Przepis na diabelsko czekoladowe babeczki Devil’s Food Cupcakes

Dziś zapraszam na mocno czekoladowe babeczki Devil’s Food Cupcakes – te babeczki są nazywane diabelskimi, ale smakują niebiańsko :)

Mają w sobie mnóstwo gorzkiego kakao, więc są ciemne, aromatyczne i mocno czekoladowe – coś dla czokaholików.

Przepis pochodzi od Marthy Steward i gorąco go wam polecam.

Zachęcam także do wypróbowania innych przepisów na babeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

babeczki czekoladowe devil's food cupcakes

Devil's Food Cupcakes

mocno czekoladowe diabelski babeczki

 

Babeczki Devil’s Food Cupcakes przepis do druku

babeczki devils cupcakes

Devil's Food Cupcakes - diabelskie babeczki

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe babeczki wg przepisu Marthy Steward.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 16 sztuk

Składniki

  • 50 g gorzkiego kakao
  • 0,4 szklanki gorącej wody
  • 1,5 szklanki mąki 225 g
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 170 g masła
  • 1 szklanka cukru 200 g
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany (ja użyłam 12%), może też być gęsty jogurt naturalny

Instrukcja
 

  • Kakao wymieszaj z gorącą wodą, aż będzie gładkie.
    50 g gorzkiego kakao, 0,4 szklanki gorącej wody
  • Zmieszaj razem suche składniki poza cukrem.
    1,5 szklanki mąki, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
  • Masło rozpuść i przestudź.
    170 g masła
  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    2 duże jajka, 1 szklanka cukru
  • Dodaj wanilię i kakao do masy jajecznej.
  • Wsypuj mąkę na zmianę ze śmietaną i masłem.
    0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • Napełnij przygotowane papilotki do 2/3 wysokości.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
  • Po przestudzeniu udekoruj babeczki rozpuszczoną czekoladą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!