Dyniowe oponki drożdżowe

Zaktualizowany: 2023 20 września
dyniowe oponki2

Przepis na drożdżowe oponki dyniowe

Zrób dziś ze mną dyniowe oponki na drożdżach. Te super puszyste i miękkie oponki zrobione z dodatkiem puree z dyni pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują! Zjedz je jeszcze na ciepło oblane lepkim lukrem!

dyniowe oponki1

Dyniowe oponki drożdżowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne i słodkie oponki drożdżowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

dyniowe oponki6

Dyniowe oponki drożdżowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne jesienne oponki drożdżowe pieczone z dodatkiem puree z dyni.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours
Porcje 10
Składniki

składniki na drożdżowe oponki dyniowe

Instrukcja
 

Jak zrobić oponki dyniowe na drożdżach

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem – wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
  • W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj rozczyn drożdżowy.
    500 g mąki pszennej, 200 g puree z dyni, 70 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 jajka, 40 g masła, 1 łyżka wódki
  • Wyrób ciasto – ja robiłam to mikserem – ciasto wychodzi dość luźne.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (możesz też, tak jak ja schować go do wyrastania na noc do lodówki – też wyrośnie).
  • Po wyrastaniu wyłóż ciasto na wysypany mąką blat, lekko zagnieć (jeśli jest taka konieczność dodaj trochę mąki, ale nie przesadzaj z jej ilością, bo ciasto będzie za twarde).
  • Rozpłaszcz ciasto na grubość około jednego centymetra – możesz to zrobić rękoma lub wałkiem (ciasto może być dość lepiące).
  • Wycinaj szklanką koła, a w środku każdego rób dziurkę małym kieliszkiem lub małą okrągłą foremką.
  • Odkładaj na bok oponki, aby trochę urosły – na około 30 minut.
  • W szerokim rondlu rozgrzej olej (możesz do niego wlać kieliszek wódki lub spirytusu – tylko ostrożnie, aby się nie poparzyć – będzie to zapobiegać nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez oponki).
  • Smaż oponki na rumiano z obu stron – możesz sprawdzić wykałaczką, czy oponki są dobrze upieczone (patyczek po wbiciu w oponkę i wyjęciu powinien być suchy).
  • Usmażone oponki odsącz na papierowym ręczniku.
  • Podawaj polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe oponki dyniowe, oponki z dyni
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
dyniowe oponki3

Oponki dyniowe – uwagi

Kupiłam ostatnio piękną dynię Hokkaido i  przygotowałam z niej między innymi te rewelacyjne oponki drożdżowe :)

Nie dość, że wyszły bardzo smaczne, to jeszcze ich niezwykły kolor wniósł na talerz słońce (czy też tak uważacie?)

Dzieci nawet nie podejrzewały, że podsunęłam im do jedzenia warzywo :)

Ciasto przygotowałam sobie wieczorem i wstawiłam je w misce do lodówki na nocne leżakowanie. Smażyłam je dopiero rano i zjedliśmy je na leniwe niedzielne śniadanie :) (tak, tak – moim zdaniem nadają się także na śniadanie :)).

Oponki trzeba smażyć w głębokim tłuszczu, więc zaopatrzcie się w większą ilość oleju lub smalcu (osobiście wolę olej).

Oponki po usmażeniu możecie polać lukrem, miodem, syropem klonowym, posmarować twarożkiem, posypać orzechami, albo pestkami dyni – możliwości macie wiele, byle by tylko wszystko zmieściło w brzuchu :)

Zresztą oponki są równie smaczne na zimno – my nie zjedliśmy na raz wszystkich i dojadaliśmy je w ciągu dnia.

Zamiast oponek możecie też zrobić pączki :)

Ps.

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na słodkie wypieki zrobione z dynią. Na blogu jest ich duży wybór.

dyniowe oponki4

Przepis (z moimi zmianami) znalazłam na blogu Cioccolato gatto.

Polecane przepisy na oponki

Zobacz również inne moje przepisy na pyszne oponki – zarówno smażone jak i pieczone. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 12 listopada

Podziel się przepisem

8 komentarzy

  1. 9838e5117a19d9cada06e0691c74e7b3?s=54&d=mm&r=g
    amanda-butikzprzepisami 2016 27 września w 15:57- Odpowiedz

    Bardzo smakowity pomysł! :) Piękne zdjęcia z klimatem :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2016 27 września w 16:32- Odpowiedz

      Na prawdę warto spróbować :)

  2. ?s=54&d=mm&r=g
    Ewelina Kaczorowska 2015 21 stycznia w 16:40- Odpowiedz

    Świetny pomysł z tym dodatkiem dyni, jestem bardzo ciekawa smaku :)

  3. af8d7178e417a683dadde482add36d22?s=54&d=mm&r=g
    Paweł 2014 28 listopada w 15:08- Odpowiedz

    Witam. Nazywam się Paweł i mam 13 lat. Dynia jest źródłem moich kulinarnych jesiennych inspiracji. Dlatego szukając przepisu na dyniowy wypiek znalazłem i ten przepis i konkurs :-) . Podczas jesiennej i często mroźnej jesiennej pogody, gdy nie chce się wychodzić na dwór nie ma nic lepszego jak… stanie przy garach. Ta jedna pyszna, słodka i dyniowa chwila wynagradza ubrudzone od mąki ubranie jak i bolące od stania nogi. Do tego kubek gorącej czekolady i tyle do szczęścia w zupełności wystarczy. Serdecznie pozdrawiam, Paweł :-)
    IMG_20141127_140358.jpg
    http://zapodaj.net/images/e872a39d99ec5.jpg

    • af8d7178e417a683dadde482add36d22?s=54&d=mm&r=g
      Paweł 2014 28 listopada w 15:25- Odpowiedz

      I jeszcze zdjęcie :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 28 listopada w 18:19- Odpowiedz

      Super Paweł, dużo udanych potraw :)

      • d654a124401e764dbc3f0f1c3a8b338d?s=54&d=mm&r=g
        Paweł 2021 8 grudnia w 15:34- Odpowiedz

        Wróciłem wspomnieniami do tego konkursu (https://wypiekibeaty.com.pl/wyniki-konkursu-jesiennego/), dzięki za to wyróżnienie dużo mi wtedy dało :) M.in. twoim przepisom pracuje dzisiaj w restauracji w Kopenhadze, co prawda nie stricte jako piekarz ale dziedzina ta sama :)

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 9 grudnia w 10:58- Odpowiedz

          Super, bardzo się cieszę :) Gratulacje!

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy