Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Czekoladowe ciasto z mango

Czekoladowe ciasto z mango

 

czekoladowe ciasto z mango

 

Ciasta czekoladowe z gorzką lub mleczną czekoladą robiłam już na pęczki, ale żeby zastąpić je białą czekoladą, to jakoś nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy.

No tak – biała czekolada to w zasadzie sam cukier i niewiele więcej.

Za to nie można odmówić jej, że jest pyszna 🙂

Robiłam już blondie z białą czekoladą albo babeczki blondi, ale takie „normalne” ciasto czekoladowe to nie.

Dopóki nie zaciekawił mnie ten przepis.

Przeczytałam go i z lekka przestraszyłam się, że to będzie strasznie słodkie.

Zmniejszyłam więc ilość cukru i dodałam mango (stwierdziłam, że dodatek owoców, bardzo tu pasuje) i tak wyszło mi jedno z najsmaczniejszych ciast, które ostatnio jadłam.

Ciacho było tak pyszne, że mąż do pracy zaniósł tylko ostatki – we dwójkę zjedliśmy prawie całe 🙂

Nie bójcie się słodyczy, w tej wersji ciasto wcale nie jest za słodkie – jest idealne 😀

 

ciasto z mango

 

ciasto czekoladowe z mango

 

ciasto z mango

 

ciasto z białą czekoladą i mango

 

ciasto z białą czekoladą

 

Czekoladowe ciasto z mango
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis podaję na długą formę keksową - tak około 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
ciasto:
  • 300 g białej czekolady
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g cukru
  • 2 duże jajka - rozmieszane widelcem
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże mango
polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 12 %)
Wykonanie
  1. W rondelku rozpuść razem połamaną czekoladę, masło, mleko i cukier - wymieszaj do połączenia składników, a następnie odstaw do wystudzenia.
  2. Do wystudzonej masy dodaj rozmieszane jajka i wymieszaj łyżką.
  3. Mąkę połącz z solą oraz z proszkiem do pieczenia, a następnie wsyp do masy i wymieszaj.
  4. Mango pokrój w kostkę i dodaj do ciasta - wymieszaj.
  5. Przełóż cisto do długiej formy na keks (moja miała 30 cm długości) lub ewentualnie do foremki o wielkości około 22/22 cm.
  6. Piecz w 160 stopniach przez około 45 minut (do suchego patyczka) - ciasto w kwadratowej foremce może piec się krócej.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. W kąpieli wodnej rozpuść połamaną na cząstki czekoladę razem ze śmietaną.
  9. Rozpuszczoną czekoladą posmaruj ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 347 Tłuszcze: 21,7 g Węglowodany: 34 g Błonnik: 0,7 g Białka: 4,9 g
 

 

czekoladowe ciasto z mango

2017-11-09T19:49:59+00:00 Reklama

6 komentarzy

  1. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/06/08 at 21:50 - Reply

    Ale narobiłaś mi smaka na takie ciacho! 🙂

    • wypiekibeaty 2017/06/09 at 08:55 - Reply

      Ciacho jest rewelacyjne i na pewno sprawdzi się z dodatkiem różnych owoców 🙂

  2. Jedno z naszych ulubionych owoców zamknięte w takim ciachu 😀 Pyszności <3

  3. Anna Zabrowarny 2017/06/02 at 15:08 - Reply

    Cudo! Chapeau bas!

    Pozdrawiam serdecznie

    Anna

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: