Przepis na najlepsze pączki drożdżowe
Przepis na te najlepsze pączki pochodzi podobno od samej pani Bożeny Dykiel :)
Ja go znalazłam na forum Mniam Mniam, a dodała go Malinna.
Pączki są wyśmienite – puszyste, leciutkie, doskonałe w smaku – mają tylko jedną wadę – trudno się im oprzeć :)
Samo przygotowanie drożdżowego ciasta na pączki nie jest żadną filozofią – normalne ciasto drożdżowe. Schody zwykle zaczynają się przy smażeniu ;)
Najważniejsza jest temperatura tłuszczu – powinna wynosić około 180 stopni – jeśli będzie wyższa – pączki będą się palić, jeśli niższa – będą mocno nasiąkać tłuszczem. Podobno dobrze jest dodać do jeszcze zimnego tłuszczu kieliszek spirytusu, aby pączki go nie wchłaniały – ja tak robię i wydaje mi się, że faktycznie są mniej tłuste :)
Nie można też smażyć za dużo pączków na raz, bo to obniża mocno temperaturę tłuszczu. Pączki powinny swobodnie pływać – więc najlepiej użyć do smażenia dużego rondla o wysokich ściankach.
Nie muszę też chyba dodawać, że najlepszy do smażenia jest smalec chociaż olej też sprawdzi się ok :)
Z podanego przepisu otrzymacie około 50 średnich pączków, więc jeśli to za dużo – proponuję od razu zrobić z połowy porcji.
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pączki na Tłusty Czwartek, a także na faworki i oponki.
Najlepsze pączki przepis do druku

Najlepsze pączki :)
Składniki
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży świeżych
- 100 g cukru 1/2 szklanki
- ok. 1/2 litra mleka podzielonego
- 6 żółtek z jajek L
- 1 jajko rozmiar L
- 100 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- 1/2 laski wanilii lub 1 op. cukru waniliowego
- 1 kieliszek spirytusu
- sok i skórka z 1 cytryny
- konfitury lub powidła do nadziewania
- 1 kg tłuszczu do smażenia
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżkę cukru. Szklankę mleka lekko podgrzej i zalej nim drożdże. Wymieszaj całość do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.100 g drożdży
- W dużej misce umieść pozostałe składniki: mąkę, resztę cukru, żółtka, jajko, wanilię, spirytus, sok i skórkę z cytryny.1 kg mąki, 100 g cukru, 6 żółtek, 1 jajko, sok
- Wyrośnięte drożdże dodaj do pozostałych składników i wyrabiaj ciasto. W razie konieczności dodawaj po trochu pozostałe mleko.
- Na koniec dodaj masło i wyrabiaj aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski, albo od rąk.100 g masła
- Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny - godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i możesz przystąpić do lepienia pączków.
- W oryginale jest, że ciasto nabiera się łyżką, lekko rozciąga i na to nakłada łyżeczką marmoladę. Możesz też rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i wyciąć szklanką krążki. Na wierzchu każdego ułóż łyżeczkę marmolady i dokładnie sklej krążek tworząc kulkę.konfitury
- Układaj pączki w dużych odstępach na wysypanej mąką blaszce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (muszą podwoić rozmiar).
- Tłuszcz rozpuść w dużym rondelku i podgrzej do około 180 stopni (do jeszcze zimnego tłuszczu możesz dodać kieliszek spirytusu).1 kg tłuszczu
- Smaż pączki z obydwu stron (możesz wykałaczką sprawdzić, czy są już gotowe - wykałaczka będzie czysta). Gotowe pączki wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
- Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem, albo przygotuj lukier z cukru pudru i odrobiny ciepłej wody.
- Ja w tym roku zrobiłam dodatkowo pączki z nadzieniem budyniowo-ajerkoniakowym. Ugotowałam budyń w 400 ml mleka i dodałam do niego trochę ajerkoniaku i aromatu ajerkoniakowego.