Oponki serowe na sodzie
Przepis na smażone serowe oponki bez drożdży
Jeśli masz ochotę na szybką i pyszną przekąskę idealną nie tylko na Tłusty Czwartek to przygotuj razem ze mną ekspresowe oponki serowe na sodzie. Te oponki twarogowe nie są robione na drożdżach, więc zyskujecie wiele czasu na ich przygotowaniu. Ciasto na oponki nie musi wyrastać i oponki z sera smażycie od razu po przygotowaniu! Zobaczcie mój prosty przepis i sprawdźcie jak zrobić serowe oponki smażone na głębokim tłuszczu.
Spis treści
Oponki serowe na sodzie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz smażone słodkości, ale masz mało czasu, to wypróbuj przepis na takie ekspresowe oponki.
Oponki serowe na sodzie przepis
Składniki
składniki na oponki serowe:
- 250 g mąki pszennej (- 1 2/3 szklanki + do podsypywania)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g twarogu ( – w kostce lub klinka – użyłam chudy)
- 70 g cukru (- 1/3 szklanki)
- cukier waniliowy (- u mnie 1 łyżka lub aromat waniliowy)
- 2 jajka ( – rozmiar L)
- olej (do smażenia)
składniki na lukier:
- ok 150 g cukru pudru ((1 szklanka))
- kilka łyżek mleka (do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić serowe oponki
- Twaróg zmiel albo przeciśnij przez praskę.250 g twarogu
- Dodaj do twarogu mąkę, sodę, jajka, cukier i cukier waniliowy lub aromat waniliowy.250 g mąki pszennej, 70 g cukru, cukier waniliowy, 2 jajka, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Zagnieć ciasto – jeśli ciasto się nie klei, to możesz dodać trochę jogurtu naturalnego. Jeśli jest zbyt lepkie to dodaj więcej mąki.
- Posyp blat delikatnie mąką – rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
- Wykrawaj szklanką kółka, a ich środki wycinaj kieliszkiem.
- Skrawki ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij.
- W szerokim rondlu rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni.olej
- Smaż oponki z obydwu stron na rumiano.
- Po usmażeniu osusz na papierowym ręczniku.
- Cukier puder zmieszaj z mlekiem, tak aby lukier był lekko płynny.ok 150 g cukru pudru, kilka łyżek mleka
- Oponki zanurzaj do połowy w lukrze – odłóż na bok, aby zastygły.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybkie oponki z twarogiem – uwagi
Oponki serowe na sodzie, to idealne rozwiązanie na karnawałową słodkość. Robi się je bardzo szybko, nie potrzebują drożdży, więc można je od razu smażyć. Do tego przepysznie smakują – najlepsze są pierwszego dnia. Mi zostało kilka na drugi dzień i były już lekko twardawe, ale dalej smaczne (podgrzanie sprawia, że znowu robią się apetycznie mięciutkie).
Jak zrobić oponki z twarogu – wskazówki
Aby przygotować twarogowe oponki potrzebujesz do nich oczywiście twaróg. Jaki twaróg użyć do oponek? Tutaj najlepszy będzie twaróg w kostce – najlepiej półtłusty. Taki twaróg musicie zmielić maszynką, albo przecisnąć przez praskę (taką jak do ziemniaków). Wtedy dodajcie do takiego twarogu resztę składników i przygotowujcie ciasto na oponki.
Gotowe ciasto lekko wałkujcie i wycinacie kółka – możecie je wyciąć np. szklanką. Aby zrobić w oponkach dziurkę wytnijcie środek kieliszkiem. Polecam wcześniejsze obsypanie krawędzi kieliszka mąką, wtedy wycięte środki łatwiej wypadną ze środka. Te środki z ciasta możecie usmażyć – wtedy otrzymacie rewelacyjne mini pączki twarogowe :) Jeśli nie chcecie ich smażyć oddzielnie, to dodajcie ciasto do resztek z wycinania kółek – ponownie krótko zagniećcie, rozwałkujcie i wytnijcie nowe oponki serowe :)
Takie wycięte oponki twarogowe smażycie na głębokim tłuszczu, aż będą ładnie rumiane. Ile smażyć oponki? Zaraz po wrzuceniu oponek na tłuszcz smażcie je około 3 minuty, a następnie ostrożnie przewróćcie je na drugą stronę. Ta zwykle smaży się już krócej – około 2 minuty. Ja zawsze sprawdzam wykałaczką czy oponki są gotowe.
Jak sprawdzić czy oponki się usmażyły?
W smażącą się oponkę wbijam wykałaczkę (mniej więcej na środku ciasta) i wyjmuję. Jeśli wykałaczka nie ma surowego ciasta, to oznacza, że oponka jest już dobrze usmażona. Wtedy ją wyciągam i osuszam na ręczniku papierowym – aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na oponki twarogowe i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowały :) Polecam Wam również mój filmik z przygotowania oponek z serem, który znajdziecie tuż pod przepisem. Ekspresowe oponki serowe na sodzie to doskonały przepis dla dużych i małych.
Na blogu znajdziecie również wersję na oponki twarogowe robione tradycyjnie na drożdżach.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na oponki – np. na pieczone oponki z batata, dyniowe oponki albo czekoladowe donuty. Zachęcam także do sprawdzenia innych przepisów na Tłusty Czwartek.
Przepis znalazłam na Kwestii smaku.
Polecane przepisy na Tłusty Czwartek
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy idealne na Tłusty Czwartek i nie tylko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na oponki serowe na sodzie
Prosty przepis na szybkie oponki serowe przygotowane z dodatkiem sody oczyszczonej. Dzięki sodzie ciasto na oponki twarogowe zrobicie bardzo szybko i od razu możecie je smażyć. Takie oponki twarogowe nie wymagają długiego przygotowania, bo są bez drożdży. Jeśli więc macie mało czasu, albo nie czujecie się pewnie z ciastami drożdżowymi, to takie ekspresowe oponki twarogowe z sodą będą idealne! W krótkim czasie przygotujecie ciasto i od razu możecie smażyć oponki.
Szybkie oponki twarogowe przepis
Takie smażone oponki serowe po usmażeniu odsączcie na ręczniku papierowym a następnie zanurzcie w lukrze zrobionym z cukru pudru i odrobiny mleka. Oponki twarogowe w lukrze wyglądają bardzo apetycznie i są słodsze. Przygotujcie te oponki twarogowe na sodzie dla swojej rodziny. Jestem pewna, że dzieci je pokochają. Moje dzieci zjadły je kilka minut. Dlatego dobrze, że te oponki serowe na sodzie można zrobić tak szybko. Bo wtedy możecie szybko przygotować drugą porcję oponek :) Te szybkie oponki twarogowe polecam wam na Tłusty Czwartek i nie tylko! Spróbujcie koniecznie mój przepis krok po kroku.