Oponki z batata – pieczone :)

 

oponki z batatów

 

Co powiecie na pyszne i do tego mało kaloryczne pieczone oponki tudzież pieczone pączki?

Te zrobiłam z dodatkiem puree z batata.

Dzięki niemu oponki nabrały przepięknego żółtego koloru.

W połączeniu z cynamonem oponki z batata smakują wręcz obłędnie – moja córka zjadła sporą ich część.

A i ja ciągle do nich podchodziłam i podjadałam ;)

Co najważniejsze – te pączki są pieczone, a nie smażone w tłuszczu. W związku z tym znacznie udało się ograniczyć ich kaloryczność.

Jedna oponka ma około 100 kalorii – na pewno więc możecie zjeść jedną, dwie lub trzy bez większych wyrzutów sumienia.

Wycięte środki możecie ponownie zagnieść i zrobić więcej oponek, albo upiec je – będziecie wtedy mieli dodatkowe mini pączki.

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na oponki z mojego bloga. Polecam wam oponki marchewkowe, oponki dyniowe, cynamonowe oponki z kruszonką albo oponki twarożkowe.

 

pieczone pączki z batatami  pieczone oponki z batatami
 

pieczone pączki z batatów  pączki z batatem
 

pieczone oponki z batatem  oponki z batata

Przepis do druku

pieczone oponki drożdżowe

Oponki z batata

Wypieki Beaty
Przepis na około 16 oponek.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 godz 15 minut
Danie Pączki
Porcje 16
Kalorie 103 kcal

Składniki
  

oponki:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Batata po ugotowaniu dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, albo przetrzyj przez praskę - ostudź.
  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru oraz ciepłe mleko - dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
  • W dużej misie umieść mąkę, batata, cynamon, jajko, olej i cukier. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
  • Wyjmij je na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 1 - 1,5 cm.
  • Dużą szklanką wykrój koła, a następnie wykrój środki - np. kieliszkiem.
  • Oponki ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (może to też być blaszka do donatów).
  • Skrawki ciasta ponownie zagnieć rozwałkuj i wytnij kolejne oponki - tak do wykończenia ciasta (środki możesz upiec jako mini pączki).
  • Blachę z oponkami przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na około pół godziny.
  • W tym czasie rozgrzej piekarniki do 180 stopni (tryb góra/dół).
  • Piecz oponki około 15 minut.
  • Zaraz po upieczeniu zanurz wierzch oponek w mleku wlanym do miseczki, a następnie włóż oponki do drugiej miski z cukrem wymieszanym z cynamonem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 103kcalWeglowodany: 50gBiałko: 6gTłuszcz: 11.7gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!