devil's food cake ciasto czekoladowe

Przepis na mocno czekoladowe ciasto devil’s food cake

Przepis na Devil’s Food Cake to zaproszenie do krainy intensywnego smaku czekolady. To ciasto czekoladowe, które wyróżnia się głębokim aromatem i wyjątkowo wilgotną konsystencją. Charakteryzuje się intensywnością czekoladowego smaku, którą podkreśla bogate kremowe nadzienie. To ciasto to niebiańska uczta dla miłośników czekolady, idealna na wyjątkowe okazje czy chwile słodkiego rozpieszczania się. Odkryj sekret czekoladowego smaku w przepisie na diabelnie dobre ciasto czekoladowe!

devil's food cake ciasto czekoladowe

Devil’s food cake przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta, to koniecznie upiecz to diabelskie ciasto czekoladowe.

devils food cake 6

Davil’s food cake – diabelskie ciasto czekoladowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe ciasto przekładane kremem czekoladowym.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
1 hour
Porcje 12 porcji
Składniki

składniki na diabelskie ciasto czekoladowe Devil's food cake

składniki na krem czekoladowy:

Instrukcja
 

Jak zrobić diabelskie ciasto czekoladowe Devil's food cake

  • W sporej miseczce umieść przesiane przez sitko kakao oraz cukier dark muscovado.
    50 g gorzkiego kakao, 100 g cukru dark muscovado
  • Zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
    250 ml wody
  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie kremowe i puszyste.
    125 g masła, 150 g cukru pudru
  • W miseczce zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.
    225 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
  • Do masła dodaj jedno jajko i od razu wsyp łyżkę mąki, zmiksuj.
    2 jajka
  • Dodaj drugie jajko i łyżkę mąki – dokładnie zmiksuj.
  • Wsyp resztę mąki i dodaj masę kakaową – dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20-22 cm (dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką – nadmiar mąki wysyp).
  • Przelej ciasto po równo do dwóch foremek.
  • Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i trybie góra/dół (170 stopni na termoobiegu) przez około 25-30 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasta są gotowe.
  • Po upieczeniu wystudź ciasto.

Jak zrobić czekoladowy krem do ciasta

  • Od razu po wstawieniu ciast do pieczenia w piekarniku zacznij przygotowywać krem.
  • W garnku umieść wodę, cukier oraz masło, gotuj aż składniki się rozpuszczą i połączą – zdejmij garnek z ognia.
    125 ml wody, 30 g cukru dark muscovado, 175 g masła
  • Czekolady w tym czasie posiekaj nożem i dodaj do masy – wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
    300 g czekolady
  • Odstaw czekoladę aby masa zgęstniała – przemieszaj ją co jakiś czas.
  • Ostudzone ciasto przełóż częścią kremu czekoladowego i udekoruj nim wierzch oraz boki.
Prywatne
Słowa kluczowe diabelskie ciasto czekoladowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
devil's food cake diabelskie ciasto czekoladowe

Diabelskie ciasto czekoladowe Nigelli Lawson

Devil’s food cake to rewelacyjne mocno ciasto czekoladowe. W zasadzie powiedzenie, że to ciasto czekoladowe, to za mało, ono jest ekstremalnie czekoladowe – szczególnie jeśli podacie go z grubą warstwą czekoladowego kremu. Jak mówi sama Nigella Lawson (która jest autorką tego przepisu), to ciasto nie jest diabelskie, ale właśnie niebiańskie :)

Ja za to mówię, że ciasto jest diabelnie pyszne, diabelnie uzależniające i diabelnie czekoladowe. Jak nic „diabelskie” – i będziecie chcieli więcej, więcej, więcej ….

Ps. Zajrzyjcie też po przepis na diabelskie babeczki :)

Wypróbujcie również inne przepisy na ciasta czekoladowe.

devil's food cake

Przepis podaję z moimi małymi zmianami.

Polecane przepisy na ciasta czekoladowe

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne czekoladowe ciasta. Na blogu jest ich ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz tam przepis idealny dla siebie. Tutaj polecam takie trzy przepisy: