Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Szybkie oponki cynamonowe przepis
Wypieki Beaty
Proste i bardzo smaczne pieczone oponki z cynamonem obtoczone w cukrze.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
35
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
10
Kalorie
122
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia oponek
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na oponki cynamonowe
150
g
mąki pszennej
(- 1 szklanka)
70
g
cukru
(- 1/3 szklanki)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżeczka
mielonego cynamonu
(płaska)
1
jajko
(- u mnie rozmiar L)
120
ml
mleka
składniki do obtoczenia oponek
2-3
łyżki
masła
(rozpuszczonego)
3-4
łyżki
cukru
0,5
łyżeczki
cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić pieczone oponki cynamonowe
Zmieszaj razem suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
150 g mąki pszennej,
70 g cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wymieszaj jajko z mlekiem i wlej do suchych składników - wymieszaj łyżką.
1 jajko,
120 ml mleka
Nałóż ciasto do foremki do pieczenia oponek - ja przełożyłam ciasto do woreczka, odcięłam róg i wycisnęłam ciasto do foremki.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 15 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko ostudź, a następnie posmaruj wierzch oponek rozpuszczonym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
2-3 łyżki masła,
3-4 łyżki cukru,
0,5 łyżeczki cynamonu
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
122
kcal
Weglowodany:
19
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
4
g
Słowo kluczowe
pieczone oponki z cynamonem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!