pieczone oponki drożdżowe

Przepis na pieczone oponki kokosowe w wiórkach kokosowych

Przepis na pieczone oponki kokosowe to kulinarne spotkanie z egzotycznym smakiem. Te puszyste, pieczone oponki, z delikatnym kokosowym posmakiem, zachwycają nie tylko smakiem, ale także lekkością w porównaniu z tradycyjnymi smażonymi oponkami. Poznaj tę prostą recepturę na pieczone oponki, by cieszyć się smakiem tradycji w zdrowszym wydaniu!

drożdżowe oponki kokosowe

Pieczone oponki kokosowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kokosowe słodkości i chętnie pieczesz ciasta kokosowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

oponki kokosowe

Pieczone oponki kokosowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i mocno kokosowe pieczone oponki obtoczone w wiórkach kokosowych.
4.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 hours 15 minut
Porcje 15
Kalorie 170 kcal
Składniki

składniki na ciasto do oponek

dodatkowe składniki do oponek

Instrukcja
 
  • Mleczko kokosowe lekko podgrzej – tak aby miało lekko ciepłe.
    180 ml mleczka kokosowego
  • Dodaj do niego drożdże i łyżeczkę cukru – dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aby się rozczyn spienił.
    15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
  • W dużej misce umieść 300 g (2 szklanki) mąki pszennej, resztę cukru, jajko, olej lub masło, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
    ok 350 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 1 łyżka oleju kokosowego
  • Gotowe ciasto przykryj ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć – jeśli trzeba to możesz dodać do niego trochę mąki.
  • Blat posyp mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
  • Wytnij duże koła, a w każdym z nich wytnij środek.
  • Ułóż oponki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryj blachę z oponkami ręcznikiem, albo folią spożywczą i odstaw na 30 minut do napuszenia.
  • Nagrzej piekarnik do 170 stopni (tryb góra/dół, lub 160 stopni termoobieg).
  • Piecz oponki przez około 15 minut – aż będą rumiane.
  • Cukier puder wymieszaj z mleczkiem kokosowym – ma być lekko płynny.
    100 g cukru pudru, ok 3 łyżki mleczka kokosowego
  • Wiórki wsyp do miseczki.
    0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • Oponki zanurzaj w lukrze, a następnie w wiórkach – smacznego!
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 170kcalWeglowodany: 28gBiałko: 3gTłuszcz: 5gBłonnik: 0.8g
Słowa kluczowe pieczone oponki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pieczone oponki kokosowe

Kokosowe oponki na drożdżach – uwagi

Takie pieczone oponki kokosowe to idealne pączki na Tłusty Czwartek. Chociaż wcale nie są tłuste. Dzięki pieczeniu, a nie smażeniu w tłuszczu są leciutkie i znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne pączki. I to nawet z lukrem i wiórkami na wierzchu. Do ciasta dodałam mleczko kokosowe i olej kokosowy (możecie zastąpić masłem). Lukier też przygotowałam z dodatkiem mleczka kokosowego (niech się nie marnuje ;), a na wierzch wiórki kokosowe. Można więc powiedzieć, że moje oponki są potrójnie kokosowe. Zrobiłam z tej porcji 12 oponek, a środki też upiekłam – moje dzieci uwielbiają takie mini pączki. Jeśli nie chcecie piec takich malutkich pączusiów, to ciasto ponownie zagniećcie wytnijcie oponki – będziecie mieli ze 3 dodatkowe sztuki.

Zapraszam was również do przejrzenia innych moich przepisów na oponki – zarówno pieczonych, jak i smażonych.

oponki drożdżowe z kokosem  drożdżówki kokosowe
pieczone pączki kokosowe  pieczone oponki kokosowe

Polecane przepisy na pieczone oponki

Wypróbuj również inne moje przepisy na pieczone oponki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: