Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Tort ombre tiramisu

By |2018-03-15T17:04:17+00:002018 Marzec 21st|Ciasta biszkoptowe, Ciasta czekoladowe, Ciasta z kremem, Torty|

Tort ombre tiramisu na 6 urodziny bloga 🙂

 

tort tiramisu z mascarpone

 

Nie mogę uwierzyć, że to już mija 6 lat mojego blogowania.

W tym czasie opublikowałam ponad 1200 wpisów, a blog wyświetlony został 8,8 miliona razy 🙂

Zebrało się niezłe nasze grono na Facebooku i coraz lepiej rozkręca się mój Instagram.

A to wszystko nie było by możliwe bez WAS 😀

Dziękuję, więc Wam wszystkim, za to że jesteście, że tu wpadacie i korzystacie z przepisów.

Ogromnie się cieszę z każdego pozostawionego komentarza.

To dla Was przygotowuję te wszystkie smakowitości i liczę, że dalej będzie wpadać do mnie na kawałeczek ciasta.

A dziś mam dla Was wyjątkowy torcik – ombre smakujący tiramisu, kawą i czekoladą – istna rozkosz dla podniebienia.

Tort prezentuje się wręcz rewelacyjnie, więc możecie go przygotować na każdą specjalną okazję.

Kiedyś upiekłam już tort ombre w wersji różowej i bardzo mi się podoba taka prezentacja torcików 🙂

 

tort ombre tiramisu

 

pyszny torcik czekoladowy z kremem

 

tort kawowy

 

torcik tiramisu kawowy

 

tort czekoladowo-waniliowy

 

Tort ombre tiramisu
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na małą tortownicę - 16/18 cm.
Autor:
Typ przepisu: Tort
Ilość: 10
Składniki
ciasto:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru - użyłam cukier puder
  • 3 łyżki mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
krem:
  • 750 g serka mascarpone
  • 100 g (6 łyżek) cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 30 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • gorzkie kakao do oprószenia
nasączenie:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szklanki gorącej wody
Wykonanie
ciasto:
  1. Masło zmiksuj z cukrem i mlekiem na puszystą białą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
  3. Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i po łyżce mąki - krótko miksuj.
  4. Dodaj resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia składników.
  5. Podziel ciasto na 4 mniej więcej równe części - u mnie to było po około 230 g.
  6. Jedno ciasto - białe przełóż do foremki do pieczenia o średnicy 16 cm i piecz w 180 stopniach około 20 minut - do suchego patyczka.
  7. Do jednej części ciasta dodaj gorzkie kakao i wymieszaj.
  8. Przelej ciasto do foremki po białym biszkopcie i upiecz jak poprzednie.
  9. Do pozostałych dwóch części ciasta dodaj kawę rozpuszczalną i wymieszaj.
  10. Upiecz podobnie jak poprzednie.
  11. Przygotuj kawę do nasączenia i odstaw do wystudzenia.
krem:
  1. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
  2. Podziel krem na dwie mniej więcej równe części - jedną białą odłóż.
  3. Drugą część podziel znowu na pół, do jednej dodaj rozpuszczoną czekoladą i zmieszaj, do drugiej części dodaj kawę rozpuszczalną.
wykończenie:
  1. Na paterze ułóż biszkopt kakaowy - jeśli wierzch jest wybrzuszony, to go wyrównaj.
  2. Nasącz ciasto kawą i posmaruj mniej więcej dwiema czubatymi łyżkami białego kremu.
  3. Ułóż ciasto kawowe, nasącz je i przełóż kremem.
  4. Połóż drugi biszkopt kawowy, wyrównaj,nasącz i posmaruj kremem.
  5. Na koniec połóż biały biszkopt - wyrównaj, nasącz, posmaruj z wierzchu kremem.
  6. Teraz wykończ boki - dół tortu posmaruj kremem z czekoladą, środek kremem z kawą rozpuszczalną, a górną część białym kremem - lekko je razem wymieszaj, aby się przenikały.
  7. Resztą białego kremu udekoruj wierzch tortu.
  8. Na koniec posyp całość gorzkim kakao.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 350 Tłuszcze: 25 g Węglowodany: 26,5 g Błonnik: 0,3 g Białka: 4,5 g

 

 

urodzinowy tort kawowy

 

Inspiracja.

Reklama

8 komentarzy

  1. Kasia 2018/04/25 at 13:32 - Reply

    Wow!!! Pięknie dziękuję!!!!!!

  2. Kasia 2018/04/25 at 12:29 - Reply

    Piękny tort 😀 Na pewno tez i przepyszny 🙂
    PS. Mam pytanie odnośnie lejącej polewy czekoladowej. Jak można ją zrobić? Można prosić o przepis? 😀

  3. Jolka 2018/03/23 at 14:12 - Reply

    Wyglada oblednie

  4. Candy Pandas 2018/03/21 at 10:49 - Reply

    Piękny tort a w przekroju prezentuje się jeszcze smaczniej <3
    Wszystkiego naj najsłodszego 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: