pączki z jabłkami

Jeśli szukacie szybkiego i smacznego przepisu na Tłusty Czwartek, to polecam pączusie jabłkowe.

Nie wymagają drożdży, więc robi się je bardzo szybko, a do tego przepyszne :)

Ciasto z korzennymi przyprawami obleka kawałki jabłek. Całość smażymy na głębokim tłuszczu, a na koniec obtaczamy w cukrze pudrze z przyprawami.

Najlepiej dodać do nich przyprawę do jabłek (przepis znajdziecie tutaj), ale w ostateczności możecie wykorzystać przyprawę do piernika.

Pączusie będą świetną alternatywą dla tradycyjnych pączków – szczególnie jeśli nie macie czasu (lub umiejętności) na przygotowanie normalnych pączków.

Z tej porcji otrzymacie spory talerz pączusiów.

pączusie jabłkowe 2

pączusie jabłkowe 1

pączusie jabłkowe 6

pączusie jabłkowe 7

Pączusie jabłkowe

Wypieki Beaty
3.67 z 3 ocen

Składniki
  

pączusie:

dodatkowo:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do jabłek lub do piernika

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
  • Dodaj jabłka i zamieszaj.
  • W szerokim rondlu rozgrzej olej - najlepiej do temperatury 180 stopni.
  • Dużą łyżką albo łyżką do nakładania lodów nakładaj na gorący tłuszcz porcje ciasta, smaż z obu stron na rumiano (aby się upewnić, czy pączusie są gotowe, to wbij w środek wykałaczkę, jeśli wychodzi czysta, to pączki można wyciągać).
  • Pączki odsącz na ręczniki papierowym, a następnie obtocz w mieszance cukru, cynamonu i przyprawy do jabłek.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.