Przepis na ciasto z mango i białą czekoladą

czekoladowe ciasto z mango


Ciasta czekoladowe z gorzką lub mleczną czekoladą robiłam już na pęczki, ale żeby zastąpić je białą czekoladą, to jakoś nigdy wcześniej nie przyszło mi do głowy.

No tak – biała czekolada to w zasadzie sam cukier i niewiele więcej.

Za to nie można odmówić jej, że jest pyszna :)

Robiłam już blondie z białą czekoladą albo babeczki blondi, ale takie „normalne” ciasto czekoladowe to nie.

Dopóki nie zaciekawił mnie ten przepis.

Przeczytałam go i z lekka przestraszyłam się, że to będzie strasznie słodkie.

Zmniejszyłam więc ilość cukru i dodałam mango (stwierdziłam, że dodatek owoców, bardzo tu pasuje) i tak wyszło mi jedno z najsmaczniejszych ciast, które ostatnio jadłam.

Ciacho było tak pyszne, że mąż do pracy zaniósł tylko ostatki – we dwójkę zjedliśmy prawie całe :)

Nie bójcie się słodyczy, w tej wersji ciasto wcale nie jest za słodkie – jest idealne :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto z mango

ciasto czekoladowe z mango

ciasto z mango

ciasto z białą czekoladą i mango

ciasto z białą czekoladą

Czekoladowe ciasto z mango przepis

ciasto z białej czekolady

Czekoladowe ciasto z mango

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne ciasto z białą czekoladą i mango.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 45 minut
Porcje 16
Kalorie 347 kcal

Wyposażenie

  • Przepis podaję na długą formę keksową - tak około 30 cm.

Składniki

ciasto:

polewa:

Instrukcja
 

  • W rondelku rozpuść razem połamaną czekoladę, masło, mleko i cukier - wymieszaj do połączenia składników, a następnie odstaw do wystudzenia.
    300 g białej czekolady, 200 g masła, 1 szklanka mleka, 100 g cukru
  • Do wystudzonej masy dodaj rozmieszane jajka i wymieszaj łyżką.
    2 jajka
  • Mąkę połącz z solą oraz z proszkiem do pieczenia, a następnie wsyp do masy i wymieszaj.
    240 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Mango pokrój w kostkę i dodaj do ciasta - wymieszaj.
    1 mango
  • Przełóż cisto do długiej formy na keks (moja miała 30 cm długości) lub ewentualnie do foremki o wielkości około 22/22 cm.
  • Piecz w 160 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut (do suchego patyczka) - ciasto w kwadratowej foremce może piec się krócej.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • W kąpieli wodnej rozpuść połamaną na cząstki czekoladę razem ze śmietaną.
    100 g białej czekolady, 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Rozpuszczoną czekoladą posmaruj ciasto.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 347kcalWeglowodany: 34gBiałko: 4.9gTłuszcz: 21.7gBłonnik: 0.7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

czekoladowe ciasto z mango