Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Donuty czekoladowe pieczone

Donuty czekoladowe pieczone z kremem z masła orzechowego

 

pączki czekoladowo-orzechowe

 

Bardzo lubię wszelkie pączki, pączusie i oponki.

Niestety są one zwykle smażone w głębokim tłuszczu.

Z jednej strony zapewnia im to doskonały smak, ale  z drugiej strony dostarcza dodatkowych kalorii.

Musicie sobie pewnie wyobrażać jaką ilość kalorii wchłaniam prowadząc blog o słodkich wypiekach? Widzicie to oczami wyobraźni?

Powiem wam, że lekko nie jest 😉

A żebym jeszcze do tego sama nie wyglądała jak pączek w maśle, to muszę się potem nieźle napocić.

Dlatego od czasu do czasu trzeba pączki upiec, aby te kalorie odrobinkę uciąć, a dalej cieszyć się ich smakiem.

Przy tych donutach czekoladowych trochę zaoszczędziłam tych kalorii, za to pewnie bardzo nadrobiłam smarując je masłem orzechowym 😀

Orzechy są zdrowe, więc można – przynajmniej odrobinę – odrobineczkę.

 

pieczone pączki czekoladowe z masłem orzechowym

 

donuty czekoladowe z masłem orzechowym

 

pieczone pączki czekoladowe

 

pieczone donuty czekoladowe

 

donuty czekoladowo-orzechowe

 

 
Donuty czekoladowe pieczone
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Mi z przepisu wyszło 6 dużych oponek oraz 5 malutkich - w sumie jakieś 8 dużych 🙂
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 8
Składniki
donuty:
  • 120 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
  • 30 g gorzkiego kakao (1/4 szklanki)
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g maślanki (trochę ponad pół szklanki)
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżka oleju
krem orzechowy:
  • 100 g masła orzechowego (około 6 łyżek)
  • 50-100 g śmietany kremówki - do konsystencji
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj razem suche składniki.
  2. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  3. Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj.
  4. Nałóż ciasto do foremki na donuty - albo go foremek do babeczek (takich z kominem).
  5. Piecz w 210 stopniach przez około 10 minut - do suchego patyczka.
  6. Masło orzechowe podgrzej, aby zrobiło się lekko płynne, dodaj do niego śmietanę kremówkę oraz cukier puder - wymieszaj - jeśli krem jest zbyt gęsty to dodaj więcej kremówki.
  7. Ostudzone donuty posmaruj kremem, a wierzch posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 325 Tłuszcze: 17,8 g Węglowodany: 29,8 g Błonnik: 2,5 g Białka: 9,7 g

 

 

babeczki czekoladowe z masłem orzechowym

 

Inspiracja – podaję z moimi zmianami.

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux