Tort straż pożarna z kremem kokosowym
Oto tort straż pożarna – jestem z niego baaardzo zadowolona (chociaż mój kręgosłup mówił coś zupełnie innego ;)).
Torcik przygotowaliśmy na urodziny małego Wiktorka.
Jego mama miała spory problem, bo Wiktor ma uczulenie na produkty mleczne i nie miała skąd mu wziąć tort na urodziny.
Moja sąsiadka (siostra mamy) poprosiła mnie o przygotowanie tortu specjalnie dla Wiktorka.
Zamiast bitej śmietany ze śmietany kremówki zrobiłam krem na bazie śmietanki kokosowej – w sklepach można kupić śmietankę kokosową w puszce (i nie mam tu na myśli mleczka kokosowego w puszce).
Taka śmietanka kokosowa jest o tyle lepsza od mleczka kokosowego, że praktycznie cała puszka to śmietanka – wody było na dnie około 2 łyżki, a z puszki mleczka kokosowego można uzyskać mniejsze ilości śmietanki.
Musicie też pamiętać o porządnym i długim schłodzeniu śmietanki – przynajmniej przez 24 godziny.
Jeśli jesteście zainteresowani jak zrobić taki tort straż pożarną, to poniżej opiszę jak go przygotowałam – niestety nie robiłam w trakcie zdjęć, ale mam nadzieję, że opis wam wystarczy.
Inne torty (nie tylko dla dzieci) znajdziecie w dziale Torty :)
Tort dla osób z nietolerancją laktozy możecie przygotować nie tylko dla osób na diecie. Taki kokosowy tort zasmakuje także innym :)
Tort staż pożarna – tort bez laktozy przepis do druku

Tort straż pożarna z kremem kokosowym
Składniki
biszkopt - na formę około 26/31 cm
- 7 jajek - użyłam rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
- 250 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
krem:
- 2 puszki śmietanki kokosowej - mocno schłodzonej
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 4 łyżki cukru pudru - lub do smaku
maliny:
- 300 g malin - mogą być mrożone - nie trzeba ich wcześniej rozmrażać
- 100 ml wody
- 70 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
masa pod masę cukrową:
- 150 g masła roślinnego - miękkiego
- 400 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
- 700 g masy cukrowej w kolorze czerwonym
- 4 ciasteczka typu markizy - na koła
- masa cukrowa w kolorze szarym, białym, żółtym i niebieskim - do zrobienia szczegółów samochodu
Instrukcja
biszkopt:
- Białka lekko zmiksuj - tak aby się spieniły - dodaj cukier i miksuj, aż białka staną się białe, lśniące i gęste.7 jajek, 250 g cukru
- Mąkę pszenną przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.220 g mąki pszennej, 70 g mąki ziemniaczanej
- Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj łopatką, wsyp w dwóch porcjach mąkę i bardzo delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wielkości około 26/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej ciasto i piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu biszkopt ostudź - możesz go przygotować dzień wcześniej.
maliny:
- Maliny włóż do rondelka, dodaj wodę i cukier i gotuj na małym ogniu, aż owoce lekko zmiękną.300 g malin, 100 ml wody, 70 g cukru
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do malin - energicznie wymieszaj.2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Gotowe maliny ostudź.
krem kokosowy:
- Schłodzoną śmietanę kokosową wyjmij do miski (nie dodawaj wody z dna), dodaj cukier z wanilią oraz cukier puder i zmiksuj.2 puszki śmietanki kokosowej, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka cukru z wanilią
masa maślana:
- Do masła roślinnego dodaj ekstrakt z wanilii i cukier puder - zmiksuj do połączenia składników.150 g masła roślinnego, 400 g cukru pudru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
wykończenie:
- Ostudzony biszkopt przekrój na dwa równe prostokąty.
- Zetnij wybrzuszoną górę, a resztę ciasta przekrój na dwa blaty (obydwa prostokąty).
- Umieść jeden spodni blat na podkładzie do tortów - możesz go nasączyć herbatą (albo jak ja wodą z odrobiną cukru i soku z cytryny).
- Nałóż na blat trochę kremu, a na krem trochę malin, przyłóż drugim blatem i powtórz czynności - aż będziesz miał tort złożony z czterech blatów.
- Z odkrojonego wybrzuszonego wierzchu odetnij kawałek biszkoptu tak aby utworzyć lekko zaokrągloną górę od kabiny w samochodzie - posmaruj go od spodu kremem kokosowym i przylej do wierzchu tortu.
- Teraz masą maślaną obłóż cały tort - postaraj się to zrobić w miarę równą warstwą.
- Schłodź tort około godzinę w lodówce - tak aby masa maślana stwardniała.
- Czerwoną masę cukrową rozwałkuj cienko na taką wielkość aby dała radę pokryć cały tort.700 g masy cukrowej
- Ostrożnie przełóż ją na tort, odetnij nadmiar, a resztę delikatnie dopasuj do kształtu tortu.
- Przyklej (np. na masę maślaną) - koła samochodu, dorób z kolorowych mas cukrowych szyby, koguty, światła itp.4 ciasteczka
- Gotowe! :D