Przepis na mocno czekoladowy tort bezglutenowy z mielonymi migdałami
Przedstawiam Wam torcik mocno czekoladowy, a inspiracją do niego był mazurek czekoladowy z Kuchni Lidla :)
Spodobał mi się przepis na te czekoladowe cudo, ale postanowiłam wprowadzić w nim trochę zmian.
Efekt wyszedł świetny, torcik był przepyszny, a obdarowana nim moja teściowa – szczęśliwa :)
Dodam, że do ciasta nie dodałam mąki (tylko odrobinę mielonych migdałów), a krem jest z dodatkiem likieru kawowego.
Tym sposobem otrzymałam bezglutenowy tort czekoladowy!
Jako podstawę biszkoptu wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, do przełożenia oprócz kremu czekoladowego użyłam frużelinę z owoców leśnych – jej lekko kwaskowaty smak świetnie komponował się z czekoladą :)
Możecie sami zrobić taką frużelinę, albo użyć ulubiony dżem.
Zaciekawieni?
To dobrze :)
Ps. Zdjęcie torcika w „przekroju” jest zrobione już u mojej teściowej – stąd zmiana stylizacji.
Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne na urodziny i nie tylko.
Torcik mocno czekoladowy przepis

Torcik mocno czekoladowy
Składniki
biszkopt:
- 6 białek z jajek rozmiar L
- 6 żółtek
- 150 g cukru 3/4 szklanki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 4-5 łyżek migdałów mielonych
krem czekoladowy:
- 250 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka likieru kawowego opcjonalnie
dodatkowo:
- dżem lub frużelina owocowa - polecam jakiś kwaskowaty
polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 125 ml śmietany kremówki
- 50 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej - opcjonalnie
Instrukcja
biszkopt:
- Czekoladę połam i rozpuść razem z masłem - odstaw do lekkiego wystudzenia.200 g gorzkiej czekolady, 150 g masła
- Ubij białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne.6 białek
- Dodaj porcjami cukier i miksuj, aż się rozpuści.150 g cukru
- Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.6 żółtek
- Dodaj ostudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
- Dodaj mielone migdały i krótko wymieszaj.4-5 łyżek migdałów
- Wylej masę na płytką blachę dodawaną do piekarnika (tak, tak - tą dużą :))
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 12 minut.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie pokrój na 4 równe prostokąty.
krem czekoladowy:
- Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku, w trakcie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.250 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
- Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.2 łyżki miodu, 2 łyżki masła, 1 łyżka likieru kawowego
- Przykryj krem kawałkiem folii spożywczej - zapobiegnie to tworzeniu się na nim twardej skórki i schłodź w lodówce.
złożenie:
- Przełóż jeden blat biszkoptu frużeliną lub dżemem, przykryj drugim kawałkiem ciasta.
- Krem wymieszaj, wyłóż jego część na biszkopt, przykryj trzecim kawałkiem ciasta i ponownie nałóż krem czekoladowy.
- Torcik udekoruj czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką (ostudzoną i lekko zgęstniałą), możesz również dla kontrastu zrobić dekorację z rozpuszczonej białej czekolady.50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady, 125 ml śmietany kremówki, 50 g białej czekolady
- Tort schłodź, aby czekolada stężała.