Oponki serowe na sodzie

 

pączki serowe

 

Oponki serowe na sodzie, to idealne rozwiązanie na karnawałową słodkość.

Robi się je bardzo szybko, nie potrzebują drożdży, więc można je od razu smażyć.

Do tego przepysznie smakują – najlepsze są pierwszego dnia.

Mi zostało kilka na drugi dzień i były już lekko twardawe, ale dalej smaczne (podgrzanie sprawia, że znowu robią się apetycznie mięciutkie).

Na blogu znajdziecie również wersję na oponki twarogowe robione tradycyjnie na drożdżach.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na oponki – np. na pieczone oponki z batata, dyniowe oponki albo czekoladowe donuty.

 

pączki twarogowe  twarogowe oponki
 

oponki z twarogiem  serowe oponki
 

oponki serowe  oponki serowe na sodzie

Przepis do druku

 

Oponki serowe na sodzie

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 25 sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Pączki
Ilość: 25
Składniki
oponki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g twarogu - użyłam chudy
  • ⅓ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • olej do smażenia
lukier:
  • około 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • kilka łyżek mleka
Wykonanie
  1. Twaróg zmiel albo przeciśnij przez praskę.
  2. Dodaj do twarogu mąkę, jajka, cukier i cukier waniliowy - zagnieć ciasto - jeśli ciasto się nie klei, to możesz dodać trochę jogurtu naturalnego.
  3. Posyp blat delikatnie mąką - rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
  4. Wykrawaj szklanką kółka, a ich środki wycinaj kieliszkiem.
  5. Skrawki ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij.
  6. W szerokim rondlu rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni.
  7. Smaż oponki z obydwu stron na rumiano.
  8. Po usmażeniu osusz na papierowym ręczniku.
  9. Cukier puder zmieszaj z mlekiem, tak aby lukier był lekko płynny.
  10. Oponki zanurzaj do połowy w lukrze - odłóż na bok, aby zastygły.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 108 Tłuszcze: 2,5 g Węglowodany: 18 g Błonnik: 0,3 g Białka: 4 g

 

Przepis znalazłam tutaj.