Przepis na devil’s food cake – ciasto czekoladowe

 

Devil’s food cake to rewelacyjne ciasto czekoladowe.

W zasadzie powiedzenie, że to ciasto czekoladowe, to za mało, ono jest ekstremalnie czekoladowe – szczególnie jeśli podacie go z grubą warstwą czekoladowego kremu :)

Jak mówi sama Nigella Lawson (która jest autorką tego przepisu), to ciasto nie jest diabelskie, ale właśnie niebiańskie :)

Ja za to mówię, że ciasto jest diabelnie pyszne, diabelnie uzależniające i diabelnie czekoladowe.

Jak nic „diabelskie” – i będziecie chcieli więcej, więcej, więcej ….

Ps. Zajrzyjcie też po przepis na diabelskie babeczki :)

devil's food cake_foodki

ciasto czekoladowe

devil's food cake_6

ciasto czekoladowe

Przepis na devil’s food cake – ciasto czekoladowe

 

Davil's food cake - ciasto czekoladowe

Wypieki Beaty
4 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
1 godz
Porcje 12 porcji

Składniki
  

ciasto:

krem czekoladowy:

Instrukcja
 

ciasto:

  • W sporej miseczce umieść przesiane przez sitko kakao oraz cukier dark muscovado.
  • Zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.
  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie kremowe i puszyste.
  • W miseczce zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.
  • Do masła dodaj jedno jajko i od razu wsyp łyżkę mąki, zmiksuj.
  • Dodaj drugie jajko i łyżkę mąki - dokładnie zmiksuj.
  • Wsyp resztę mąki i dodaj masę kakaową - dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20-22 cm (dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką - nadmiar mąki wysyp).
  • Przelej ciasto po równo do dwóch foremek.
  • Piecz w 180 stopniach (170 stopni na termoobiegu) przez około 25-30 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasta są gotowe.
  • Po upieczeniu wystudź ciasto.

krem:

  • Od razu po wstawieniu ciast do pieczenia w piekarniku zacznij przygotowywać krem.
  • W garnku umieść wodę, cukier oraz masło, gotuj aż składniki się rozpuszczą i połączą - zdejmij garnek z ognia.
  • Czekolady w tym czasie posiekaj nożem i dodaj do masy - wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  • Odstaw czekoladę aby masa zgęstniała - przemieszaj ją co jakiś czas.
  • Ostudzone ciasto przełóż częścią kremu czekoladowego i udekoruj nim wierzch oraz boki.
Słowa kluczowe biała czekolada, kakao, muscovado
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis podaję z moimi małymi zmianami.