Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Oponki z batata

By |2018-11-13T16:11:08+00:002018 Listopad 16th|Ciasta drożdżowe, Tłusty Czwartek, Warzywa na słodko|

Oponki z batata – pieczone 🙂

 

oponki z batatów

 

Co powiecie na pyszne i do tego mało kaloryczne pieczone oponki tudzież pieczone pączki?

Te zrobiłam z dodatkiem puree z batata.

Dzięki niemu oponki nabrały przepięknego żółtego koloru.

W połączeniu z cynamonem oponki z batata smakują wręcz obłędnie – moja córka zjadła sporą ich część.

A i ja ciągle do nich podchodziłam i podjadałam 😉

Co najważniejsze – te pączki są pieczone, a nie smażone w tłuszczu. W związku z tym znacznie udało się ograniczyć ich kaloryczność.

Jedna oponka ma około 100 kalorii – na pewno więc możecie zjeść jedną, dwie lub trzy bez większych wyrzutów sumienia.

Wycięte środki możecie ponownie zagnieść i zrobić więcej oponek, albo upiec je – będziecie wtedy mieli dodatkowe mini pączki.

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na oponki z mojego bloga. Polecam wam oponki marchewkowe, oponki dyniowe, cynamonowe oponki z kruszonką albo oponki twarożkowe.

 

pieczone pączki z batatami  pieczone oponki z batatami
 

pieczone pączki z batatów  pączki z batatem
 

pieczone oponki z batatem  oponki z batata

Przepis do druku

Oponki z batata
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 16 oponek.
Autor:
Typ przepisu: Pączki
Ilość: 16
Składniki
oponki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 175 g ugotowanego batata
  • około 250 g (ponad 1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 25 g (2 lekko czubate łyżki) cukru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 jajko
  • 25 ml (około 2,5 łyżki) oleju
dodatkowo:
  • około 50 g cukru
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • trochę mleka
Wykonanie
  1. Batata po ugotowaniu dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przetrzyj przez praskę - ostudź.
  2. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko - dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  3. W dużej misie umieść mąkę, batata, cynamon, jajko, olej i cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
  6. Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 - 1,5 cm.
  7. Dużą szklanką wykrój koła, a następnie wykrój środki - np. kieliszkiem.
  8. Oponki ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (może to też być blaszka do donatów).
  9. Skrawki ciasta ponownie zagnieć rozwałkuj i wytnij kolejne oponki - tak do wykończenia ciasta (środki możesz upiec jako mini pączki).
  10. Blachę z oponkami przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.
  11. W tym czasie rozgrzej piekarniki do 180 stopni (tryb góra/dół).
  12. Piecz oponki około 15 minut.
  13. Zaraz po upieczeniu zanurz wierzch oponek w mleku wlanym do miseczki, a następnie włóż oponki do drugiej miski z cukrem wymieszanym z cynamonem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 103 Tłuszcze: 11,7 g Węglowodany: 50 g Błonnik: 2 g Białka: 6 g

 

 

Reklama

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: