Przepis na mini pączki z jabłkami

pączki z jabłkami


Jeśli szukacie szybkiego i smacznego przepisu na Tłusty Czwartek, to polecam pączusie jabłkowe.

Nie wymagają drożdży, więc robi się je bardzo szybko, a do tego przepyszne :)

Ciasto z korzennymi przyprawami obleka kawałki jabłek.

Całość smażymy na głębokim tłuszczu, a na koniec obtaczamy w cukrze z przyprawami.

Najlepiej dodać do nich przyprawę do jabłek (przepis znajdziecie tutaj), ale w ostateczności możecie wykorzystać przyprawę do piernika.

Mini pączki z jabłkami będą świetną alternatywą dla tradycyjnych pączków – szczególnie jeśli nie macie czasu (lub umiejętności) na przygotowanie normalnych pączków.

Z tej porcji otrzymacie spory talerz pączusiów.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.25 z 4 ocen
Postaw mi kawę

pączusie jabłkowe 2

pączusie jabłkowe 1

pączusie jabłkowe 6

pączusie jabłkowe 7

Pączusie jabłkowe przepis do druku

pC485czusie jabC582kowe 3

Pączusie jabłkowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i szybkie mini pączki z kawałkami jabłek w środku.
4.25 z 4 ocen

Składniki

pączusie:

  • 2 szklanki mąki (300 g)
  • 0,5 szklanki cukru (100 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do jabłek (link w powyżej) lub przyprawy do piernika
  • 1 szklanka maślanki (nie miałam i użyłam mleko)
  • 2 jajka (użyłam L)
  • 2 łyżki masła rozpuszczonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 jabłko duże , obrane i pokrojone w drobną kostkę, lub starte na grubych oczkach

dodatkowo:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do jabłek lub do piernika

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem suche składniki.
    2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do jabłek
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
    2 jajka, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 1 szklanka maślanki
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
  • Dodaj jabłka i zamieszaj.
    1 jabłko
  • W szerokim rondlu rozgrzej olej - najlepiej do temperatury 180 stopni.
  • Dużą łyżką albo łyżką do nakładania lodów nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta, smaż z obu stron na rumiano (aby się upewnić, czy pączusie są gotowe, to wbij w środek wykałaczkę, jeśli wychodzi czysta, to pączki można wyciągać).
  • Pączki odsącz na ręczniki papierowym, a następnie obtocz w mieszance cukru, cynamonu i przyprawy do jabłek.
    3/4 szklanki cukru, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do jabłek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.