Zaktualizowany: 2023 12 wrześniaOpublikowano: 2018 16 listopada
oponki z batatów

Przepis na pieczone oponki z batatami

Drożdżowe oponki z batata to świetny pomysł na słodki deser zarówno w Tłusty Czwartek, jak i na weekend do kawy. Te oponki są pieczone, więc mają trochę mniej kalorii niż takie smażone w głębokim tłuszczu. Do tego batat dodany do ciasta na oponki dodaje mu nie tylko fajnego koloru, ale również smaku i wilgotności. Gorąco polecam!

pączki z batatem

Pieczone oponki z batatów przepis krok po kroku

Jeśli lubisz drobne słodkie wypieki idealne na szybką przekąskę, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

pieczone oponki drożdżowe

Oponki z batata przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pieczone oponki z puree z batatów i z cynamonem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 hours 15 minut
Porcje 16
Kalorie 103 kcal
Składniki

składniki na drożdżowe oponki z batatem

dodatkowe składniki do oponek

Instrukcja
 

Jak zrobić drożdżowe oponki pieczone

  • Batata po ugotowaniu dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przetrzyj przez praskę – ostudź.
    175 g batata
  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko – dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru do drożdży, 50 ml mleka
  • W dużej misie umieść mąkę, batata, cynamon, jajko, olej i cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    ok 250 g mąki pszennej, 25 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 jajko, 25 ml oleju
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
  • Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 – 1,5 cm.
  • Dużą szklanką wykrój koła, a następnie wykrój środki – np. kieliszkiem.
  • Oponki ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (może to też być blaszka do donatów).
  • Skrawki ciasta ponownie zagnieć rozwałkuj i wytnij kolejne oponki – tak do wykończenia ciasta (środki możesz upiec jako mini pączki).
  • Blachę z oponkami przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.
  • W tym czasie rozgrzej piekarniki do 180 stopni (tryb góra/dół).
  • Piecz oponki około 15 minut.
  • Zaraz po upieczeniu zanurz wierzch oponek w mleku wlanym do miseczki, a następnie włóż oponki do drugiej miski z cukrem wymieszanym z cynamonem.
    50 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, trochę mleka
Notatki
Oponki z batatem możesz również usmażyć w głębokim tłuszczu – tylko wtedy będą miały więcej kalorii. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 103kcalWeglowodany: 50gBiałko: 6gTłuszcz: 11.7gBłonnik: 2g
Słowa kluczowe pieczone oponki drożdżowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pieczone pączki z batatów

Pieczone oponki z batata – uwagi

Co powiecie na pyszne i do tego mało kaloryczne pieczone oponki tudzież pieczone pączki?

Te zrobiłam z dodatkiem puree z batata.

Dzięki niemu oponki nabrały przepięknego żółtego koloru.

W połączeniu z cynamonem oponki z batata smakują wręcz obłędnie – moja córka zjadła sporą ich część.

A i ja ciągle do nich podchodziłam i podjadałam ;)

Co najważniejsze – te pączki są pieczone, a nie smażone w tłuszczu.

W związku z tym znacznie udało się ograniczyć ich kaloryczność.

pieczone pączki z batatami

Ile kalorii ma pieczona oponka z batata?

Jedna oponka ma około 100 kalorii – na pewno więc możecie zjeść jedną, dwie lub trzy bez większych wyrzutów sumienia.

Wycięte środki możecie ponownie zagnieść i zrobić więcej oponek, albo upiec je – będziecie wtedy mieli dodatkowe mini pączki.

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na oponki z mojego bloga. Polecam wam oponki marchewkowe, oponki dyniowe, cynamonowe oponki z kruszonką albo oponki twarożkowe.

pieczone oponki z batatami
pieczone oponki z batatem  oponki z batata

Polecane przepisy na oponki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne oponki – na blogu znajdziesz przepisy zarówno na takie pieczone jak i na te smażone na głębokim tłuszczu. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem