Zaktualizowany: 2023 8 lipcaOpublikowano: 2021 2 lipca
ciasto kilimandżaro

Przepis na biszkoptowe ciasto Kilimandżaro z jabłkami

wpis sponsorowany

Zapraszam dziś na niezwykle pyszne, a do tego bardzo ładnie się prezentujące ciasto z jabłkami na zimno. Ciasto zrobiłam na lekkim i puszystym biszkopcie, który na w środku masę jabłkową, a na koniec udekorowany jest bitą śmietaną. Ciasto Kilimandżaro dzięki dużej warstwie owocowej świetnie orzeźwi w upalne letnie dni. Przygotujcie je na weekend albo na specjalne okazje.

ciasto z jabłkami, galaretką i bitą śmietaną

Ciasto Kilimandżaro z jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie ciasta z jabłkami, a do tego lekkie i orzeźwiające ciasta serwowane na zimno, to ciasto Kilimandżaro sprawdzi się znakomicie!

ciasto z jabłkami, galaretką i bitą śmietaną

Ciasto Kilimandżaro przepis

Wypieki Beaty
Pyszne biszkoptowe ciasto przekładane masą jabłkową z galaretką i bitą śmietaną.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 180 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do ciasta Kilimandżaro

składniki na masę jabłkową

  • 2 słoiki jabłek prażonych (Stovit – użyłam ze skórką pomarańczową – każdy po 720 g)
  • 2 galaretki (jasne – np. pomarańczowa, cytrynowa)

składniki na bitą śmietanę

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do ciasta Kilimandżaro

  • Białka ubij z cukrem aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
    4 białka, 100 g cukru
  • W tym czasie przesiej razem przez sito obydwie mąki.
    75 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
  • Wsyp mąki i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do foremki i wstaw do piekarnika.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.

Jak zrobić jabłka prażone do ciasta Kilimandżaro

  • Przełóż jabłka ze słoików do garnka i podgrzej.
    2 słoiki jabłek prażonych
  • Gdy będą gorące wsyp galaretki (proszek) i dokładnie wymieszaj razem.
    2 galaretki
  • W blaszce umieść jeden blat biszkoptu – możesz go delikatnie nasączyć wodą z cukrem oraz odrobiną soku z cytryny.
  • Wyłóż na biszkopt jabłka i przykryj drugim blatem ciasta (jego też możesz nasączyć).
  • Odstaw ciasto do wystudzenia i stężenia masy (najlepiej schowaj ciasto do lodówki).

Jak zrobić bitą śmietanę do ciasta

  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – na dno garnka wlej trochę wody i postaw do gotowania.
    100 g białej czekolady
  • Na górze garnka postaw miskę i dodaj do niej połamaną czekoladę, poczekaj aż rozpuści się od pary wodnej – wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  • Zimną śmietankę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
    250 ml śmietany kremówki
  • Serek mascarpone zmiksuj z ostygniętą czekoladą, a następnie zmiksuj razem z ubitą śmietaną.
    125 g serka mascarpone
  • Udekoruj wierzch ciasta bitą śmietaną.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 180kcalWeglowodany: 26gBiałko: 3gTłuszcz: 7g
Słowa kluczowe biszkopt z jabłkami na zimno, ciasto z jabłkami na zimno
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto kilimandżaro z jabłkami i bitą śmietaną

Ciasto Kilimandżaro z jabłkami – uwagi

Ciasto Kilimandżaro, to popularne w internecie ciasto.

Głównym składnikiem są tu jabłka prażone, które połączone są z kakaowym biszkoptem.

Ja postanowiłam zrobić swoją wersję tego ciasta.

Zamiast ciasta czekoladowego upiekłam delikatny biały biszkopt.

Przełożyłam go dwoma słoikami Jabłek prażonych z nutą pomarańczy od Stovit i na koniec dołożyłam śnieżną czapę z bitej śmietany.

Stabilność masie jabłkowej nadają galaretki.

Możecie „podkręcić” pomarańczowy smak jabłek i użyć galaretki pomarańczowe.

Świetnie się sprawdzą tu wszystkie żółte i pomarańczowe, a także krystaliczne galaretki.

ciasto z jabłkami i galaretką

Jak zrobić jabłkowe ciasto Kilimandżaro?

Najpierw upieczcie biały biszkopt, ostudźcie go i przekrójcie na dwa blaty.

Biszkopt możecie upiec 2-3 dni wcześniej, zawinąć go w folię spożywczą i zostawić tak do dnia, kiedy będziecie robić ciasto.

Taki odstany biszkopt lepiej się kroi na blaty i mniej się rwie podczas przekrajania.

Gdy już będziecie mieć biały biszkopt, to zróbcie masę jabłkową.

Jabłka ze słoika przełóżcie do garnka i podgrzejcie.

Do lekko gorących jabłek wsypcie dwie galaretki – sam proszek (nie rozpuszczajcie wcześniej galaretki w wodzie).

Dokładnie wymieszajcie galaretki z jabłkami.

Do formy do pieczenia włóżcie jeden z blatów biszkoptu (możecie go delikatnie nasączyć wodą z odrobiną cukru).

Na biszkopt wyłóżcie jabłka i przykryjcie je drugim blatem ciasta.

Teraz trzeba poczekać, aż jabłka stężeją – najlepiej schować ciasto do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem udekorujcie ciasto bitą śmietaną.

Ja do swojej dodałam dla większej stabilności serek mascarpone i białą czekoladę :)

Mam nadzieję, że moja wersja ciasta Kilimandżaro przypadnie wam do gustu – dajcie znać w komentarzach.

Ps.

Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z jabłkami, a także na ciasta z kremem.

ciasto z masą jabłkową z galaretką i bitą śmietaną
biszkopt z masą jabłkową z galaretkami
ciasto kilimandżaro z jabłkami i galaretką
biszkopt z jabłkami i galaretką
ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na ciasta z jabłkami

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z jabłkami, które zachwycą całą rodzinę i gości. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem