Przepis na mocno czekoladowe ciasto devil’s food cake
Devil’s food cake to rewelacyjne mocno ciasto czekoladowe.
W zasadzie powiedzenie, że to ciasto czekoladowe, to za mało, ono jest ekstremalnie czekoladowe – szczególnie jeśli podacie go z grubą warstwą czekoladowego kremu :)
Jak mówi sama Nigella Lawson (która jest autorką tego przepisu), to ciasto nie jest diabelskie, ale właśnie niebiańskie :)
Ja za to mówię, że ciasto jest diabelnie pyszne, diabelnie uzależniające i diabelnie czekoladowe.
Jak nic „diabelskie” – i będziecie chcieli więcej, więcej, więcej ….
Ps. Zajrzyjcie też po przepis na diabelskie babeczki :)
Wypróbujcie również inne przepisy na ciasta czekoladowe.
Devil’s food cake przepis do druku

Davil's food cake - ciasto czekoladowe
Przepis na mocno czekoladowe ciasto przekładane kremem czekoladowym.
Składniki
ciasto:
- 50 g gorzkiego kakao przesianego przez sitko
- 100 g cukru dark muscovado
- 250 ml wody wrzącej
- 125 g masła miękkiego
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka (użyłam L)
- 225 g mąki
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
krem czekoladowy:
- 125 ml wody
- 30 g cukru dark muscovado
- 175 g masła
- 300 g czekolady (użyłam dwie gorzkie i jedną mleczną)
Instrukcja
ciasto:
- W sporej miseczce umieść przesiane przez sitko kakao oraz cukier dark muscovado.50 g gorzkiego kakao, 100 g cukru dark muscovado
- Zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj.250 ml wody
- Masło zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie kremowe i puszyste.125 g masła, 150 g cukru pudru
- W miseczce zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.225 g mąki, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Do masła dodaj jedno jajko i od razu wsyp łyżkę mąki, zmiksuj.2 jajka
- Dodaj drugie jajko i łyżkę mąki - dokładnie zmiksuj.
- Wsyp resztę mąki i dodaj masę kakaową - dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20-22 cm (dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i wysyp mąką - nadmiar mąki wysyp).
- Przelej ciasto po równo do dwóch foremek.
- Piecz w 180 stopniach (170 stopni na termoobiegu) przez około 25-30 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasta są gotowe.
- Po upieczeniu wystudź ciasto.
krem:
- Od razu po wstawieniu ciast do pieczenia w piekarniku zacznij przygotowywać krem.
- W garnku umieść wodę, cukier oraz masło, gotuj aż składniki się rozpuszczą i połączą - zdejmij garnek z ognia.125 ml wody, 30 g cukru dark muscovado, 175 g masła
- Czekolady w tym czasie posiekaj nożem i dodaj do masy - wymieszaj, aż czekolada się rozpuści.300 g czekolady
- Odstaw czekoladę aby masa zgęstniała - przemieszaj ją co jakiś czas.
- Ostudzone ciasto przełóż częścią kremu czekoladowego i udekoruj nim wierzch oraz boki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis podaję z moimi małymi zmianami.