Przepis na proste ciasto mleczne z kakao i dżemem

ciasto mleczne

Przepis na to czekoladowe ciasto mleczne pochodzi z książki „Ciasta” Ewy Wachowicz.

Szukałam jakiegoś prostego i szybkiego przepisu na ciasto czekoladowe i właśnie to ciasto mleczne wpadło mi w oko.

Jego przygotowanie jest o tyle łatwe, że nie potrzebujecie do nich miksera.

Wystarczy składniki wymieszać łyżką.

Jak zrobić to czekoladowe ciasto na mleku?

Najpierw trzeba podgrzać razem mleko, masło i cukier – tylko do momentu rozpuszczenia masła.

Dobrze jest to zrobić w większym garnku, bo cała reszta ciasta będzie też w nim robiona.

Gdy mleko lekko ostygnie przesiewacie bezpośrednio do garnka mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.

Mieszacie wszystko łyżką.

Teraz wystarczy dodać jajka oraz kwaskowaty dżem.

Ja użyłam resztki mojego dżemu wiśniowo-czekoladowego. Polecam wam także dżem z czarnej porzeczki, czy też z jeżyn.

Ciasto przelewamy do długiej formy keksowej (moja miała 30 cm długości) i pieczemy do suchego patyczka.

Ciasto po upieczeniu należy ostudzić.

Możecie jeść je już teraz, albo możecie tak jak ja oblać je dodatkowo polewą z czekolady rozpuszczonej z dodatkiem śmietany kremówki :)

Jak widać przygotowanie jest bardzo proste i każdy sobie poradzi. Nawet ostatnio mój syn sam go robił, bo miał ochotę na ciasto czekoladowe.

Dlatego gorąco wam polecam ten przepis!

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.86 z 14 ocen
proste ciasto na mleku
czekoladowe ciasto na mleku
ciasto czekoladowe ewy wachowicz
ciasto czekoladowe z cynamonem
wilgotne ciasto czekoladowe
proste ciasto czekoladowe

Czekoladowe ciasto mleczne przepis do druku

ciasto mleczne

Ciasto mleczne

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto czekoladowe na mleku.
4.86 z 14 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 48 minut
Czas całkowity 1 godz 48 minut
Danie Ciasta
Porcje 9
Kalorie 320 kcal

Wyposażenie

  • Podłużna forma do pieczenia o długości około 30 cm.

Składniki
  

ciasto mleczne

polewa

Instrukcja
 

  • Masło, cukier i mleko zagotuj razem do rozpuszczenia masła i odstaw do lekkiego ostudzenia.
  • Bezpośrednio do garnka przesiej przez sito mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem.
  • Wymieszaj łyżką albo zmiksuj.
  • Dodaj jajka i zmieszaj.
  • Dodaj dżem i wymieszaj.
  • Przelej ciasto do podłużnej formy do pieczenia – posmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez mniej więcej 50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Aby przygotować polewę wlej śmietanę kremówkę do rondelka i podgrzej.
  • Do gorącej śmietanki dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  • Tak przygotowaną polewą polej ciasto.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 320kcalWeglowodany: 40gBiałko: 6gTłuszcz: 14g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!