy o długości około 25 cm (ja miałam taką o dolnej długości 23 cm i ciasto mi lekko uciekało).
  • Piecz w 170 stopniach na funkcji góra/dół przez około 55-60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z jogurtem naturalnym - dodawaj jogurt po 1-2 łyżkach, aż lukier będzie lekko lejący, ale dalej gęsty.
  • Posmaruj lukrem ciasto.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 283kcalWeglowodany: 43gBiałko: 4gTłuszcz: 11gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!