Przepis na szybkie i proste oponki cynamonowe w cukrze

szybkie oponki cynamonowe

Zapraszam was dzisiaj na szybkie oponki cynamonowe.

Gdy mam ochotę na coś słodkiego do kawy, to często robię jakieś ekspresowe wypieki.

Takie właśnie są te pieczone oponki.

Przygotujecie je bardzo łatwo i bardzo szybko!

Jak zrobić cynamonowe oponki?

To nic trudnego!

W jednej misce wymieszajcie suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.

W drugiej misce zmieszajcie widelcem jajko i mleko.

Wlejcie mleko z jajkiem do suchych składników i wymieszajcie łyżką.

Tak przygotowane ciasto nałóżcie do foremki do pieczenia oponek.

Aby ułatwić sobie pracę możecie przełożyć ciasto do woreczka, odciąć w nim jeden róg i ciasto wycisnąć.

Jeśli nie macie takiej specjalnej foremki do pieczenia oponek, to wyciśnijcie ciasto na papier do pieczenia.

Oponki upieczcie aż będą rumiane.

Jeszcze ciepłe posmarujcie odrobiną rozpuszczonego masła (może też być mleko) i posypcie cukrem wymieszanym z cynamonem.

Te szybkie oponki cynamonowe najlepiej smakują w dniu zrobienia. Jeśli zostaną wam na następny dzień, to możecie je “odświeżyć” podgrzewając je chwilkę w mikrofalówce.

Jeśli lubicie takie szybkie domowe wypieki, to wypróbujcie inne moje przepisy na oponki.

Polecam wam także awaryjne ekspresowe ciasta w kubku – w wersji czekoladowej oraz waniliowej :)

pieczone donuty z cynamonem
szybkie oponki z cynamonem
pieczone oponki z cynamonem
szybkie pieczone oponki
pieczone oponki cynamonowe
donuty cynamonowe

Szybkie oponki cynamonowe przepis do druku

donuty cynamonowe

Szybkie oponki cynamonowe

Wypieki Beaty
Proste i bardzo smaczne pieczone oponki z cynamonem obtoczone w cukrze.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 10
Kalorie 122 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia oponek

Składniki
  

oponki cynamonowe

do obtoczenia

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
  • Wymieszaj jajko z mlekiem i wlej do suchych składników – wymieszaj łyżką.
  • Nałóż ciasto do foremki do pieczenia oponek – ja przełożyłam ciasto do woreczka, odcięłam róg i wycisnęłam ciasto do foremki.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 15 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź, a następnie posmaruj wierzch oponek rozpuszczonym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 122kcalWeglowodany: 19gBiałko: 3gTłuszcz: 4g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!