Przepis na biszkoptowe ciasto Kilimandżaro z jabłkami

ciasto kilimandżaro

Ciasto Kilimandżaro, to popularne w internecie ciasto.

Głównym składnikiem są tu jabłka prażone, które połączone są z kakaowym biszkoptem.

Ja postanowiłam zrobić swoją wersję tego ciasta.

Zamiast ciasta czekoladowego upiekłam delikatny biały biszkopt.

Przełożyłam go dwoma słoikami Jabłek prażonych z nutą pomarańczy od Stovit i na koniec dołożyłam śnieżną czapę z bitej śmietany.

Stabilność masie jabłkowej nadają galaretki.

Możecie „podkręcić” pomarańczowy smak jabłek i użyć galaretki pomarańczowe.

Świetnie się sprawdzą tu wszystkie żółte i pomarańczowe, a także krystaliczne galaretki.

Jak zrobić jabłkowe ciasto Kilimandżaro?

Najpierw upieczcie biszkopt, ostudźcie go i przekrójcie na dwa blaty.

Jabłka przełóżcie do garnka i podgrzejcie.

Do lekko gorących jabłek wsypcie dwie galaretki – sam proszek (nie rozpuszczajcie wcześniej galaretki w wodzie).

Dokładnie wymieszajcie galaretki z jabłkami.

Do formy do pieczenia włóżcie jeden z blatów biszkoptu (możecie go delikatnie nasączyć wodą z odrobiną cukru).

Na biszkopt wyłóżcie jabłka i przykryjcie je drugim blatem ciasta.

Teraz trzeba poczekać, aż jabłka stężeją – najlepiej schować ciasto do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem udekorujcie ciasto bitą śmietaną. Ja do swojej dodałam dla większej stabilności serek mascarpone i białą czekoladę :)

Ps.

Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z jabłkami, a także na ciasta z kremem.

ciasto z jabłkami, galaretką i bitą śmietaną
ciasto kilimandżaro z jabłkami i bitą śmietaną
ciasto z masą jabłkową z galaretką i bitą śmietaną
ciasto z jabłkami i galaretką
biszkopt z masą jabłkową z galaretkami
ciasto kilimandżaro z jabłkami i galaretką
biszkopt z jabłkami i galaretką
ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Ciasto Kilimandżaro z jabłkami przepis do druku

ciasto z jabłkami, galaretką i bitą śmietaną

Ciasto Kilimandżaro

Wypieki Beaty
Pyszne biszkoptowe ciasto przekładane masą jabłkową z galaretką i bitą śmietaną.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 180 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.

Składniki
  

biszkopt

masa jabłkowa

  • 2 słoiki jabłek prażonych Stovit – użyłam ze skórką pomarańczową – każdy po 720 g
  • 2 galaretki jasne – np. pomarańczowa, cytrynowa

bita śmietana

Instrukcja
 

biszkopt

  • Białka ubij z cukrem aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
  • W tym czasie przesiej razem przez sito obydwie mąki.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  • Wsyp mąki i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do foremki i wstaw do piekarnika.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.

jabłka

  • Przełóż jabłka ze słoików do garnka i podgrzej, gdy będą gorące wsyp galaretki (proszek) i dokładnie wymieszaj razem.
  • W blaszce umieść jeden blat biszkoptu – możesz go delikatnie nasączyć wodą z cukrem oraz odrobiną soku z cytryny.
  • Wyłóż na biszkopt jabłka i przykryj drugim blatem ciasta (jego też możesz nasączyć).
  • Odstaw ciasto do wystudzenia i stężenia masy (najlepiej schowaj ciasto do lodówki).

bita śmietana

  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – na dno garnka wlej trochę wody i postaw do gotowania.
  • Na górze garnka postaw miskę i dodaj do niej połamaną czekoladę, poczekaj aż rozpuści się od pary wodnej – wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  • Zimną śmietankę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
  • Serek mascarpone zmiksuj z ostygniętą czekoladą, a następnie zmiksuj razem z ubitą śmietaną.
  • Udekoruj wierzch ciasta bitą śmietaną.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 180kcalWeglowodany: 26gBiałko: 3gTłuszcz: 7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit