Dziś zapraszam na Devil’s FoodCupcakes – te babeczki są nazywane diabelskimi, ale smakują niebiańsko :)

Mają w sobie mnóstwo gorzkiego kakao, więc są ciemne, aromatyczne i mocno czekoladowe – coś dla czokaholików.

Przepis pochodzi od Marthy Steward.

diabelskie1

diabelskie2

diabelskie3

 

babeczki devils cupcakes

Devil's Food Cupcakes - diabelskie babeczki

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 16 sztuk

Składniki
  

  • 50 g gorzkiego kakao
  • 0,4 szklanki gorącej wody
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki kwaśnej śmietany (ja użyłam 12%)

Instrukcja
 

  • wykonanie:
  • Kakao wymieszaj z gorącą wodą, aż będzie gładkie. Zmieszaj razem suche składniki poza cukrem. Masło rozpuść i przestudź. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj wanilię i kakao do masy jajecznej. Wsypuj mąkę na zmianę ze śmietaną i masłem.
  • Napełnij przygotowne papilotki do 2/3 wysokości. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
  • Po przestudzeniu udekoruj babeczki rozpuszczoną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!