tropikalne babeczki

Przepis na tropikalne babeczki czekoladowe

Zapraszam na proste i smakowite tropikalne babeczki czekoladowe z dżemem pomarańczowo-ananasowym i białą czekoladą! Te pyszne babeczki to harmonijne połączenie intensywnej czekolady z egzotycznym smakiem dżemu pomarańczowo-ananasowego, które rozbudzi Twoje kubki smakowe. Delikatna wilgotność ciasta, kontrastująca z białą czekoladą, sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Idealne na przyjęcia, imprezy czy po prostu jako deser na co dzień, te tropikalne babeczki z pewnością zachwycą Twoich gości. Spróbuj już dziś i podziel się smakiem tropików z bliskimi!

tropikalne babeczki2

Tropikalne babeczki czekoladowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste, słodkie babeczki o owocowym smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

tropikalne babeczki4

Tropikalne babeczki czekoladowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na aromatyczne babeczki z białą czekoladą, dżemem cytrusowym i lekkim kremem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na tropikalne babeczeki

  • 125 g masła (miękkiego )
  • 100 g białej czekolady
  • 300 g dżemu pomarańczowego ( – użyłam dżem pomarańczowo/ ananasowo/ limonkowy)
  • 2-3 łyżki cukru ((ilość cukru zależy od słodyczy dżemu))
  • 2 jajka ((roztrzepane) rozmiar L)
  • 170 g mąki pszennej (lekko czubata szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

składniki na krem do babeczek

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki pomarańczowo-ananasowe krok po kroku

  • W większym garnku rozpuść masło, dodaj do niego rozdrobnioną czekoladę i gdy zacznie mięknąć, zdejmij garnek z palnika i wymieszaj czekoladę razem z masłem (do momentu rozpuszczenia).
    125 g masła, 100 g białej czekolady
  • Dodaj dżem, cukier, sól i jajka.
    300 g dżemu pomarańczowego, 2-3 łyżki cukru, 1 szczypta soli, 2 jajka
  • Wymieszaj dokładnie, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
    170 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek (do około 2/3 wysokości).
  • Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 25 minut (do suchego patyczka).
  • Upieczone babeczki przestudź.

Jak zrobić krem na babeczki

  • Ubij śmietanę kremówkę, w trakcie dodaj cukier puder.
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
  • Dodaj porcjami mascarpone i miksuj aż masa będzie gęsta.
    około 120 g serka mascarpone
  • Jeśli chcesz to możesz dodać barwnik spożywczy :)
    barwnik spożywczy
  • Krem nałóż na babeczki.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki pomarańczowo-ananasowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tropikalne babeczki czekoladowe z kremem

Babeczki pomarańczowo-ananasowe – uwagi

Rodząca się za oknem wiosna wprawiła mnie w dobry humor i zapragnęłam upiec coś „słonecznego”, owocowego i pysznego. Postawiłam na babeczki, bo to jedne z najszybszych wypieków (a do tego uwielbiam wszelkie babeczki i muffinki). Upiekłam pyszne tropikalne babeczki czekoladowe – dlaczego tropikalne?

To proste – dodałam do nich dżem ananasowo-pomarańczowo-limonkowy i białą czekoladę – wyszło przepysznie! Wypróbujcie koniecznie!

Użyjcie dowolny dżem – pomarańczowy albo inny np. brzoskwiniowy, morelowy, albo mieszany jak ja. Gotowe babeczki możecie udekorować bitą śmietaną lub kremem :)

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki.

tropikalne babeczki5

Polecane przepisy na babeczki z kremem

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne babeczki z kremem, które idealnie się sprawdzą zarówno na specjalne okazje jak i na weekendowy deser. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.