Przepis na diabelsko czekoladowe babeczki Devil’s Food Cupcakes
Dziś zapraszam na mocno czekoladowe babeczki Devil’s Food Cupcakes – te babeczki są nazywane diabelskimi, ale smakują niebiańsko :)
Mają w sobie mnóstwo gorzkiego kakao, więc są ciemne, aromatyczne i mocno czekoladowe – coś dla czokaholików.
Przepis pochodzi od Marthy Steward i gorąco go wam polecam.
Zachęcam także do wypróbowania innych przepisów na babeczki.
Babeczki Devil’s Food Cupcakes przepis do druku

Devil's Food Cupcakes - diabelskie babeczki
Przepis na mocno czekoladowe babeczki wg przepisu Marthy Steward.
Składniki
- 50 g gorzkiego kakao
- 0,4 szklanki gorącej wody
- 1,5 szklanki mąki 225 g
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 170 g masła
- 1 szklanka cukru 200 g
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany (ja użyłam 12%), może też być gęsty jogurt naturalny
Instrukcja
- Kakao wymieszaj z gorącą wodą, aż będzie gładkie.50 g gorzkiego kakao, 0,4 szklanki gorącej wody
- Zmieszaj razem suche składniki poza cukrem.1,5 szklanki mąki, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Masło rozpuść i przestudź.170 g masła
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.2 duże jajka, 1 szklanka cukru
- Dodaj wanilię i kakao do masy jajecznej.
- Wsypuj mąkę na zmianę ze śmietaną i masłem.0,5 szklanki kwaśnej śmietany
- Napełnij przygotowane papilotki do 2/3 wysokości.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
- Po przestudzeniu udekoruj babeczki rozpuszczoną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!