Donuty czekoladowe pieczone z kremem z masła orzechowego


donuty czekoladowe z masłem orzechowym


Bardzo lubię wszelkie pączki, pączusie i oponki.

Niestety są one zwykle smażone w głębokim tłuszczu.

Z jednej strony zapewnia im to doskonały smak, ale  z drugiej strony dostarcza dodatkowych kalorii.

Musicie sobie pewnie wyobrażać jaką ilość kalorii wchłaniam prowadząc blog o słodkich wypiekach? Widzicie to oczami wyobraźni?

Powiem wam, że lekko nie jest ;)

A żebym jeszcze do tego sama nie wyglądała jak pączek w maśle, to muszę się potem nieźle napocić.

Dlatego od czasu do czasu trzeba pączki upiec, aby te kalorie odrobinkę uciąć, a dalej cieszyć się ich smakiem.

I tak zrobiłam donuty czekoladowe pieczone z masłem orzechowym.

Przy tych oponkach czekoladowych trochę zaoszczędziłam tych kalorii, za to pewnie bardzo nadrobiłam smarując je masłem orzechowym :D

Orzechy są zdrowe, więc można – przynajmniej odrobinę – odrobineczkę 😅😎

Ps. Polecam wam także inne przepisy na pieczone oponki – np. oponki z batata, oponki marchewkowe albo oponki z borówkami.

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

pieczone pączki czekoladowe z masłem orzechowym

donuty czekoladowe z masłem orzechowym

pieczone pączki czekoladowe

pieczone donuty czekoladowe

donuty czekoladowo-orzechowe

Pieczone donuty czekoladowe z masłem orzechowym

donuty czekoladowe z masłem orzechowym

Donuty czekoladowe pieczone

Wypieki Beaty
Przepis na pieczone oponki czekoladowe posmarowane kremem z masła orzechowego.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 8
Kalorie 325 kcal

Składniki

donuty:

krem orzechowy:

Instrukcja
 

  • W jednej misce zmieszaj razem suche składniki.
    120 g mąki pszennej, 30 g gorzkiego kakao, 50 g cukru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
    130 g maślanki, 1 jajko, 1 łyżka oleju
  • Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj.
  • Nałóż ciasto do foremki na donuty - albo go foremek do babeczek (takich z kominem).
  • Piecz w 210 stopniach przez około 10 minut - do suchego patyczka.
  • Masło orzechowe podgrzej, aby zrobiło się lekko płynne, dodaj do niego śmietanę kremówkę oraz cukier puder - wymieszaj - jeśli krem jest zbyt gęsty to dodaj więcej kremówki.
    100 g masła orzechowego, 50-100 g śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
  • Ostudzone donuty posmaruj kremem, a wierzch posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 325kcalWeglowodany: 29.8gBiałko: 9.7gTłuszcz: 17.8gBłonnik: 2.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

babeczki czekoladowe z masłem orzechowym

Inspiracja – podaję z moimi zmianami.