Oponki z borówkami

 

oponki z borówkami

 

Bardzo lubię upiec nam od czasu do czasu jakieś pyszne oponki.

Zdecydowanie bardziej wolę taką wersję pieczoną, bo jest dużo mniej kaloryczna niż wersja smażona.

Na blogu znajdziecie już kilka fajnych przepisów na oponki pieczone, a teraz mam dla was przepis na oponki z borówkami.

Delikatnie cytrynowe i fajnie owocowe.

Dzieci je pokochają – wiem, co mówię – moje się nimi zajadały 🙂

Możecie użyć do nich świeże lub mrożone borówki – nie musicie ich wcześniej rozmrażać.

A z przepisu otrzymacie około 14 oponek z borówkami.

 

pieczone donuty z borówkami pieczone donaty z borówkami
 

pieczone oponki z borówkami pieczone oponki cytrynowe
 

cytrynowe oponki z borówkami donuty z borówkami
 

donaty z borówkami pieczone oponki z borówkami
 

Oponki z borówkami – przepis do druku

 

Oponki z borówkami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 14 sztuk
Autor:
Kuchnia: Oponki
Ilość: 14
Składniki
  • 100 g tłuszczu - użyłam rozpuszczony olej kokosowy, może też być masło, lub zwykły olej
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 szklanka maślanki
  • 350 g (2 i ¼ szklanki) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka borówek - około 160 g
Wykonanie
  1. W jednej misce zmieszaj razem mokre składniki - olej, maślankę oraz jajka.
  2. W drugiej misce wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz skórkę z cytryny.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  4. Wsyp do ciasta borówki i delikatnie wymieszaj.
  5. Nakładaj ciasto do foremek na oponki.
  6. Piecz w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 7-8 minut.
  7. Upieczone oponki delikatnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.
  8. Ja piekłam oponki partiami (mam foremkę na 6 oponek).
  9. Możesz ostudzone oponki polać lukrem - wystarczy około szklankę cukru pudru wymieszać z kilkoma łyżkami mleka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 240 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 39 g Białka: 4 g