Oponki z masłem palonym
Oponki z masłem palonym, obtoczone w cukrze z dodatkiem mielonego cynamonu.
To brzmi pysznie, prawda? I tak jest.
Z przepisu otrzymacie sześć dużych oponek. Miękkich i jednocześnie sycących.
Idealnych o każdej porze. Możecie zjeść na śniadanie, albo z kubkiem kawy przy przerwie popołudniowej, albo wieczorem do ulubionego serialu :)
Oponki są pieczone, więc mają trochę mniej kalorii niż tradycyjne – smażone w głębokim oleju.
Spróbujcie koniecznie :)
A potem zróbcie sobie jeszcze inne oponki z moich przepisów – wszystkie są przepyszne!






Oponki z masłem palonym – przepis do druku

Oponki z masłem palonym
Przepis na 6 dużych sztuk.
Składniki
- 35 g masła palonego (poniżej opis przygotowania)
- 190 g (1 i 1/4 szklanki) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 100 g (pół szklanki) cukru - użyłam trzcinowy
- 1 duże jajko rozmiar L
- pół szklanki mleka
- około 50 g (1/4 szklanki) cukru plus 1 łyżeczka mielonego cynamonu - do obtoczenia
Instrukcja
- Do rondelka włóż masło i podgrzewaj go na średnim ogniu przez kilka minut - tak aby się rozpuściło i lekko zbrązowiało, i aby pojawiły się małe czarne kropeczki.
- Wtedy masło zdejmij z kuchenki i lekko studź.
- W misie umieść mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, mleko i jajko - wymieszaj łyżką.
- Wlej przestudzone masło i wymieszaj.
- Formę do pieczenia oponek posmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki.
- Nałóż ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra/dół) i piecz około 10-11 minut - sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
- Po upieczeniu wyjmij oponki z foremki.
- Do miseczki nalej trochę mleka, a do drugiej miseczki wsyp cukier z cynamonem.
- Oponki zanurzaj w mleku, a następnie w cukrze z cynamonem.
Składniki Odżywcze
Serving: 1gKalorie: 280kcalWeglowodany: 46gBiałko: 6gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!