Torcik mocno czekoladowy
Przedstawiam Wam torcik mocno czekoladowy, a inspiracją do niego był mazurek z Kuchni Lidla :)
Spodobał mi się przepis na te czekoladowe cudo, ale postanowiłam wprowadzić w nim trochę zmian.
Efekt wyszedł świetny, torcik był przepyszny, a obdarowana nim moja teściowa – szczęśliwa :)
Dodam, że do ciasta nie dodałam mąki (tylko odrobinę mielonych migdałów), a krem jest z dodatkiem likieru kawowego.
Jako podstawę biszkoptu wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, do przełożenia oprócz kremu czekoladowego użyłam frużelinę z owoców leśnych – jej lekko kwaskowaty smak świetnie komponował się z czekoladą :)
Możecie sami zrobić taką frużelinę, albo użyć ulubiony dżem.
Zaciekawieni? To dobrze :)
Ps. Zdjęcie torcika w „przekroju” jest zrobione już u mojej teściowej – stąd zmiana stylizacji.
Torcik mocno czekoladowy
- 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
- 150 g cukru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- około 4-5 łyżek mielonych migdałów (można pominąć)
- 250 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki masła
- około 20 ml likieru kawowego
- kwaskowaty dżem lub frużelina owocowa
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- około 125 ml śmietany kremówki
- ewentualnie dodatkowo 50 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- Czekoladę połam i rozpuść razem z masłem - odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Ubij białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne.
- Dodaj porcjami cukier i miksuj, aż się rozpuści.
- Dodaj żółtka i wymieszaj.
- Dodaj czekoladę i krótko zmiksuj.
- Dodaj mielone migdały i krótko wymieszaj.
- Wylej masę na płytką blachę dodawaną do piekarnika (tak, tak - tą dużą :))
- Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie pokrój na 4 równe prostokąty.
- Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku, w trakcie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj krem kawałkiem folii spożywczej - zapobiegnie to tworzeniu się na nim twardej skórki i schłódź w lodówce.
- Przełóż jeden blat biszkoptu frużeliną lub dżemem, przykryj drugim kawałkiem.
- Krem wymieszaj, wyłóż jego część na biszkopt, przykryj trzecim kawałkiem ciasta i ponownie nałóż krem.
- Torcik udekoruj czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką, możesz również dla kontrastu zrobić dekorację z rozpuszczonej białej czekolady.
- Tort schłódź, aby czekolada stężała.
Czym zastąpić likier kawowy? Torcik chcę zrobić dla dzieci.
Tego likieru daje się nie wiele, więc możesz po prostu z niego zrezygnować :)
Ratunku! Podczas pieczenia biszkoptu wyrosły wielkie bąble!
Ooo, mi się też czasami zdarzają bąble w cieście, ale zwykle są malutkie i podczas pieczenia pękają tworząc na wierzchu iście księżycowy krajobraz ;) Czy biszkopt robiłaś wg mojego przepisu? Czy dodawałaś proszek do pieczenia?
Bąble opadły (nie dawałam proszku), ale nie dałam papieru na blachę i był problem – musiałam pokroić na małe kawałki, ostrożnie podważać i dosłownie lepić ciastka…Zostało mi jeszcze sporo kremu i muszę dopiec ciasta (wyszło mi 16 malutkich ciastek max 3×3)
Ja zawsze na spód daję papier do pieczenia, wtedy nie ma problemów z wyjęciem biszkopta – a jeśli foremka nie ma odpinanego rantu, to papier na całą powierzchnię, albo trzeba wysmarować formkę masłem i posypać mąką.
Ile czekolady…. Boski!