Przepis na niezwykły tort ombre tiramisu na 6 urodziny bloga :)

tort tiramisu z mascarpone


Nie mogę uwierzyć, że to już mija 6 lat mojego blogowania.

W tym czasie opublikowałam ponad 1200 wpisów, a blog wyświetlony został 8,8 miliona razy :)

Zebrało się niezłe nasze grono na Facebooku i coraz lepiej rozkręca się mój Instagram.

A to wszystko nie było by możliwe bez WAS :D

Dziękuję, więc Wam wszystkim, za to że jesteście, że tu wpadacie i korzystacie z przepisów.

Ogromnie się cieszę z każdego pozostawionego komentarza.

To dla Was przygotowuję te wszystkie smakowitości i liczę, że dalej będzie wpadać do mnie na kawałeczek ciasta.

A dziś mam dla Was wyjątkowy torcik – ombre smakujący tiramisu, kawą i czekoladą – istna rozkosz dla podniebienia.

Tort prezentuje się wręcz rewelacyjnie, więc możecie go przygotować na każdą specjalną okazję.

Kiedyś upiekłam już tort ombre w wersji różowej i bardzo mi się podoba taka prezentacja torcików :)


tort ombre tiramisu

pyszny torcik czekoladowy z kremem

tort kawowy

torcik tiramisu kawowy

tort czekoladowo-waniliowy

Tort ombre tiramisu przepis do druku

torcik tiramisu z mascarpone

Tort ombre tiramisu

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny i piękny tort kawowo-czekoladowy jak tiramisu.
4 z 7 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 20 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Porcje 10
Kalorie 350 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na małą tortownicę - 16/18 cm.
Składniki

ciasto:

krem:

nasączenie:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Masło zmiksuj z cukrem i mlekiem na puszystą białą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i po łyżce mąki - krótko miksuj.
  • Dodaj resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia składników.
  • Podziel ciasto na 4 mniej więcej równe części - u mnie to było po około 230 g.
  • Jedno ciasto - białe przełóż do foremki do pieczenia o średnicy 16 cm i piecz w 180 stopniach około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Do jednej części ciasta dodaj gorzkie kakao i wymieszaj.
  • Przelej ciasto do foremki po białym biszkopcie i upiecz jak poprzednie.
  • Do pozostałych dwóch części ciasta dodaj kawę rozpuszczalną i wymieszaj.
  • Upiecz podobnie jak poprzednie.
  • Przygotuj kawę do nasączenia i odstaw do wystudzenia.

krem:

  • Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
  • Podziel krem na dwie mniej więcej równe części - jedną białą odłóż.
  • Drugą część podziel znowu na pół, do jednej dodaj rozpuszczoną czekoladą i zmieszaj, do drugiej części dodaj kawę rozpuszczalną.

wykończenie:

  • Na paterze ułóż biszkopt kakaowy - jeśli wierzch jest wybrzuszony, to go wyrównaj.
  • Nasącz ciasto kawą i posmaruj mniej więcej dwiema czubatymi łyżkami białego kremu.
  • Ułóż ciasto kawowe, nasącz je i przełóż kremem.
  • Połóż drugi biszkopt kawowy, wyrównaj,nasącz i posmaruj kremem.
  • Na koniec połóż biały biszkopt - wyrównaj, nasącz, posmaruj z wierzchu kremem.
  • Teraz wykończ boki - dół tortu posmaruj kremem z czekoladą, środek kremem z kawą rozpuszczalną, a górną część białym kremem - lekko je razem wymieszaj, aby się przenikały.
  • Resztą białego kremu udekoruj wierzch tortu.
  • Na koniec posyp całość gorzkim kakao.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 350kcalWeglowodany: 26.5gBiałko: 4.5gTłuszcz: 25gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

urodzinowy tort kawowy

Inspiracja.