Pieczone oponki kokosowe

 

pieczone oponki drożdżowe

 

Takie pieczone oponki kokosowe to idealne pączki na Tłusty Czwartek.

Chociaż wcale nie są tłuste 😀

Dzięki pieczeniu, a nie smażeniu w tłuszczu są leciutkie i znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne pączki.

I to nawet z lukrem i wiórkami na wierzchu.

Do ciasta dodałam mleczko kokosowe i olej kokosowy (możecie zastąpić masłem).

Lukier też przygotowałam z dodatkiem mleczka kokosowego (niech się nie marnuje ;), a na wierzch wiórki kokosowe.

Można więc powiedzieć, że oponki są potrójnie kokosowe.

Zrobiłam z tej porcji 12 oponek, a środki też upiekłam – moje dzieci uwielbiają takie mini pączki.

Jeśli nie chcecie piec takich malutkich pączusiów, to ciasto ponownie zagniećcie wytnijcie oponki – będziecie mieli ze 3 dodatkowe sztuki.

Zapraszam was również do przejrzenia innych moich przepisów na oponki – zarówno pieczonych, jak i smażonych.

 

oponki drożdżowe z kokosem  drożdżówki kokosowe
 

drożdżowe oponki kokosowe  pieczone oponki kokosowe
 

pieczone pączki kokosowe  pieczone oponki kokosowe
 

Przepis do druku

Pieczone oponki kokosowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 15 oponek, albo 12 oponek i 12 mini pączków 🙂
Autor:
Typ przepisu: Pączki
Ilość: 15
Składniki
ciasto:
  • 180 ml mleczka kokosowego
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • około 350 g (2 i ¼ szklanki) mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
dodatkowo:
  • 100 g (3/4 szklanki) cukru pudru
  • około 3 łyżki mleczka kokosowego lub zwykłego mleka
  • około pół szklanki wiórek kokosowych
Wykonanie
  1. Mleczko kokosowe lekko podgrzej - tak aby miało lekko ciepłe.
  2. Dodaj do niego drożdże i łyżeczkę cukru - dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aby się rozczyn spienił.
  3. W dużej misce umieść 300 g (2 szklanki) mąki pszennej, jajko, olej lub masło, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  4. Gotowe ciasto przykryj ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć - jeśli trzeba to możesz dodać do niego trochę mąki.
  6. Blat posyp mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
  7. Wytnij duże koła, a w każdym z nich wytnij środek.
  8. Ułóż oponki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Przykryj blachę z oponkami ręcznikiem, albo folią spożywczą i odstaw na 30 minut do napuszenia.
  10. Nagrzej piekarnik do 170 stopni (tryb góra/dół, lub 160 stopni termoobieg).
  11. Piecz oponki przez około 15 minut - aż będą rumiane.
  12. Cukier puder wymieszaj z mleczkiem kokosowym - ma być lekko płynny.
  13. Wiórki wsyp do miseczki.
  14. Oponki zanurzaj w lukrze, a następnie w wiórkach - smacznego!
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 oponka Kalorie: 170 Tłuszcze: 5 g Węglowodany: 28 g Błonnik: 0,8 g Białka: 3 g