Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Biszkopt bezglutenowy

By |2018-10-27T13:31:35+00:002018 Październik 29th|Ciasta biszkoptowe, Torty|

Biszkopt bezglutenowy kukurydziany

 

kukurydziany biszkopt bez glutenu
 

Pierwszy raz w życiu piekłam biszkopt bezglutenowy, ale jestem bardzo zadowolona z efektu.

Ciasto wyszło wysokie i mogłam go spokojnie przekroić na trzy blaty.

Upiekłam go na mieszaninie mąki ziemniaczanej i kukurydzianej – dzięki której nabrał ładnej żółtej barwy.

Biszkopty są z natury ciastami suchymi, a biszkopt bezglutenowy jest jeszcze trochę bardziej suchy. I do tego jest bardziej kruchy, musicie się więc z nim obchodzić delikatnie.

Biszkopt kukurydziany jest ciężki i zwarty, więc możecie go spokojnie nasączyć i jest on w stanie utrzymać tort w całości bez rozłażenia się na boki.

Ja swój użyłam jako podstawę do tortu z kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany, do tego były jeszcze maliny, krem maślany i masa cukrowa.

Całość wyszła ładnie i stabilnie.

Jeśli szukacie przepisy bezglutenowe, to zajrzyjcie na blog – najdziecie tam już trochę fajnych przepisów na słodkości bez glutenu.

 

kukurydziany biszkopt bezglutenowy  biszkopt bez glutenu
 

kukurydziany biszkopt bezlgutenowy  biszkopt bezglutenowy
 

A biszkopt był podstawą do tortu na wieczór panieński 🙂

Ze specjalnym zamówieniem na golaska w stylu Sławomira 😀

Ponętny i seksowny, prawda? 😀

 

tort na wieczór panieński z golasem  tort na wieczór panieński z mężczyzną
 

tort z gołym facetem  tort na wieczór panieński

Przepis do druku

Biszkopt bezglutenowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 18
Składniki
  • 6 dużych jajek - białka i żółtka oddzielnie
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 120 g (3/4 szklanki) mąki kukurydzianej
  • 120 g (3/4 szklanki) mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
Wykonanie
  1. Zacznij miksować białka, gdy się spienią wsyp powoli cukier i cukier waniliowy - miksuj aż białka będą białe, lśniące i gęste.
  2. W tym czasie przesiej przez sito mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną - dokładnie wymieszaj.
  3. Do ubitej piany dodaj żółtka i olej - delikatnie wymieszaj.
  4. Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  5. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki zostaw czyste.
  6. Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  7. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ciasto ostudź i nie wyciągaj go z formy aż zupełnie wystygnie (w trakcie biszkopt opadnie na środku).
  9. Ostrożnie obkrój ciasto dookoła boków.
  10. Przetnij na blaty - ja przekroiłam go na 3 części.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 300 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 48 g Błonnik: 1 g Białka: 6 g

 

Reklama

8 komentarzy

  1. M. 2018/10/30 at 21:44 - Reply

    Dziękuję! Koniecznie muszę go wypróbować 🙂

  2. M. 2018/10/30 at 15:25 - Reply

    Witaj Beato! Komentarz może będzie trochę nie na temat, ale co mi tam! Zaglądam na Twój blog często i wszystkie ciasta jakie piekłam z Twoich przepisów wychodzą rewelacyjnie! W związku z tym moje pytanie : czy masz może sprawdzony przepis na sernik nowojorski? Na zdjęciach w internecie wygląda ładnie i zastanawiam się nad zrobieniem go w tym roku na święta. Pozdrawiam

  3. Candy Pandas 2018/10/29 at 11:16 - Reply

    Haha fajnie wyszedł ten tort na wieczór panieński 😀

  4. Majka 2018/10/29 at 11:03 - Reply

    Efekt tortu – bombowy 😉

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: