Kartoflane minipączki z kremem malinowym
Zapraszam was na kolejny przepis w Kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, organizowanej przez Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych.
Jak się już pewnie zdążyliście zorientować w internecie trwa zażarta bitwa pomiędzy Teamem Kartofle i Teamem Ziemniaki reprezentowanymi przez różne blogi o wyższość Kartofli nad Ziemniakami.
Celowo napisałam wyższość Kartofli, bo sama należę do Teamu Kartofle ;)
W sumie nie jest istotne, czy to kartofle, czy też ziemniaki, a może pyry wygrają – chodzi o przywrócenie tego warzywa na nasze stoły i pokazanie, że ziemniaki to nie tylko dodatek do schabowego, ale można z nich wyczarować wiele innych pysznych i ciekawych dań.
Ja mam dla dziś dla was przepis na minipączki kartoflane z pysznym kremem malinowym, a to wszystko przygotowane z myślą o najmłodszych – o naszych dzieciaczkach.
Dlatego do ciasta oprócz kartofli dodałam jeszcze twaróg, a cukier ograniczyłam do minimum – ten używany do ciasta możecie zamienić na ksylitol, albo np. na miód. Krem jest z malin połączonych z serkiem mascarpone (chociaż możecie też tu użyć innego serka – np. kanapkowego w naturalnym smaku).
Całość pyszna i w niewielkich rozmiarach – idealnych dla małych rączek.
Ps. W Kampanii pojawiły się już moje przepisy na placuszki kartoflane z łososiem, czekoladowy tort z kartoflami (tak, tak – tort :D) oraz kartoflaną lazania – wszystkie przepisy są przepyszne, więc bardzo zachęcam do wypróbowania.
Pamiętajcie również o głosowaniu w bitwach na przepisy na fanpagu Kampanii.

Kartoflane minipączki
Składniki
- składniki pączków:
- około 300 g mąki + do podsypywania
- 1 duże jajko
- 100 g ugotowanych i ugniecionych kartofli
- 100 g twarogu
- 20 g świeżych drożdży
- 50 ml mleka
- łyżeczka cukru do drożdży
- 30 ml oleju
- 30 g cukru
- składniki kremu:
- 50 g malin
- łyżka cukru pudru
- 125 g serka mascarpone
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, zalej letnim mlekiem (nie gorącym), dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
- Kubeczek z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut – aby ruszyły.
- W dużej misie umieść mąkę, jajko, dokładnie utłuczone kartofle, twaróg, olej i cukier.
- Dodaj do misy rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – ma być gęste – w razie potrzeby możesz dodać więcej mąki.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, wyłóż je na blat i rękoma rozpłaszcz na placek.
- Kieliszkiem wycinaj małe pączki.
- W rondlu rozgrzej olej, smaż na nim pączki aż będą ładnie rumiane z obydwu stron.
- Gotowe pączki odkładaj na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
- Maliny rozgnieć widelcem razem z cukrem pudrem.
- Dodaj do nich serek mascarpone i zmiksuj razem do ładnego połączenia.
- Kremem nadziej pączki – potrzebna będzie do tego tylka do nadziewania pączków – ewentualnie możesz kremem posmarować wierzch pączków.
- Przed podaniem możesz pączki posypać cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
My tam jesteśmy poznańskie pyry :D
Mini pączusie są niezwykle urocze i słodkie :D
Dziękuję :)