Czekoladowe ciasto z dżemem porzeczkowym

 

ciasto czekoladowe z dżemem

 

Dziś mam dla was przepis na bardzo szybkie i pyszne ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym.

Ciasto jest szybkie, bo zrobicie go w dziesięć minut, potem już tylko pieczenie i można jeść już na ciepło 🙂

Do tego murzynka dodałam do środka sporo dżemu porzeczkowego od Stovit (użyłam wersję bez dodatku cukru – dżem jest na ksylitolu).

W moim rodzinnym domu bardzo często dodawaliśmy do ciasta czekoladowego dżem – dodawał mu on nie tylko słodyczy, ale przede wszystkim wilgotności 🙂 Jeśli wcześniej nie piekliście tak murzynka, to spróbujcie koniecznie 😀

Jeśli jesteście ciekawi jak można jeszcze wykorzystać dżemy i konfitury w waszych wypiekach, to koniecznie popatrzcie na moje przepisy 🙂

Zapraszam również na przepis na szybkie ciasto czekoladowe, ciasto devil’s food, albo na ciasto czekoladowe z rodzynkami.

 

szybki murzynek z dżemem proste i puszyste ciasto czekoladowe
 

czekoladowe ciasto z dżemem murzynek z dżemem porzeczkowym
 

murzynek z dżemem ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym
 

Czekoladowe ciasto z dżemem – przepis do druku

Czekoladowe ciasto z dżemem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2 lekko czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 duże jaja rozmiar L
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • około 200 g (7 czubatych łyżek) Dżemu Porzeczkowego Stovit
polewa:
  • 200 ml śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 100 g czekolady - użyłam deserową
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i zmiksuj.
  4. Przelej ciasto do formy do pieczenia (20/30 cm).
  5. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  6. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę. gdy zacznie się gotować zdejmij z palnika.
  7. Dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia.
  8. Ostudź polewę, a następnie polej nią ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 283 Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 32 g Białka: 5 g

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit