Tort straż pożarna z kremem kokosowym

 

tort dla chłopca straż pożarna

 

Oto tort straż pożarna – jestem z niego baaardzo zadowolona (chociaż mój kręgosłup mówił coś zupełnie innego ;)).

Torcik przygotowaliśmy na urodziny małego Wiktorka.

Jego mama miała spory problem, bo Wiktor ma uczulenie na produkty mleczne i nie miała skąd mu wziąć tort na urodziny.

Moja sąsiadka (siostra mamy) poprosiła mnie o przygotowanie tortu specjalnie dla Wiktorka.

Zamiast bitej śmietany ze śmietany kremówki zrobiłam krem na bazie śmietanki kokosowej – w sklepach można kupić śmietankę kokosową w puszce (i nie mam tu na myśli mleczka kokosowego w puszce).

Taka śmietanka kokosowa jest o tyle lepsza od mleczka kokosowego, że praktycznie cała puszka to śmietanka – wody było na dnie około 2 łyżki, a z puszki mleczka kokosowego można uzyskać mniejsze ilości śmietanki.

Musicie też pamiętać o porządnym i długim schłodzeniu śmietanki – przynajmniej przez 24 godziny.

Jeśli jesteście zainteresowani jak zrobić taki tort straż pożarną, to poniżej opiszę jak go przygotowałam – niestety nie robiłam w trakcie zdjęć, ale mam nadzieję, że opis wam wystarczy.

Inne torty (nie tylko dla dzieci) znajdziecie w dziale Torty :)

 

tort samochód dla chłopca

 

tort jak straż pożarna

 

tort samochód straży pożarnej

 

tort dla chłopca straż pożarna

 

straż pożarna tort

 

tort straż pożarna

Tort straż pożarna z kremem kokosowym

Wypieki Beaty
Tort straż pożarna na śmietance kokosowej - bez nabiału pochodzenia mlecznego.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 4 godz
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 4 godz 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 309 kcal

Składniki
  

biszkopt - na formę około 26/31 cm

krem:

maliny:

masa pod masę cukrową:

  • 150 g masła roślinnego - miękkiego
  • 400 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:

  • 700 g masy cukrowej w kolorze czerwonym
  • 4 ciasteczka typu markizy - na koła
  • masa cukrowa w kolorze szarym, białym, żółtym i niebieskim - do zrobienia szczegółów samochodu

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka lekko zmiksuj - tak aby się spieniły - dodaj cukier i miksuj, aż białka staną się białe, lśniące i gęste.
  • Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
  • Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką, wsyp w dwóch porcjach mąkę i bardzo delikatnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o wielkości około 26/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź - możesz go przygotować dzień wcześniej.

maliny:

  • Maliny włóż do rondelka, dodaj wodę i cukier i gotuj na małym ogniu, aż owoce lekko zmiękną.
  • Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do malin - energicznie wymieszaj.
  • Gotowe maliny ostudź.

krem kokosowy:

  • Schłodzoną śmietanę kokosową wyjmij do miski (nie dodawaj wody z dna), dodaj cukier z wanilią oraz cukier puder i zmiksuj.

masa maślana:

  • Do masła roślinnego dodaj ekstrakt z wanilii i cukier puder - zmiksuj do połączenia składników.

wykończenie:

  • Ostudzony biszkopt przekrój na dwa równe prostokąty.
  • Zetnij wybrzuszoną górę, a resztę ciasta przekrój na dwa blaty (obydwa prostokąty).
  • Umieść jeden spodni blat na podkładzie do tortów - możesz go nasączyć herbatą (albo jak ja wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny).
  • Nałóż na blat trochę kremu, a na krem trochę malin, przyłóż drugim blatem i powtórz czynności - aż będziesz miał tort złożony z czterech blatów.
  • Z odkrojonego wybrzuszonego wierzchu odetnij kawałek biszkoptu tak aby utworzyć lekko zaokrągloną górę od kabiny w samochodzie - posmaruj go od spodu kremem kokosowym i przylej do wierzchu tortu.
  • Teraz masą maślaną obłóż cały tort - postaraj się to zrobić w miarę równą warstwą.
  • Schłódź tort około godzinę w lodówce - tak aby masa maślana stwardniała.
  • Czerwoną masę cukrową rozwałkuj cienko na taką wielkość aby dała radę pokryć cały tort.
  • Ostrożnie przełóż ją na tort, odetnij nadmiar, a resztę delikatnie dopasuj do kształtu tortu.
  • Przyklej (np. na masę maślaną) - koła samochodu, dorób z kolorowych mas cukrowych szyby, koguty, światła itp.
  • Gotowe! :D

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 309kcalWeglowodany: 50.6gBiałko: 2.7gTłuszcz: 10.9gBłonnik: 0.9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

tort straż pożarna