Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Cynamonowe oponki z kruszonką

Cynamonowe oponki z kruszonką

 

cynamonowe donuty z kruszonką

 

Co powiecie na cynamonowe oponki z kruszonką jako lżejszą wersję pączków na Tłusty Czwartek?

Ja wiem, wiem – nic nie zastąpi dobrego pączka z lukrem, ale gdy patrzycie na kalorie i mimo wszystko chcielibyście zjeść coś słodkiego i pysznego, to takie pieczone oponki to zbawienie.

Smakują obłędnie – szczególnie te – bo mają sporo cynamonu (uwielbiam cynamon).

A do tego jest jeszcze kruszonka!

Bo kto nie lubi kruszonki? No powiedźcie mi, bo ja nie znam nikogo 😀

Jedna taka oponka to około 220 kalorii – można ją więc zjeść bez wyrzutów sumienia.

Zajrzycie też na inne przepisy na oponki – jest już ich trochę na blogu, a z takich ciekawszych są na przykład oponki daktylowe, marchewkowe albo czekoladowe – te trzy są również w wersji pieczonej.

Mi z przepisu wyszło 18 donutów – mam taką formę.

Piekłam je turami.

cynamonowe oponki z kruszonką

 

pieczone cynamonowe oponki

 

donaty z kruszonką

 

cynamonowe oponki

 

cynamonowe oponki z kruszonką

 

Cynamonowe oponki z kruszonką
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 18 oponek.
Autor:
Typ przepisu: Oponki
Ilość: 18
Składniki
kruszonka:
  • 100 g (pół szklanki) cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 140 g (niepełna szklanka) mąki pszennej
oponki:
  • 250 g (dwie niepełne szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 120 ml (pół szklanki) mleka
  • 120 ml (pół szklanki) jogurtu naturalnego
  • 130 g (trochę ponad pół szklanki) cukru
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem składniki kruszonki i odłóż na bok.
  2. W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki (poza cukrem).
  3. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki i cukier.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  5. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego lub grubego woreczka i wyciskaj porcje ciasto do foremki na oponki (jedno kółko).
  6. Na wierzch nałóż kruszonkę i lekko ją dociśnij.
  7. Piecz oponki w 180 stopniach przez około 10 minut - do suchego patyczka.
  8. Ostrożnie wyjmij oponki na kratkę, a do formy nałóż kolejną porcję ciasta i piecz jak wyżej.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 220 Tłuszcze: 9,5 g Węglowodany: 30 g Błonnik: 0,7 g Białka: 3 g

 

 

Przepis Sally.

2018-01-30T08:57:18+00:00 Reklama

2 komentarze

  1. Candy Pandas 2018/02/03 at 20:01 - Reply

    Cynamon z kruszonką na tłusty czwartek? Czytasz nam w myślach <3 😀

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: