Tort ombre tiramisu

Zaktualizowany: 2024 29 stycznia
tort tiramisu z mascarpone

Przepis na niezwykły tort ombre tiramisu na 6 urodziny bloga

Tort ombre tiramisu to zmysłowa interpretacja klasycznego włoskiego deseru w formie wielowarstwowego tortu. Ombre, czyli stopniowe przechodzenie kolorów, nadaje mu nie tylko wyjątkowy smak, ale również estetyczny urok. Warstwy delikatnego ciasta nasączone są kawą i przetykane kremowym mascarpone, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Ten tort nie tylko rozbudzi zmysły kawowym aromatem, ale także urzeknie swoim efektownym wyglądem. Spróbuj tego przepisu, by stworzyć tort, którym podbijesz serca wszystkich wielbicieli tiramisu.

tort ombre tiramisu

Tort ombre tiramisu przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na smakowity tort czekoladowy w połączeniu z kawą, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

torcik tiramisu z mascarpone

Tort ombre tiramisu przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny i piękny tort kawowo-czekoladowy jak tiramisu.
4 z 7 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 20 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Porcje 10
Kalorie 350 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na małą tortownicę – 16/18 cm.
Składniki

składniki na ciasto do tortu tiramisu

składniki na krem do tortu tiramisu

składniki na nasączenie do tortu

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto do tortu

  • Masło zmiksuj z cukrem i mlekiem na puszystą białą masę.
    200 g masła, 200 g cukru pudru, 3 łyżki mleka
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
    200 g mąki pszennej, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody
  • Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i po łyżce mąki – krótko miksuj.
    4 jajka
  • Dodaj resztę mąki i zmiksuj tylko do połączenia składników.
  • Podziel ciasto na 4 mniej więcej równe części – u mnie to było po około 230 g.
  • Jedno ciasto – białe przełóż do foremki do pieczenia o średnicy 16 cm i piecz w 180 stopniach (w trybie góra/dół) około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Do jednej części ciasta dodaj gorzkie kakao i wymieszaj.
    1 łyżka gorzkiego kakao
  • Przelej ciasto do foremki po białym biszkopcie i upiecz jak poprzednie.
  • Do pozostałych dwóch części ciasta dodaj kawę rozpuszczalną (po pół łyżki) i wymieszaj.
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • Upiecz podobnie jak poprzednie.
  • Przygotuj kawę do nasączenia i odstaw do wystudzenia.
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru, 120 ml wody

Jak zrobić krem do tortu tiramisu

  • Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
    750 g serka mascarpone, 100 g cukru pudru
  • Podziel krem na dwie mniej więcej równe części – jedną białą odłóż.
  • Drugą część podziel znowu na pół, do jednej dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmieszaj, do drugiej części dodaj kawę rozpuszczalną.
    30 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Tort tiramisu – wykończenie:

  • Na paterze ułóż biszkopt kakaowy – jeśli wierzch jest wybrzuszony, to go wyrównaj.
  • Nasącz ciasto kawą i posmaruj mniej więcej dwiema czubatymi łyżkami białego kremu.
  • Ułóż ciasto kawowe, nasącz je i przełóż kremem.
  • Połóż drugi biszkopt kawowy, wyrównaj, nasącz i posmaruj kremem.
  • Na koniec połóż biały biszkopt – wyrównaj, nasącz, posmaruj z wierzchu kremem.
  • Teraz wykończ boki – dół tortu posmaruj kremem z czekoladą, środek kremem z kawą rozpuszczalną, a górną część białym kremem – lekko je razem wymieszaj, aby się przenikały.
  • Resztą białego kremu udekoruj wierzch tortu.
  • Na koniec posyp całość gorzkim kakao.
    gorzkie kakao
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 350kcalWeglowodany: 26.5gBiałko: 4.5gTłuszcz: 25gBłonnik: 0.3g
Słowa kluczowe tort kawowy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pyszny torcik czekoladowy z kremem

Tort kawowo-czekoladowy – uwagi

Nie mogę uwierzyć, że to już mija 6 lat mojego blogowania. W tym czasie opublikowałam ponad 1200 wpisów, a blog wyświetlony został 8,8 miliona razy. Zebrało się niezłe nasze grono na Facebooku i coraz lepiej rozkręca się mój Instagram.

A to wszystko nie było by możliwe bez WAS!

Dziękuję, więc Wam wszystkim, za to że jesteście, że tu wpadacie i korzystacie z przepisów. Ogromnie się cieszę z każdego pozostawionego komentarza. To dla Was przygotowuję te wszystkie smakowitości i liczę, że dalej będzie wpadać do mnie na kawałeczek ciasta. A dziś mam dla Was wyjątkowy torcik – ombre smakujący tiramisu, kawą i czekoladą – istna rozkosz dla podniebienia. Tort prezentuje się wręcz rewelacyjnie, więc możecie go przygotować na każdą specjalną okazję.

Kiedyś upiekłam już tort ombre w wersji różowej i bardzo mi się podoba taka prezentacja torcików :)

tort kawowy
torcik tiramisu kawowy
tort czekoladowo-waniliowy
urodzinowy tort kawowy

Inspiracja.

Polecane przepisy na torty idealne na specjalne okazje

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na różne torty, o różnych smakach i różnych dodatkach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 21 marca

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

10 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Przepis na tort tiramisu

Zapraszam na pyszny i do tego niezwykle pięknie się prezentujący tort czekoladowo-kawowy inspirowany słynnym włoskim deserem tiramisu. Tu warstwy puszystego ciasta o różnych kolorach tworzą wspaniałe połączenie z kremem mascarpone. Nasącz ciasto kawą - możesz też dodać do niej likier amaretto - i przekonaj się jak wybornie smakuje taki tort. Sprawdź mój przepis krok po kroku na tort ombre i przygotuj go dla kogoś wyjątkowego.