Przepis na pieczone oponki z batata
Co powiecie na pyszne i do tego mało kaloryczne pieczone oponki tudzież pieczone pączki?
Te zrobiłam z dodatkiem puree z batata.
Dzięki niemu oponki nabrały przepięknego żółtego koloru.
W połączeniu z cynamonem oponki z batata smakują wręcz obłędnie – moja córka zjadła sporą ich część.
A i ja ciągle do nich podchodziłam i podjadałam ;)
Co najważniejsze – te pączki są pieczone, a nie smażone w tłuszczu.
W związku z tym znacznie udało się ograniczyć ich kaloryczność.
Jedna oponka ma około 100 kalorii – na pewno więc możecie zjeść jedną, dwie lub trzy bez większych wyrzutów sumienia.
Wycięte środki możecie ponownie zagnieść i zrobić więcej oponek, albo upiec je – będziecie wtedy mieli dodatkowe mini pączki.
Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na oponki z mojego bloga. Polecam wam oponki marchewkowe, oponki dyniowe, cynamonowe oponki z kruszonką albo oponki twarożkowe.






Pieczone oponki z batata – przepis do druku

Oponki z batata
Składniki
oponki:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 50 ml mleka ciepłego
- 175 g ugotowanego batata
- ok 250 g mąki pszennej (ponad 1,5 szklanki)
- 25 g cukru (2 lekko czubate łyżki)
- 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 jajko
- 25 ml oleju (około 2,5 łyżki)
dodatkowo:
- 50 g cukru 1/4 szklanki
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- trochę mleka
Instrukcja
- Batata po ugotowaniu dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przetrzyj przez praskę - ostudź.
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko - dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W dużej misie umieść mąkę, batata, cynamon, jajko, olej i cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
- Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 - 1,5 cm.
- Dużą szklanką wykrój koła, a następnie wykrój środki - np. kieliszkiem.
- Oponki ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (może to też być blaszka do donatów).
- Skrawki ciasta ponownie zagnieć rozwałkuj i wytnij kolejne oponki - tak do wykończenia ciasta (środki możesz upiec jako mini pączki).
- Blachę z oponkami przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.
- W tym czasie rozgrzej piekarniki do 180 stopni (tryb góra/dół).
- Piecz oponki około 15 minut.
- Zaraz po upieczeniu zanurz wierzch oponek w mleku wlanym do miseczki, a następnie włóż oponki do drugiej miski z cukrem wymieszanym z cynamonem.