Przepis na pieczone oponki cytrynowe z borówkami

oponki z borówkami


Zapraszam na pyszne pieczone cytrynowe oponki z borówkami.

Bardzo lubię upiec nam od czasu do czasu jakieś pyszne oponki.

Zdecydowanie bardziej wolę taką wersję pieczoną, bo jest dużo mniej kaloryczna niż wersja smażona.

Na blogu znajdziecie już kilka fajnych przepisów na oponki pieczone, a teraz mam dla was przepis na oponki z borówkami.

Delikatnie cytrynowe i fajnie owocowe.

Pieczone oponki z borówkami są proste i szybkie do zrobienia, a smakują wybornie.

Dzieci je pokochają – wiem, co mówię – moje się nimi zajadały :)

Jak zrobić donuty z borówkami?

 

Otóż przygotujecie je w kilka minut – i to nawet bez użycia miksera!

Wystarczą wam dwie miski i łyżka. W jednej misce zmieszajcie suche składniki, a w drugiej mokre składniki.

Połączcie razem obydwie miski, dodajcie borówki i delikatnie wymieszajcie.

Możecie użyć do nich świeże lub mrożone borówki – nie musicie ich wcześniej rozmrażać.

Teraz wystarczy już tylko nałożyć ciasto do foremki na donuty i je upiec. 

Jeśli nie macie foremki do oponek, to możecie wykorzystać foremki na mini babeczki – z kominkiem w środku, albo ostatecznie upiec zwykłe babeczki z borówkami (wtedy wydłużcie czas pieczenia).

Mam nadzieję, że te pieczone oponki z borówkami zasmakują wam i waszym rodzinom :)

Z przepisu otrzymacie około 14 oponek z borówkami, więc wystarczy dla każdego.

Życzę wam smacznego i przy okazji polecam inne moje przepisy na oponki – znajdziecie tu zarówno oponki pieczone jak i smażone. 


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę


 

pieczone donuty z borówkami pieczone donaty z borówkami

 

 

pieczone oponki z borówkami pieczone oponki cytrynowe

 

 

cytrynowe oponki z borówkami donuty z borówkami

 

 

donaty z borówkami pieczone oponki z borówkami

 

Oponki z borówkami – przepis do druku

oponki z borówkami

Oponki z borówkami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pieczone lekko cytrynowe oponki z borówkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 24 minut
Czas całkowity 39 minut
Porcje 14
Kalorie 240 kcal

Składniki

  • 100 g tłuszczu - użyłam rozpuszczony olej kokosowy, może też być masło, lub zwykły olej
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 szklanka maślanki - 250 ml
  • 350 g mąki pszennej (2 i 1/4 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka borówek - około 160 g

Instrukcja
 

  • W jednej misce zmieszaj razem mokre składniki - olej, maślankę oraz jajka.
    100 g tłuszczu, 1 szklanka maślanki, 2 jajka
  • W drugiej misce wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz skórkę z cytryny.
    150 g cukru, 350 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, skórka starta z połowy cytryny
  • Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  • Wsyp do ciasta borówki i delikatnie wymieszaj.
    1 szklanka borówek
  • Nakładaj ciasto do foremek na oponki.
  • Piecz w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 7-8 minut.
  • Upieczone oponki delikatnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.
  • Ja piekłam oponki partiami (mam foremkę na 6 oponek).
  • Możesz ostudzone oponki polać lukrem - wystarczy około szklankę cukru pudru wymieszać z kilkoma łyżkami mleka.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 240kcalWeglowodany: 39gBiałko: 4gTłuszcz: 7g
Słowa kluczowe cytrynowe donuty z borówkami, cytrynowe oponki, pieczone oponki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Oponki cronuty

Sprawdź ten przepis
oponki cronuty

Szybkie oponki cynamonowe

Sprawdź ten przepis
donuty cynamonowe

Oponki serowe na sodzie

Sprawdź ten przepis
oponki serowe