Przepis na wilgotne ciasto z dżemem porzeczkowym

ciasto czekoladowe z dżemem


Dziś mam dla was przepis na bardzo szybkie i pyszne czekoladowe ciasto z dżemem porzeczkowym.

Ciasto jest szybkie, bo zrobicie go w dziesięć minut, potem już tylko pieczenie i można jeść już na ciepło :)

Do tego murzynka dodałam do środka sporo dżemu porzeczkowego od Stovit (użyłam wersję bez dodatku cukru – dżem jest na ksylitolu).

W moim rodzinnym domu bardzo często dodawaliśmy do ciasta czekoladowego dżem.

Dodawał mu on nie tylko słodyczy, ale przede wszystkim sprawiał, że ciasto było wilgotne :)

Jeśli wcześniej nie piekliście tak murzynka, to spróbujcie koniecznie :D

Jeśli jesteście ciekawi jak można jeszcze wykorzystać dżemy i konfitury w waszych wypiekach, to koniecznie popatrzcie na moje przepisy :)

Zapraszam również na przepis na szybkie ciasto czekoladowe, ciasto devil’s food, albo na ciasto czekoladowe z rodzynkami.

szybki murzynek z dżemem proste i puszyste ciasto czekoladowe

czekoladowe ciasto z dżemem murzynek z dżemem porzeczkowym

murzynek z dżemem ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym

Wilgotne czekoladowe ciasto z dżemem przepis do druku

ciasto czekoladowe z dżemem

Czekoladowe ciasto z dżemem

Wypieki Beaty
Szybkie i proste ciasto czekoladowe z dżemem z czarnej porzeczki.
4.03 z 38 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 283 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.

Składniki
  

ciasto czekoladowe:

  • 300 g mąki (2 szklanki)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 2 łyżki kakao lekko czubate
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jaja rozmiar L
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g dżemu Porzeczkowego Stovit - (7 czubatych łyżek)

polewa:

Instrukcja
 

  • W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
  • Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj.
  • Przelej ciasto do formy do pieczenia (20/30 cm).
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę. gdy zacznie się gotować zdejmij z palnika.
  • Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia.
  • Ostudź polewę, a następnie polej nią ciasto.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 283kcalWeglowodany: 32gBiałko: 5gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe czekolada, dżem, kakao, kremówka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit