Przepis na pieczone oponki kokosowe w wiórkach kokosowych

pieczone oponki drożdżowe

Takie pieczone oponki kokosowe to idealne pączki na Tłusty Czwartek.

Chociaż wcale nie są tłuste :D

Dzięki pieczeniu, a nie smażeniu w tłuszczu są leciutkie i znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne pączki.

I to nawet z lukrem i wiórkami na wierzchu.

Do ciasta dodałam mleczko kokosowe i olej kokosowy (możecie zastąpić masłem).

Lukier też przygotowałam z dodatkiem mleczka kokosowego (niech się nie marnuje ;), a na wierzch wiórki kokosowe.

Można więc powiedzieć, że moje oponki są potrójnie kokosowe.

Zrobiłam z tej porcji 12 oponek, a środki też upiekłam – moje dzieci uwielbiają takie mini pączki.

Jeśli nie chcecie piec takich malutkich pączusiów, to ciasto ponownie zagniećcie wytnijcie oponki – będziecie mieli ze 3 dodatkowe sztuki.

Zapraszam was również do przejrzenia innych moich przepisów na oponki – zarówno pieczonych, jak i smażonych.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓

oponki drożdżowe z kokosem  drożdżówki kokosowe

drożdżowe oponki kokosowe  pieczone oponki kokosowe

pieczone pączki kokosowe  pieczone oponki kokosowe

Pieczone oponki kokosowe – przepis do druku

oponki kokosowe

Pieczone oponki kokosowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i mocno kokosowe pieczone oponki obtoczone w wiórkach kokosowych.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 2 godz 15 minut
Porcje 15
Kalorie 170 kcal

Składniki
  

ciasto:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Mleczko kokosowe lekko podgrzej - tak aby miało lekko ciepłe.
  • Dodaj do niego drożdże i łyżeczkę cukru - dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aby się rozczyn spienił.
  • W dużej misce umieść 300 g (2 szklanki) mąki pszennej, jajko, olej lub masło, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
  • Gotowe ciasto przykryj ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć - jeśli trzeba to możesz dodać do niego trochę mąki.
  • Blat posyp mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
  • Wytnij duże koła, a w każdym z nich wytnij środek.
  • Ułóż oponki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryj blachę z oponkami ręcznikiem, albo folią spożywczą i odstaw na 30 minut do napuszenia.
  • Nagrzej piekarnik do 170 stopni (tryb góra/dół, lub 160 stopni termoobieg).
  • Piecz oponki przez około 15 minut - aż będą rumiane.
  • Cukier puder wymieszaj z mleczkiem kokosowym - ma być lekko płynny.
  • Wiórki wsyp do miseczki.
  • Oponki zanurzaj w lukrze, a następnie w wiórkach - smacznego!

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 170kcalWeglowodany: 28gBiałko: 3gTłuszcz: 5gBłonnik: 0.8g
Słowa kluczowe pieczone oponki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!