Przepis na biszkopt bez glutenu na mące kukurydzianej i ziemniaczanej
Pierwszy raz w życiu piekłam biszkopt bezglutenowy, ale jestem bardzo zadowolona z efektu.
Ciasto wyszło wysokie i mogłam go spokojnie przekroić na trzy blaty.
Upiekłam go na mieszaninie mąki ziemniaczanej i kukurydzianej – dzięki której nabrał ładnej żółtej barwy.
Biszkopty są z natury ciastami suchymi, a biszkopt bezglutenowy jest jeszcze trochę bardziej suchy.
I do tego jest bardziej kruchy, musicie się więc z nim obchodzić delikatnie.
Biszkopt kukurydziany jest ciężki i zwarty, więc możecie go spokojnie nasączyć i jest on w stanie utrzymać tort w całości bez rozłażenia się na boki.
Ja swój użyłam jako podstawę do tortu z kremem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany, do tego były jeszcze maliny, krem maślany i masa cukrowa.
Całość wyszła ładnie i stabilnie.
Jeśli szukacie przepisy bezglutenowe, to zajrzyjcie na blog – najdziecie tam już trochę fajnych przepisów na słodkości bez glutenu.
A biszkopt bezglutenowy był podstawą do tortu na wieczór panieński :)
Ze specjalnym zamówieniem na golaska w stylu Sławomira :D
Ponętny i seksowny, prawda? :D
Biszkopt bezglutenowy – przepis do druku

Biszkopt bezglutenowy
Wyposażenie
- Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm.
Składniki
- 6 jajek rozmiar L- białka i żółtka oddzielnie
- 200 g cukru (1 szklanka)
- cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120 g mąki kukurydzianej (3/4 szklanki)
- 120 g mąki ziemniaczanej (3/4 szklanki)
- 4 łyżki oleju
Instrukcja
- Zacznij miksować białka, gdy się spienią wsyp powoli cukier i cukier waniliowy - miksuj aż białka będą białe, lśniące i gęste.
- W tym czasie przesiej przez sito mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną - dokładnie wymieszaj.
- Do ubitej piany dodaj żółtka i olej - delikatnie wymieszaj.
- Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia - boki zostaw czyste.
- Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź i nie wyciągaj go z formy aż zupełnie wystygnie (w trakcie biszkopt opadnie na środku).
- Ostrożnie obkrój ciasto dookoła boków.
- Przetnij na blaty - ja przekroiłam go na 3 części.