Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym
wpis sponsorowany
Zapraszam na pyszne czekoladowe ciasto z dżemem z czarnej porzeczki. To ciasto w typie murzynka przygotujcie nawet bez użycia miksera! Czekoladowe ciasto idealnie nadaje się na różne okazje, od rodzinnych spotkań po romantyczne wieczory we dwoje. Jest łatwe w przygotowaniu i z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Zachęcam do wypróbowania przepisu i delektowania się pysznym smakiem tego upieczonego cudeńka!
Spis treści
Wilgotne czekoladowe ciasto z dżemem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz murzynka i wilgotne ciasta czekoladowe, to również to ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym Ci zasmakuje. Spróbuj koniecznie i przekonaj się jak łatwo można je zrobić w zaciszu własnej kuchni :)
Czekoladowe ciasto z dżemem przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe:
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 2 łyżki gorzkiego kakao (lekko czubate)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jaja (rozmiar L)
- 120 ml oleju
- 250 ml mleka
- 200 g dżemu (Porzeczkowego Stovit – (7 czubatych łyżek))
składniki na polewę czekoladową do ciasta
- 200 ml śmietany kremówki (- użyłam 30%)
- 100 g czekolady gorzkiej (- jeśli używasz mleczną, to użyj 100 ml kremówki)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z dżemem krok po kroku
- W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.300 g mąki pszennej, 200 g cukru, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki i dżem.3 jaja, 120 ml oleju, 250 ml mleka, 200 g dżemu
- Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj.
- Przelej ciasto do formy do pieczenia (20/30 cm).
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg – lub 180 stopni tryb góra/dół) przez około 45-50 minut – do suchego patyczka.
Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę. gdy zacznie się gotować zdejmij z palnika.200 ml śmietany kremówki
- Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia.100 g czekolady gorzkiej
- Ostudź polewę i gdy zgęstnieje polej nią ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Proste ciasto czekoladowe z dżemem – uwagi
Dziś mam dla was przepis na bardzo szybkie i pyszne czekoladowe ciasto z dżemem porzeczkowym. Moje upieczone ciasto czekoladowe to prawdziwy raj dla smakoszy czekolady! Jest delikatnie słodkie, fajnie czekoladowe, z lekko wyczuwalnym smakiem czarnej porzeczki. Lekkie, puszyste i fajnie wilgotne – idealne!
Jak zrobić ciasto czekoladowe z dżemem – wskazówki
Ja zrobiłam je swoim ulubionym sposobem – czyli mieszając łyżką w misce :) Wykorzystałam tu jako bazę gorzkie kakao, świeże jajka oraz lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki. Dzięki temu ciasto jest bardzo wilgotne, a jednocześnie ma intensywny i głęboki smak. Po upieczeniu ciasto polałam pyszną polewą czekoladową oraz posypałam je drobno posiekanymi orzechami. Całość wygląda i smakuje przepysznie! Spróbujcie koniecznie!
Ciasto jest szybkie i do tego bardzo proste do zrobienia – z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy! Nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu ciast. Zrobicie go w dziesięć minut, potem już tylko pieczenie i można jeść już na ciepło :) Do tego murzynka dodałam do środka sporo dżemu porzeczkowego od Stovit (użyłam wersję bez dodatku cukru – dżem jest na ksylitolu). W moim rodzinnym domu bardzo często dodawaliśmy do ciasta czekoladowego dżem. Dodawał mu on nie tylko słodyczy, ale przede wszystkim sprawiał, że ciasto było wilgotne :) Jeśli wcześniej nie piekliście tak murzynka, to spróbujcie koniecznie :D
Jeśli jesteście ciekawi jak można jeszcze wykorzystać dżemy i konfitury w waszych wypiekach, to koniecznie popatrzcie na moje przepisy :)
Zapraszam również na przepis na szybkie ciasto czekoladowe, ciasto devil’s food, albo na ciasto czekoladowe z rodzynkami.
Polecane przepisy na ciasta czekoladowe
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe idealne zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit