Rodząca się za oknem wiosna wprawiła mnie w dobry humor i zapragnęłam upiec coś „słonecznego”, owocowego i pysznego :)

Postawiłam na babeczki, bo to jedne z najszybszych wypieków (a do tego uwielbiam wszelkie babeczki i muffinki).

Upiekłam pyszne tropikalne babeczki czekoladowe – dlaczego tropikalne?

To proste – dodałam do nich dżem ananasowo-pomarańczowo-limonkowy i białą czekoladę – wyszło przepysznie :)

Wypróbujcie koniecznie :)

Użyjcie dowolny „jasny” dżem – pomarańczowy, brzoskwiniowy, morelowy, albo mieszany jak ja.

Gotowe babeczki możecie udekorować bitą śmietaną lub kremem :)

tropikalne babeczki4

tropikalne babeczki5

tropikalne babeczki2

tropikalne babeczki1

 

Tropikalne babeczki czekoladowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 12

Składniki
  

składniki na około 12 babeczek

  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g białej czekolady
  • 300 g dżemu - użyłam dżem pomarańczowo/ ananasowo/ limonkowy
  • 2-3 łyżki cukru (ilość cukru zależy od słodyczy dżemu)
  • 2 jajka (roztrzepane)
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

składniki kremu:

Instrukcja
 

  • W większym garnku rozpuść masło, dodaj do niego rozdrobnioną czekoladę i gdy zacznie mięknąć, zdejmij garnek z palnika i wymieszaj czekoladę razem z masłem (do momentu rozpuszczenia).
  • Dodaj dżem, cukier, sól i jajka.
  • Wymieszaj dokładnie, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek (do około 2/3 wysokości).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka).
  • Upieczone babeczki przestudź.

krem:

  • Ubij śmietanę kremówkę, w trakcie dodaj cukier puder.
  • Dodaj porcjami mascarpone i miksuj aż masa będzie gęsta.
  • Jeśli chcesz to możesz dodać barwnik spożywczy :)
  • Krem nałóż na babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!