Torcik mocno czekoladowy

Przedstawiam Wam torcik mocno czekoladowy, a inspiracją do niego był mazurek z Kuchni Lidla :)

Spodobał mi się przepis na te czekoladowe cudo, ale postanowiłam wprowadzić w nim trochę zmian.

Efekt wyszedł świetny, torcik był przepyszny, a obdarowana nim moja teściowa – szczęśliwa :)

Dodam, że do ciasta nie dodałam mąki (tylko odrobinę mielonych migdałów), a krem jest z dodatkiem likieru kawowego.

Jako podstawę biszkoptu wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, do przełożenia oprócz kremu czekoladowego użyłam frużelinę z owoców leśnych – jej lekko kwaskowaty smak świetnie komponował się z czekoladą :)

Możecie sami zrobić taką frużelinę, albo użyć ulubiony dżem.

Zaciekawieni? To dobrze :)

Ps. Zdjęcie torcika w „przekroju” jest zrobione już u mojej teściowej – stąd zmiana stylizacji.

 

torcik mocno czekoladowy

torcik czekoladowy

torcik czekoladowy

 

tort czekoladowy

Torcik mocno czekoladowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 12 minut
Czas całkowity 1 godz 12 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki
  

biszkopt:

krem czekoladowy:

dodatkowo:

  • dżem lub frużelina owocowa

polewa:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Czekoladę połam i rozpuść razem z masłem - odstaw do lekkiego wystudzenia.
  • Ubij białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne.
  • Dodaj porcjami cukier i miksuj, aż się rozpuści.
  • Dodaj żółtka i wymieszaj.
  • Dodaj czekoladę i krótko zmiksuj.
  • Dodaj mielone migdały i krótko wymieszaj.
  • Wylej masę na płytką blachę dodawaną do piekarnika (tak, tak - tą dużą :))
  • Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie pokrój na 4 równe prostokąty.

krem czekoladowy:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku, w trakcie dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
  • Zdejmij z ognia i lekko przestudź.
  • Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  • Przykryj krem kawałkiem folii spożywczej - zapobiegnie to tworzeniu się na nim twardej skórki i schłódź w lodówce.

złożenie:

  • Przełóż jeden blat biszkoptu frużeliną lub dżemem, przykryj drugim kawałkiem.
  • Krem wymieszaj, wyłóż jego część na biszkopt, przykryj trzecim kawałkiem ciasta i ponownie nałóż krem.
  • Torcik udekoruj czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką, możesz również dla kontrastu zrobić dekorację z rozpuszczonej białej czekolady.
  • Tort schłódź, aby czekolada stężała.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!