Biszkopt bezglutenowy kukurydziany

Pierwszy raz w życiu piekłam biszkopt bezglutenowy, ale jestem bardzo zadowolona z efektu.
Ciasto wyszło wysokie i mogłam go spokojnie przekroić na trzy blaty.
Upiekłam go na mieszaninie mąki ziemniaczanej i kukurydzianej – dzięki której nabrał ładnej żółtej barwy.
Biszkopty są z natury ciastami suchymi, a biszkopt bezglutenowy jest jeszcze trochę bardziej suchy. I do tego jest bardziej kruchy, musicie się więc z nim obchodzić delikatnie.
Biszkopt kukurydziany jest ciężki i zwarty, więc możecie go spokojnie nasączyć i jest on w stanie utrzymać tort w całości bez rozłażenia się na boki.
Ja swój użyłam jako podstawę do tortu z kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany, do tego były jeszcze maliny, krem maślany i masa cukrowa.
Całość wyszła ładnie i stabilnie.
Jeśli szukacie przepisy bezglutenowe, to zajrzyjcie na blog – najdziecie tam już trochę fajnych przepisów na słodkości bez glutenu.




A biszkopt był podstawą do tortu na wieczór panieński :)
Ze specjalnym zamówieniem na golaska w stylu Sławomira :D
Ponętny i seksowny, prawda? :D




Przepis do druku

Biszkopt bezglutenowy
Składniki
- 6 dużych jajek - białka i żółtka oddzielnie
- 200 g (1 szklanka) cukru
- cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 g (3/4 szklanki) mąki kukurydzianej
- 120 g (3/4 szklanki) mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
Instrukcja
- Zacznij miksować białka, gdy się spienią wsyp powoli cukier i cukier waniliowy - miksuj aż białka będą białe, lśniące i gęste.
- W tym czasie przesiej przez sito mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną - dokładnie wymieszaj.
- Do ubitej piany dodaj żółtka i olej - delikatnie wymieszaj.
- Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki zostaw czyste.
- Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź i nie wyciągaj go z formy aż zupełnie wystygnie (w trakcie biszkopt opadnie na środku).
- Ostrożnie obkrój ciasto dookoła boków.
- Przetnij na blaty - ja przekroiłam go na 3 części.
Składniki Odżywcze
Witam muszę dodawać olej ?
Nie musisz, ale dzięki niemu biszkopt jest mniej suchy.
Dziękuję! Koniecznie muszę go wypróbować :)
:)
Witaj Beato! Komentarz może będzie trochę nie na temat, ale co mi tam! Zaglądam na Twój blog często i wszystkie ciasta jakie piekłam z Twoich przepisów wychodzą rewelacyjnie! W związku z tym moje pytanie : czy masz może sprawdzony przepis na sernik nowojorski? Na zdjęciach w internecie wygląda ładnie i zastanawiam się nad zrobieniem go w tym roku na święta. Pozdrawiam
Cześć, typowego sernika nowojorskiego jeszcze nie piekłam (co za niedopatrzenie :)), ale piekłam podobny i był bardzo pyszny – https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-z-sosem-malinowym/
Haha fajnie wyszedł ten tort na wieczór panieński :D
Dziękuję :)
Efekt tortu – bombowy ;)
Dziękuję bardzo Majka :)