Przepis na mocno czekoladowy tort bezglutenowy z mielonymi migdałami

Przedstawiam Wam torcik mocno czekoladowy, a inspiracją do niego był mazurek czekoladowy z Kuchni Lidla :)

Spodobał mi się przepis na te czekoladowe cudo, ale postanowiłam wprowadzić w nim trochę zmian.

Efekt wyszedł świetny, torcik był przepyszny, a obdarowana nim moja teściowa – szczęśliwa :)

Dodam, że do ciasta nie dodałam mąki (tylko odrobinę mielonych migdałów), a krem jest z dodatkiem likieru kawowego.

Tym sposobem otrzymałam bezglutenowy tort czekoladowy!

Jako podstawę biszkoptu wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, do przełożenia oprócz kremu czekoladowego użyłam frużelinę z owoców leśnych – jej lekko kwaskowaty smak świetnie komponował się z czekoladą :)

Możecie sami zrobić taką frużelinę, albo użyć ulubiony dżem.

Zaciekawieni?

To dobrze :)

Ps. Zdjęcie torcika w „przekroju” jest zrobione już u mojej teściowej – stąd zmiana stylizacji.

Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne na urodziny i nie tylko.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

torcik mocno czekoladowy

torcik czekoladowy

torcik czekoladowy

Torcik mocno czekoladowy przepis

tort czekoladowy

Torcik mocno czekoladowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny bezglutenowy czekoladowy tort z kremem czekoladowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 12 minut
4 godz
Czas całkowity 5 godz 12 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki

biszkopt:

krem czekoladowy:

dodatkowo:

  • dżem lub frużelina owocowa - polecam jakiś kwaskowaty

polewa:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Czekoladę połam i rozpuść razem z masłem - odstaw do lekkiego wystudzenia.
    200 g gorzkiej czekolady, 150 g masła
  • Ubij białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne.
    6 białek
  • Dodaj porcjami cukier i miksuj, aż się rozpuści.
    150 g cukru
  • Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    6 żółtek
  • Dodaj ostudzoną czekoladę i krótko zmiksuj.
  • Dodaj mielone migdały i krótko wymieszaj.
    4-5 łyżek migdałów
  • Wylej masę na płytką blachę dodawaną do piekarnika (tak, tak - tą dużą :))
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 12 minut.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie pokrój na 4 równe prostokąty.

krem czekoladowy:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku, w trakcie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
    250 ml śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
  • Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  • Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
    2 łyżki miodu, 2 łyżki masła, 1 łyżka likieru kawowego
  • Przykryj krem kawałkiem folii spożywczej - zapobiegnie to tworzeniu się na nim twardej skórki i schłodź w lodówce.

złożenie:

  • Przełóż jeden blat biszkoptu frużeliną lub dżemem, przykryj drugim kawałkiem ciasta.
  • Krem wymieszaj, wyłóż jego część na biszkopt, przykryj trzecim kawałkiem ciasta i ponownie nałóż krem czekoladowy.
  • Torcik udekoruj czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką (ostudzoną i lekko zgęstniałą), możesz również dla kontrastu zrobić dekorację z rozpuszczonej białej czekolady.
    50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady, 125 ml śmietany kremówki, 50 g białej czekolady
  • Tort schłodź, aby czekolada stężała.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!