Przepis na tropikalne babeczki czekoladowe
Rodząca się za oknem wiosna wprawiła mnie w dobry humor i zapragnęłam upiec coś „słonecznego”, owocowego i pysznego :)
Postawiłam na babeczki, bo to jedne z najszybszych wypieków (a do tego uwielbiam wszelkie babeczki i muffinki).
Upiekłam pyszne tropikalne babeczki czekoladowe – dlaczego tropikalne?
To proste – dodałam do nich dżem ananasowo-pomarańczowo-limonkowy i białą czekoladę – wyszło przepysznie :)
Wypróbujcie koniecznie :)
Użyjcie dowolny „jasny” dżem – pomarańczowy, brzoskwiniowy, morelowy, albo mieszany jak ja.
Gotowe babeczki możecie udekorować bitą śmietaną lub kremem :)
Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na babeczki.
Tropikalne babeczki czekoladowe przepis do druku

Tropikalne babeczki czekoladowe
Przepis na aromatyczne babeczki z białą czekoladą i kremem.
Składniki
składniki na około 12 babeczek
składniki kremu:
- 250 ml śmietany kremówki zimnej
- około 120 g serka mascarpone zimnego
- 2 łyżki cukru pudru
- barwnik spożywczy ewentualnie - użyłam żółty
Instrukcja
- W większym garnku rozpuść masło, dodaj do niego rozdrobnioną czekoladę i gdy zacznie mięknąć, zdejmij garnek z palnika i wymieszaj czekoladę razem z masłem (do momentu rozpuszczenia).125 g masła, 100 g białej czekolady
- Dodaj dżem, cukier, sól i jajka.300 g dżemu, 2-3 łyżki cukru, 1 szczypta soli, 2 jajka
- Wymieszaj dokładnie, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.170 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek (do około 2/3 wysokości).
- Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka).
- Upieczone babeczki przestudź.
krem:
- Ubij śmietanę kremówkę, w trakcie dodaj cukier puder.250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
- Dodaj porcjami mascarpone i miksuj aż masa będzie gęsta.około 120 g serka mascarpone
- Jeśli chcesz to możesz dodać barwnik spożywczy :)barwnik spożywczy
- Krem nałóż na babeczki.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!