Oponki z masłem palonym

 

oponki z masłem palonym

 

Oponki z masłem palonym, obtoczone w cukrze z dodatkiem mielonego cynamonu.

To brzmi pysznie, prawda? I tak jest.

Z przepisu otrzymacie sześć dużych oponek. Miękkich i jednocześnie sycących.

Idealnych o każdej porze. Możecie zjeść na śniadanie, albo z kubkiem kawy przy przerwie popołudniowej, albo wieczorem do ulubionego serialu 🙂

Oponki są pieczone, więc mają trochę mniej kalorii niż tradycyjne – smażone w głębokim oleju.

Spróbujcie koniecznie 🙂

A potem zróbcie sobie jeszcze inne oponki z moich przepisów – wszystkie są przepyszne!

 

pieczone donuty cynamonowe donuty cynamonowe
 

proste pieczone oponki pieczone oponki cynamonowe
 

oponki cynamonowe oponki z masłem palonym
 

Oponki z masłem palonym – przepis do druku

Oponki z masłem palonym

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 6 dużych sztuk.
Autor:
Typ przepisu: Oponki
Ilość: 6
Składniki
  • 35 g masła palonego (poniżej opis przygotowania)
  • 190 g (1 i ¼ szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 g (pół szklanki) cukru - użyłam trzcinowy
  • 1 duże jajko rozmiar L
  • pół szklanki mleka
  • około 50 g (1/4 szklanki) cukru plus 1 łyżeczka mielonego cynamonu - do obtoczenia
Wykonanie
  1. Do rondelka włóż masło i podgrzewaj go na średnim ogniu przez kilka minut - tak aby się rozpuściło i lekko zbrązowiało, i aby pojawiły się małe czarne kropeczki.
  2. Wtedy masło zdejmij z kuchenki i lekko studź.
  3. W misie umieść mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, mleko i jajko - wymieszaj łyżką.
  4. Wlej przestudzone masło i wymieszaj.
  5. Formę do pieczenia oponek posmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki.
  6. Nałóż ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra/dół) i piecz około 10-11 minut - sprawdź patyczkiem, czy są gotowe.
  7. Po upieczeniu wyjmij oponki z foremki.
  8. Do miseczki nalej trochę mleka, a do drugiej miseczki wsyp cukier z cynamonem.
  9. Oponki zanurzaj w mleku, a następnie w cukrze z cynamonem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 280 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 46 g Białka: 6 g

 

 

Źródło przepisu.