Pieczone oponki kokosowe
Przepis na pieczone oponki kokosowe w wiórkach kokosowych
Przepis na pieczone oponki kokosowe to kulinarne spotkanie z egzotycznym smakiem. Te puszyste, pieczone oponki, z delikatnym kokosowym posmakiem, zachwycają nie tylko smakiem, ale także lekkością w porównaniu z tradycyjnymi smażonymi oponkami. Poznaj tę prostą recepturę na pieczone oponki, by cieszyć się smakiem tradycji w zdrowszym wydaniu!
Spis treści
Pieczone oponki kokosowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz kokosowe słodkości i chętnie pieczesz ciasta kokosowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Pieczone oponki kokosowe przepis
Składniki
składniki na ciasto do oponek
- 180 ml mleczka kokosowego
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ok 350 g mąki pszennej ((2 i 1/3 szklanki) )
- 50 g cukru ((1/4 szklanki) )
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 łyżka oleju kokosowego ( lub masła)
dodatkowe składniki do oponek
- 100 g cukru pudru ((3/4 szklanki) )
- ok 3 łyżki mleczka kokosowego ( lub zwykłego mleka)
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych
Instrukcja
- Mleczko kokosowe lekko podgrzej – tak aby miało lekko ciepłe.180 ml mleczka kokosowego
- Dodaj do niego drożdże i łyżeczkę cukru – dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aby się rozczyn spienił.15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misce umieść 300 g (2 szklanki) mąki pszennej, resztę cukru, jajko, olej lub masło, wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.ok 350 g mąki pszennej, 50 g cukru, 1 jajko, 1 łyżka oleju kokosowego
- Gotowe ciasto przykryj ścierką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć – jeśli trzeba to możesz dodać do niego trochę mąki.
- Blat posyp mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm.
- Wytnij duże koła, a w każdym z nich wytnij środek.
- Ułóż oponki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryj blachę z oponkami ręcznikiem, albo folią spożywczą i odstaw na 30 minut do napuszenia.
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni (tryb góra/dół, lub 160 stopni termoobieg).
- Piecz oponki przez około 15 minut – aż będą rumiane.
- Cukier puder wymieszaj z mleczkiem kokosowym – ma być lekko płynny.100 g cukru pudru, ok 3 łyżki mleczka kokosowego
- Wiórki wsyp do miseczki.0,5 szklanki wiórek kokosowych
- Oponki zanurzaj w lukrze, a następnie w wiórkach – smacznego!
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kokosowe oponki na drożdżach – uwagi
Takie pieczone oponki kokosowe to idealne pączki na Tłusty Czwartek. Chociaż wcale nie są tłuste. Dzięki pieczeniu, a nie smażeniu w tłuszczu są leciutkie i znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne pączki. I to nawet z lukrem i wiórkami na wierzchu. Do ciasta dodałam mleczko kokosowe i olej kokosowy (możecie zastąpić masłem). Lukier też przygotowałam z dodatkiem mleczka kokosowego (niech się nie marnuje ;), a na wierzch wiórki kokosowe. Można więc powiedzieć, że moje oponki są potrójnie kokosowe. Zrobiłam z tej porcji 12 oponek, a środki też upiekłam – moje dzieci uwielbiają takie mini pączki. Jeśli nie chcecie piec takich malutkich pączusiów, to ciasto ponownie zagniećcie wytnijcie oponki – będziecie mieli ze 3 dodatkowe sztuki.
Zapraszam was również do przejrzenia innych moich przepisów na oponki – zarówno pieczonych, jak i smażonych.
Polecane przepisy na pieczone oponki
Wypróbuj również inne moje przepisy na pieczone oponki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: