Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Tort straż pożarna z kremem kokosowym

By | 2017-11-07T13:14:42+00:00 2017 Listopad 18th|Ciasta biszkoptowe, Kokosowo, Torty|

Tort straż pożarna z kremem kokosowym

 

tort dla chłopca straż pożarna

 

Oto tort straż pożarna – jestem z niego baaardzo zadowolona (chociaż mój kręgosłup mówił coś zupełnie innego ;)).

Torcik przygotowaliśmy na urodziny małego Wiktorka.

Jego mama miała spory problem, bo Wiktor ma uczulenie na produkty mleczne i nie miała skąd mu wziąć tort na urodziny.

Moja sąsiadka (siostra mamy) poprosiła mnie o przygotowanie tortu specjalnie dla Wiktorka.

Zamiast bitej śmietany ze śmietany kremówki zrobiłam krem na bazie śmietanki kokosowej – w sklepach można kupić śmietankę kokosową w puszce (i nie mam tu na myśli mleczka kokosowego w puszce).

Taka śmietanka kokosowa jest o tyle lepsza od mleczka kokosowego, że praktycznie cała puszka to śmietanka – wody było na dnie około 2 łyżki, a z puszki mleczka kokosowego można uzyskać mniejsze ilości śmietanki.

Musicie też pamiętać o porządnym i długim schłodzeniu śmietanki – przynajmniej przez 24 godziny.

Jeśli jesteście zainteresowani jak zrobić taki tort straż pożarną, to poniżej opiszę jak go przygotowałam – niestety nie robiłam w trakcie zdjęć, ale mam nadzieję, że opis wam wystarczy.

Inne torty (nie tylko dla dzieci) znajdziecie w dziale Torty 🙂

 

tort samochód dla chłopca

 

tort jak straż pożarna

 

tort samochód straży pożarnej

 

tort dla chłopca straż pożarna

 

straż pożarna tort

 

Tort straż pożarna z kremem kokosowym
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Tort straż pożarna na śmietance kokosowej - bez nabiału pochodzenia mlecznego.
Autor:
Typ przepisu: Torty
Ilość: 20
Składniki
biszkopt - na formę około 26/31 cm
  • 7 dużych jajek - użyłam rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
  • 250 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
krem:
  • dwie puszki śmietanki kokosowej - mocno schłodzonej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • około 4 łyżki cukru pudru - lub do smaku
maliny:
  • 300 g malin - mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać
  • około 100 ml wody
  • 70 g cukru
  • 2 lekko płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
masa pod masę cukrową:
  • 150 g masła roślinnego - miękkiego
  • około 400 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
  • masa cukrowa w kolorze czerwonym - około 700 g
  • 4 ciasteczka typu markizy - na koła
  • masa cukrowa w kolorze szarym, białym, żółtym i niebieskim - do zrobienia szczegółów samochodu
Wykonanie
biszkopt:
  1. Białka lekko zmiksuj - tak aby się spieniły - dodaj cukier i miksuj, aż białka staną się białe, lśniące i gęste.
  2. Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
  3. Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką, wsyp w dwóch porcjach mąkę i bardzo delikatnie wymieszaj.
  4. Formę do pieczenia o wielkości około 26/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu biszkopt ostudź - możesz go przygotować dzień wcześniej.
maliny:
  1. Maliny włóż do rondelka, dodaj wodę i cukier i gotuj na małym ogniu, aż owoce lekko zmiękną.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do malin - energicznie wymieszaj.
  3. Gotowe maliny ostudź.
krem kokosowy:
  1. Schłodzoną śmietanę kokosową wyjmij do miski (nie dodawaj wody z dna), dodaj cukier z wanilią oraz cukier puder i zmiksuj.
masa maślana:
  1. Do masła roślinnego dodaj ekstrakt z wanilii i cukier puder - zmiksuj do połączenia składników.
wykończenie:
  1. Ostudzony biszkopt przekrój na dwa równe prostokąty.
  2. Zetnij wybrzuszoną górę, a resztę ciasta przekrój na dwa blaty (obydwa prostokąty).
  3. Umieść jeden spodni blat na podkładzie do tortów - możesz go nasączyć herbatą (albo jak ja wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny).
  4. Nałóż na blat trochę kremu, a na krem trochę malin, przyłóż drugim blatem i powtórz czynności - aż będziesz miał tort złożony z czterech blatów.
  5. Z odkrojonego wybrzuszonego wierzchu odetnij kawałek biszkoptu tak aby utworzyć lekko zaokrągloną górę od kabiny w samochodzie - posmaruj go od spodu kremem kokosowym i przylej do wierzchu tortu.
  6. Teraz masą maślaną obłóż cały tort - postaraj się to zrobić w miarę równą warstwą.
  7. Schłódź tort około godzinę w lodówce - tak aby masa maślana stwardniała.
  8. Czerwoną masę cukrową rozwałkuj cienko na taką wielkość aby dała radę pokryć cały tort.
  9. Ostrożnie przełóż ją na tort, odetnij nadmiar, a resztę delikatnie dopasuj do kształtu tortu.
  10. Przyklej (np. na masę maślaną) - koła samochodu, dorób z kolorowych mas cukrowych szyby, koguty, światła itp.
  11. Gotowe! 😀
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 309 Tłuszcze: 10,9 g Węglowodany: 50,6 g Błonnik: 0,9 g Białka: 2,7 g

 

 

tort straż pożarna

Reklama

2 komentarze

  1. Ale fajnie wygląda 😀 W środku też pewnie się super prezentował 🙂

    • wypiekibeaty 2017/11/20 at 19:15 - Reply

      Nie oglądałam, ale myślę, że tak 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: