Cynamonowe oponki z kruszonką

cynamonowe donuty z kruszonką


Co powiecie na cynamonowe oponki z kruszonką jako lżejszą wersję pączków na Tłusty Czwartek?

Ja wiem, wiem – nic nie zastąpi dobrego pączka z lukrem, ale gdy patrzycie na kalorie i mimo wszystko chcielibyście zjeść coś słodkiego i pysznego, to takie pieczone oponki to zbawienie.

Smakują obłędnie – szczególnie te – bo mają sporo cynamonu (uwielbiam cynamon).

A do tego jest jeszcze kruszonka!

Bo kto nie lubi kruszonki? No powiedźcie mi, bo ja nie znam nikogo :D

Jedna taka oponka to około 220 kalorii – można ją więc zjeść bez wyrzutów sumienia.

Zajrzycie też na inne przepisy na oponki – jest już ich trochę na blogu, a z takich ciekawszych są na przykład oponki daktylowe, marchewkowe albo czekoladowe – te trzy są również w wersji pieczonej.

Mi z przepisu wyszło 18 donutów – mam taką formę.

Piekłam je turami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

cynamonowe oponki z kruszonką

pieczone cynamonowe oponki

donaty z kruszonką

cynamonowe oponki

cynamonowe oponki z kruszonką

Cynamonowe oponki z kruszonką przepis do druku

pieczone donuty

Cynamonowe oponki z kruszonką

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne pieczone oponki cynamonowe.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 10 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 18
Kalorie 220 kcal

Składniki

kruszonka:

  • 100 g cukru trzcinowego (pół szklanki)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 140 g mąki pszennej (niepełna szklanka)

oponki:

  • 250 g mąki pszennej (dwie niepełne szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 60 g masła rozpuszczonego
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 120 ml mleka (pół szklanki)
  • 120 ml jogurtu naturalnego (pół szklanki)
  • 130 g cukru (trochę ponad pół szklanki)

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem składniki kruszonki i odłóż na bok.
    100 g cukru trzcinowego, 1,5 łyżeczki cynamonu, 100 g masła, 140 g mąki pszennej
  • W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki (poza cukrem).
    250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, 3/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki i cukier.
    60 g masła, 2 jajka, 120 ml mleka, 120 ml jogurtu naturalnego, 130 g cukru
  • Dodaj mokre składniki plus do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego lub grubego woreczka i wyciskaj porcje ciasto do foremki na oponki (jedno kółko).
  • Na wierzch nałóż kruszonkę i lekko ją dociśnij.
  • Piecz oponki w 180 stopniach przez około 10 minut - do suchego patyczka.
  • Ostrożnie wyjmij oponki na kratkę, a do formy nałóż kolejną porcję ciasta i piecz jak wyżej.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 220kcalWeglowodany: 30gBiałko: 3gTłuszcz: 9.5gBłonnik: 0.7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis Sally.