Oponki z borówkami
Bardzo lubię upiec nam od czasu do czasu jakieś pyszne oponki.
Zdecydowanie bardziej wolę taką wersję pieczoną, bo jest dużo mniej kaloryczna niż wersja smażona.
Na blogu znajdziecie już kilka fajnych przepisów na oponki pieczone, a teraz mam dla was przepis na oponki z borówkami.
Delikatnie cytrynowe i fajnie owocowe.
Dzieci je pokochają – wiem, co mówię – moje się nimi zajadały :)
Możecie użyć do nich świeże lub mrożone borówki – nie musicie ich wcześniej rozmrażać.
A z przepisu otrzymacie około 14 oponek z borówkami.








Oponki z borówkami – przepis do druku

Oponki z borówkami
Przepis na około 14 sztuk
Składniki
- 100 g tłuszczu - użyłam rozpuszczony olej kokosowy , może też być masło, lub zwykły olej
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- skórka starta z połowy cytryny
- 1 szklanka maślanki
- 350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka borówek - około 160 g
Instrukcja
- W jednej misce zmieszaj razem mokre składniki - olej, maślankę oraz jajka.
- W drugiej misce wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz skórkę z cytryny.
- Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Wsyp do ciasta borówki i delikatnie wymieszaj.
- Nakładaj ciasto do foremek na oponki.
- Piecz w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 7-8 minut.
- Upieczone oponki delikatnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.
- Ja piekłam oponki partiami (mam foremkę na 6 oponek).
- Możesz ostudzone oponki polać lukrem - wystarczy około szklankę cukru pudru wymieszać z kilkoma łyżkami mleka.
Składniki Odżywcze
Serving: 1gKalorie: 240kcalWeglowodany: 39gBiałko: 4gTłuszcz: 7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Ale pyszności. Ślinka cieknie.