Przepis na niezwykły tort ombre tiramisu na 6 urodziny bloga :)
Nie mogę uwierzyć, że to już mija 6 lat mojego blogowania.
W tym czasie opublikowałam ponad 1200 wpisów, a blog wyświetlony został 8,8 miliona razy :)
Zebrało się niezłe nasze grono na Facebooku i coraz lepiej rozkręca się mój Instagram.
A to wszystko nie było by możliwe bez WAS :D
Dziękuję, więc Wam wszystkim, za to że jesteście, że tu wpadacie i korzystacie z przepisów.
Ogromnie się cieszę z każdego pozostawionego komentarza.
To dla Was przygotowuję te wszystkie smakowitości i liczę, że dalej będzie wpadać do mnie na kawałeczek ciasta.
A dziś mam dla Was wyjątkowy torcik – ombre smakujący tiramisu, kawą i czekoladą – istna rozkosz dla podniebienia.
Tort prezentuje się wręcz rewelacyjnie, więc możecie go przygotować na każdą specjalną okazję.
Kiedyś upiekłam już tort ombre w wersji różowej i bardzo mi się podoba taka prezentacja torcików :)
Tort ombre tiramisu przepis do druku
Tort ombre tiramisu
Wyposażenie
- Przepis na małą tortownicę - 16/18 cm.
Składniki
ciasto:
- 200 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru ((1 szklanka) - użyłam cukier puder - jego daj 1 i 1/4 szklanki)
- 3 łyżki mleka
- 200 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 4 jajka ( - użyłam rozmiar L)
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( w proszku)
- 1 łyżka gorzkiego kakao
krem:
- 750 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru ((6 łyżek) - lub do smaku)
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( w proszku)
- 30 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej )
- gorzkie kakao ( do oprószenia)
nasączenie:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
- 0,5 szklanki wody (gorącej )
Instrukcja
ciasto:
- Masło zmiksuj z cukrem i mlekiem na puszystą białą masę.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i po łyżce mąki - krótko miksuj.
- Dodaj resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia składników.
- Podziel ciasto na 4 mniej więcej równe części - u mnie to było po około 230 g.
- Jedno ciasto - białe przełóż do foremki do pieczenia o średnicy 16 cm i piecz w 180 stopniach około 20 minut - do suchego patyczka.
- Do jednej części ciasta dodaj gorzkie kakao i wymieszaj.
- Przelej ciasto do foremki po białym biszkopcie i upiecz jak poprzednie.
- Do pozostałych dwóch części ciasta dodaj kawę rozpuszczalną i wymieszaj.
- Upiecz podobnie jak poprzednie.
- Przygotuj kawę do nasączenia i odstaw do wystudzenia.
krem:
- Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
- Podziel krem na dwie mniej więcej równe części - jedną białą odłóż.
- Drugą część podziel znowu na pół, do jednej dodaj rozpuszczoną czekoladą i zmieszaj, do drugiej części dodaj kawę rozpuszczalną.
wykończenie:
- Na paterze ułóż biszkopt kakaowy - jeśli wierzch jest wybrzuszony, to go wyrównaj.
- Nasącz ciasto kawą i posmaruj mniej więcej dwiema czubatymi łyżkami białego kremu.
- Ułóż ciasto kawowe, nasącz je i przełóż kremem.
- Połóż drugi biszkopt kawowy, wyrównaj,nasącz i posmaruj kremem.
- Na koniec połóż biały biszkopt - wyrównaj, nasącz, posmaruj z wierzchu kremem.
- Teraz wykończ boki - dół tortu posmaruj kremem z czekoladą, środek kremem z kawą rozpuszczalną, a górną część białym kremem - lekko je razem wymieszaj, aby się przenikały.
- Resztą białego kremu udekoruj wierzch tortu.
- Na koniec posyp całość gorzkim kakao.