najlepsze pączki

Przepis na najlepsze pączki drożdżowe z nadzieniem

Zapraszam dziś na wyjątkowe domowe pączki smażone na głębokim tłuszczu i napełnione ulubionym nadzieniem. Ten przepis na dużą ilość pączków to prawdziwa gratka dla wielbicieli tych słodkości. Pączki nadziane słodką konfiturą albo kremem i po usmażeniu oblane lukrem i posypane kandyzowaną skórką pomarańczową, to najlepsza przekąska na Tłusty Czwartek i nie tylko!

paczki dykiel3

Najlepsze pączki jak z cukierni przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiasz pączki, to koniecznie przygotuj je samodzielnie w domu ze swoim ulubionym nadzieniem!

pączki z marmoladą

Najlepsze pączki na Tłusty Czwartek przepis

Wypieki Beaty
Przepis na najlepsze puszyste drożdżowe pączki smażone z nadzieniem na głębokim tłuszczu.
4.12 z 27 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
2 hours
Porcje 50 sztuk
Składniki

składniki na najlepsze pączki

  • 100 g drożdży (świeżych)
  • 1 łyżka cukru (do drożdży)
  • 250 ml mleka (letniego – do drożdży)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g cukru (- 1/2 szklanki)
  • ok. 250 ml mleka
  • 6 żółtek (z jajek L)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 100 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
  • 1/2 laski wanilii ( lub 1 op. cukru waniliowego)
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok ( i skórka z 1 cytryny)
  • konfitura ( lub powidła do nadziewania)
  • 1 kg tłuszczu ( do smażenia)
Instrukcja
 

Jak zrobić najlepsze pączki na Tłusty Czwartek

  • Drożdże rozkrusz, dodaj łyżkę cukru. Szklankę mleka lekko podgrzej i zalej nim drożdże. Wymieszaj całość do rozpuszczenia drożdży, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    100 g drożdży, 1 łyżka cukru, 250 ml mleka
  • W dużej misce umieść pozostałe składniki: mąkę, resztę cukru, żółtka, jajko, wanilię, spirytus, sok i skórkę z cytryny.
    1 kg mąki pszennej, 100 g cukru, 6 żółtek, 1 jajko, sok
  • Wyrośnięte drożdże dodaj do pozostałych składników i wyrabiaj ciasto. W razie konieczności dodawaj po trochu pozostałe mleko.
    ok. 250 ml mleka
  • Na koniec dodaj masło i wyrabiaj aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski, albo od rąk.
    100 g masła
  • Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny – godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieć ciasto i możesz przystąpić do lepienia pączków.
  • W oryginale jest, że ciasto nabiera się łyżką, lekko rozciąga i na to nakłada łyżeczką marmoladę. Możesz też rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm i wyciąć szklanką krążki. Na wierzchu każdego ułóż łyżeczkę marmolady i dokładnie sklej krążek tworząc kulkę.
    konfitura
  • Układaj pączki w dużych odstępach na wysypanej mąką blaszce, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (muszą podwoić rozmiar).
  • Tłuszcz rozpuść w dużym rondelku i podgrzej do około 180 stopni (do jeszcze zimnego tłuszczu możesz dodać kieliszek spirytusu).
    1 kg tłuszczu
  • Smaż pączki z obydwu stron (możesz wykałaczką sprawdzić, czy są już gotowe – wykałaczka będzie czysta). Gotowe pączki wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
  • Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem, albo przygotuj lukier z cukru pudru i odrobiny ciepłej wody.
  • Ja w tym roku  zrobiłam dodatkowo pączki z nadzieniem budyniowo-ajerkoniakowym. Ugotowałam budyń w 400 ml mleka i dodałam do niego trochę ajerkoniaku i aromatu ajerkoniakowego.
Prywatne
Słowa kluczowe pączki domowe, pączki z marmoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
paczki dykiel4

Pączki Bożeny Dykiel – uwagi

Przepis na te najlepsze pączki pochodzi podobno od samej pani Bożeny Dykiel. Ja go znalazłam na forum Mniam Mniam, a dodała go Malinna. Pączki są wyśmienite – puszyste, leciutkie, doskonałe w smaku – mają tylko jedną wadę – trudno się im oprzeć i poprzestać na jednym, czy dwóch sztukach. Na szczęście z tego przepisu wychodzi olbrzymia ilość pączków, więc na pewno wystarczy ich dla wszystkich!

paczki dykiel6

Jak smażyć pączki – wskazówki

Samo przygotowanie drożdżowego ciasta na pączki nie jest żadną filozofią – normalne ciasto drożdżowe. Pamiętajcie o dobrym wyrośnięciu ciasta, tak aby było fajnie puszyste. Nie dodawajcie też za dużo mąki, bo pączki będą twarde!

Najważniejsza jest temperatura tłuszczu przy smażeniu pączków – powinna wynosić około 180 stopni – jeśli będzie wyższa – pączki będą się palić, jeśli niższa – będą mocno nasiąkać tłuszczem. Podobno dobrze jest dodać do jeszcze zimnego tłuszczu kieliszek spirytusu, aby pączki go nie wchłaniały – ja tak robię i wydaje mi się, że faktycznie są mniej tłuste. Nie można też smażyć za dużo pączków na raz, bo to obniża mocno temperaturę tłuszczu. Pączki powinny swobodnie pływać – więc najlepiej użyć do smażenia dużego rondla o wysokich ściankach. Nie muszę też chyba dodawać, że najlepszy do smażenia jest smalec chociaż olej też sprawdzi się ok.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pączki na Tłusty Czwartek, a także na faworki i oponki.

paczki dykiel1
paczki dykiel7
paczki dykiel8

Polecane przepisy na pączki

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne pączki o różnych smakach i z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: