tort mms Daniela 4

Na 10 urodziny mojego syna przygotowaliśmy specjalny kremowy tort z MMS i Skittles :)

Daniel bardzo lubi te groszki, więc pomysł wydał się nam idealny :)

Przygotowałam tradycyjny biszkopt kakaowy, do tego dużo kremu na bazie kremówki i mascarpone oraz frużelina malinowa (wg życzenia solenizanta).

Dzięki kolorowym cukierkom tort wyglądał bardzo radośnie, a dzieciakom same się ręce wyciągały do niego (nie muszę chyba dodawać, że nieźle wyskubywali te cukierki z tortu ;)).

Tort jest na prawdę łatwy do przygotowania, a efekt jest zdecydowanie „WOW”, więc korzystajcie, róbcie, a potem podeślijcie zdjęcia (ps. możecie oczywiście wykorzystać inne cukierki).

tort mms Daniela 1

 

tort mms Daniela 3

 

tort mms Daniela 5

 

tort mms Daniela 7

 

tort mms Daniela 8

 

mms cake

Kremowy tort z MMS

Wypieki Beaty
4.75 z 4 ocen

Składniki
  

biszkopt kakaowy:

krem:

frużelina malinowa:

  • 250 g mrożonych lub świeżych malin
  • 1/4 szklanki wody
  • pół szklanki cukru - lub do smaku
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

wierzch:

  • 150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
  • około 100 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania mms

dodatkowo:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka ubij mikserem aż będą gęste, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka zrobią się białe i lśniące, a cukier się rozpuści.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Do gotowych białek dodaj żółtka i zmiksuj na niskich obrotach.
  • Dodaj porcjami mąkę i miksuj na najniższych obrotach, albo wymieszaj łyżką.
  • Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw czyste.
  • Wylej biszkopt.
  • Piecz w 180 stopniach (lub w 170 na termoobiegu) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt wystudź - najlepiej biszkopt przygotować dzień wcześniej, gdy trochę postoi to dużo lepiej się go kroi :)

frużelina:

  • Do rondelka włóż maliny, dodaj wodę i cukier, podgrzej do zagotowania.
  • Mąkę wymieszaj z odrobiną wody, dodaj do malin i szybko wymieszaj.
  • Frużelinę ostudź.

krem:

  • Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj po łyżce cukier puder oraz serek mascarpone, krótko zmiksuj.

wykończenie:

  • Biszkopt przekrój na trzy blaty - zaokrąglony czubek zetnij.
  • Nasącz blaty wg uznania - ja zwykle używam wodę z odrobiną cukru i sokiem z cytryny.
  • Na pierwszy blat wyłóż część kremu, na nim połóż połowę frużeliny.
  • Połóż drugi blat, nasącz go, nałóż trochę kremu i resztę malin.
  • Przykryj trzecim blatem, nasącz go.
  • Pozostałym kremem obłóż tort - posmaruj wierzch i boki tortu.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką - ostudź.
  • Polej czekoladą wierzch tortu - schłódź w lodówce.
  • Patyczek przytnij trochę (tak aby się zmieścił w lodówce ;)), włóż go w tort, tak aby wszedł do końca.
  • Powyżej odznaczonego miejsca obklej patyczek masą cukrową i przyklej do niej cukierki, resztę cukierków wysyp na tort.
  • Prze podaniem nałóż na górę patyczka z cukierkami puste opakowanie po cukierkach :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!