Ciasto Kilimandżaro

Zaktualizowany: 2023 8 lipca
ciasto kilimandżaro

Przepis na biszkoptowe ciasto Kilimandżaro z jabłkami

wpis sponsorowany

Zapraszam dziś na niezwykle pyszne, a do tego bardzo ładnie się prezentujące ciasto z jabłkami na zimno. Ciasto zrobiłam na lekkim i puszystym biszkopcie, który na w środku masę jabłkową, a na koniec udekorowany jest bitą śmietaną. Ciasto Kilimandżaro dzięki dużej warstwie owocowej świetnie orzeźwi w upalne letnie dni. Przygotujcie je na weekend albo na specjalne okazje.

ciasto z jabłkami, galaretką i bitą śmietaną

Ciasto Kilimandżaro z jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie ciasta z jabłkami, a do tego lekkie i orzeźwiające ciasta serwowane na zimno, to ciasto Kilimandżaro sprawdzi się znakomicie!

ciasto z jabłkami, galaretką i bitą śmietaną

Ciasto Kilimandżaro przepis

Wypieki Beaty
Pyszne biszkoptowe ciasto przekładane masą jabłkową z galaretką i bitą śmietaną.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 180 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do ciasta Kilimandżaro

składniki na masę jabłkową

  • 2 słoiki jabłek prażonych (Stovit – użyłam ze skórką pomarańczową – każdy po 720 g)
  • 2 galaretki (jasne – np. pomarańczowa, cytrynowa)

składniki na bitą śmietanę

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do ciasta Kilimandżaro

  • Białka ubij z cukrem aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
    4 białka, 100 g cukru
  • W tym czasie przesiej razem przez sito obydwie mąki.
    75 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
  • Wsyp mąki i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto do foremki i wstaw do piekarnika.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty.

Jak zrobić jabłka prażone do ciasta Kilimandżaro

  • Przełóż jabłka ze słoików do garnka i podgrzej.
    2 słoiki jabłek prażonych
  • Gdy będą gorące wsyp galaretki (proszek) i dokładnie wymieszaj razem.
    2 galaretki
  • W blaszce umieść jeden blat biszkoptu – możesz go delikatnie nasączyć wodą z cukrem oraz odrobiną soku z cytryny.
  • Wyłóż na biszkopt jabłka i przykryj drugim blatem ciasta (jego też możesz nasączyć).
  • Odstaw ciasto do wystudzenia i stężenia masy (najlepiej schowaj ciasto do lodówki).

Jak zrobić bitą śmietanę do ciasta

  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – na dno garnka wlej trochę wody i postaw do gotowania.
    100 g białej czekolady
  • Na górze garnka postaw miskę i dodaj do niej połamaną czekoladę, poczekaj aż rozpuści się od pary wodnej – wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  • Zimną śmietankę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
    250 ml śmietany kremówki
  • Serek mascarpone zmiksuj z ostygniętą czekoladą, a następnie zmiksuj razem z ubitą śmietaną.
    125 g serka mascarpone
  • Udekoruj wierzch ciasta bitą śmietaną.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 180kcalWeglowodany: 26gBiałko: 3gTłuszcz: 7g
Słowa kluczowe biszkopt z jabłkami na zimno, ciasto z jabłkami na zimno
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto kilimandżaro z jabłkami i bitą śmietaną

Ciasto Kilimandżaro z jabłkami – uwagi

Ciasto Kilimandżaro, to popularne w internecie ciasto.

Głównym składnikiem są tu jabłka prażone, które połączone są z kakaowym biszkoptem.

Ja postanowiłam zrobić swoją wersję tego ciasta.

Zamiast ciasta czekoladowego upiekłam delikatny biały biszkopt.

Przełożyłam go dwoma słoikami Jabłek prażonych z nutą pomarańczy od Stovit i na koniec dołożyłam śnieżną czapę z bitej śmietany.

Stabilność masie jabłkowej nadają galaretki.

Możecie „podkręcić” pomarańczowy smak jabłek i użyć galaretki pomarańczowe.

Świetnie się sprawdzą tu wszystkie żółte i pomarańczowe, a także krystaliczne galaretki.

ciasto z jabłkami i galaretką

Jak zrobić jabłkowe ciasto Kilimandżaro?

Najpierw upieczcie biały biszkopt, ostudźcie go i przekrójcie na dwa blaty.

Biszkopt możecie upiec 2-3 dni wcześniej, zawinąć go w folię spożywczą i zostawić tak do dnia, kiedy będziecie robić ciasto.

Taki odstany biszkopt lepiej się kroi na blaty i mniej się rwie podczas przekrajania.

Gdy już będziecie mieć biały biszkopt, to zróbcie masę jabłkową.

Jabłka ze słoika przełóżcie do garnka i podgrzejcie.

Do lekko gorących jabłek wsypcie dwie galaretki – sam proszek (nie rozpuszczajcie wcześniej galaretki w wodzie).

Dokładnie wymieszajcie galaretki z jabłkami.

Do formy do pieczenia włóżcie jeden z blatów biszkoptu (możecie go delikatnie nasączyć wodą z odrobiną cukru).

Na biszkopt wyłóżcie jabłka i przykryjcie je drugim blatem ciasta.

Teraz trzeba poczekać, aż jabłka stężeją – najlepiej schować ciasto do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem udekorujcie ciasto bitą śmietaną.

Ja do swojej dodałam dla większej stabilności serek mascarpone i białą czekoladę :)

Mam nadzieję, że moja wersja ciasta Kilimandżaro przypadnie wam do gustu – dajcie znać w komentarzach.

Ps.

Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z jabłkami, a także na ciasta z kremem.

ciasto z masą jabłkową z galaretką i bitą śmietaną
biszkopt z masą jabłkową z galaretkami
ciasto kilimandżaro z jabłkami i galaretką
biszkopt z jabłkami i galaretką
ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na ciasta z jabłkami

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta z jabłkami, które zachwycą całą rodzinę i gości. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2021 2 lipca

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Przepis na ciasto Kilimandżaro

Kilimandżaro to pyszne i proste ciasto biszkoptowe przekładane masą jabłkową i udekorowane bitą śmietaną. Tradycyjnie ten jabłecznik na biszkopcie przygotowywany jest na czekoladowym biszkopcie, ale mi on tu zupełnie nie pasuje. Dlatego moje ciasto z jabłkami zrobiłam na białym biszkopcie. Dodatkowo mój jabłecznik na biszkopcie udekorowałam kremem śmietankowym z serkiem mascarpone i białą czekoladą. Wszystko razem stworzyło przepyszne ciasto z jabłkami i bitą śmietaną - spróbujcie koniecznie!

Przepis na ciasto z jabłkami i kremem

Zobaczcie mój przepis na ciasto Kilimandżaro i sprawdźcie jak zrobić biszkopt z jabłkami w galaretce. Taki jabłecznik z galaretką na zimno smakuje wyśmienicie i ma niewiele kalorii! Jabłecznik na biszkopcie jest dużo lżejszy i mniej kaloryczny niż tradycyjny jabłecznik na kruchym cieście. Bo w końcu biszkopt jest niskokaloryczny w porównaniu z kruchym ciastem. Dlatego każdy może zjeść kawałek, a nawet dwa kawałki jabłecznika bez wyrzutów sumienia :)

Jabłecznik na biszkopcie przepis

Sprawdźcie więc mój przepis na Kilimandżaro ciasto z jabłkami. Zakupcie dwa słoiki jabłek prażonych i dwie jasne galaretki. Do tego serek mascarpone i białą czekoladę na krem śmietankowy. Gotowe ciasto kilimandżaro z jabłkami schowajcie do lodówki, tak aby masa jabłkowa ładnie stężała. Mam nadzieję, że ten przepis na ciasto z jabłkami i kremem śmietankowym będzie często przez was wykorzystywany! Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.