dyniowe oponki2

Przepis na drożdżowe oponki dyniowe

Zrób dziś ze mną dyniowe oponki na drożdżach. Te super puszyste i miękkie oponki zrobione z dodatkiem puree z dyni pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują! Zjedz je jeszcze na ciepło oblane lepkim lukrem!

dyniowe oponki1

Dyniowe oponki drożdżowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne i słodkie oponki drożdżowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

dyniowe oponki6

Dyniowe oponki drożdżowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne jesienne oponki drożdżowe pieczone z dodatkiem puree z dyni.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours
Porcje 10
Składniki

składniki na drożdżowe oponki dyniowe

Instrukcja
 

Jak zrobić oponki dyniowe na drożdżach

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej ciepłym mlekiem – wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml mleka
  • W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj rozczyn drożdżowy.
    500 g mąki pszennej, 200 g puree z dyni, 70 g cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 jajka, 40 g masła, 1 łyżka wódki
  • Wyrób ciasto – ja robiłam to mikserem – ciasto wychodzi dość luźne.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (możesz też, tak jak ja schować go do wyrastania na noc do lodówki – też wyrośnie).
  • Po wyrastaniu wyłóż ciasto na wysypany mąką blat, lekko zagnieć (jeśli jest taka konieczność dodaj trochę mąki, ale nie przesadzaj z jej ilością, bo ciasto będzie za twarde).
  • Rozpłaszcz ciasto na grubość około jednego centymetra – możesz to zrobić rękoma lub wałkiem (ciasto może być dość lepiące).
  • Wycinaj szklanką koła, a w środku każdego rób dziurkę małym kieliszkiem lub małą okrągłą foremką.
  • Odkładaj na bok oponki, aby trochę urosły – na około 30 minut.
  • W szerokim rondlu rozgrzej olej (możesz do niego wlać kieliszek wódki lub spirytusu – tylko ostrożnie, aby się nie poparzyć – będzie to zapobiegać nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez oponki).
  • Smaż oponki na rumiano z obu stron – możesz sprawdzić wykałaczką, czy oponki są dobrze upieczone (patyczek po wbiciu w oponkę i wyjęciu powinien być suchy).
  • Usmażone oponki odsącz na papierowym ręczniku.
  • Podawaj polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe oponki dyniowe, oponki z dyni
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
dyniowe oponki3

Oponki dyniowe – uwagi

Kupiłam ostatnio piękną dynię Hokkaido i  przygotowałam z niej między innymi te rewelacyjne oponki drożdżowe :)

Nie dość, że wyszły bardzo smaczne, to jeszcze ich niezwykły kolor wniósł na talerz słońce (czy też tak uważacie?)

Dzieci nawet nie podejrzewały, że podsunęłam im do jedzenia warzywo :)

Ciasto przygotowałam sobie wieczorem i wstawiłam je w misce do lodówki na nocne leżakowanie. Smażyłam je dopiero rano i zjedliśmy je na leniwe niedzielne śniadanie :) (tak, tak – moim zdaniem nadają się także na śniadanie :)).

Oponki trzeba smażyć w głębokim tłuszczu, więc zaopatrzcie się w większą ilość oleju lub smalcu (osobiście wolę olej).

Oponki po usmażeniu możecie polać lukrem, miodem, syropem klonowym, posmarować twarożkiem, posypać orzechami, albo pestkami dyni – możliwości macie wiele, byle by tylko wszystko zmieściło w brzuchu :)

Zresztą oponki są równie smaczne na zimno – my nie zjedliśmy na raz wszystkich i dojadaliśmy je w ciągu dnia.

Zamiast oponek możecie też zrobić pączki :)

Ps.

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na słodkie wypieki zrobione z dynią. Na blogu jest ich duży wybór.

dyniowe oponki4

Przepis (z moimi zmianami) znalazłam na blogu Cioccolato gatto.

Polecane przepisy na oponki

Zobacz również inne moje przepisy na pyszne oponki – zarówno smażone jak i pieczone. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: