Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Kartoflane minipączki

By |2017-10-04T19:25:41+00:002017 Październik 16th|Ciasta drożdżowe, Ciasta z kremem, Desery, Tłusty czwartek, Warzywa na słodko|

Kartoflane minipączki z kremem malinowym

 

minipączki z kremem malinowym

 

Zapraszam was na kolejny przepis w Kampanii  „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, organizowanej przez Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych.

Jak się już pewnie zdążyliście zorientować w internecie trwa zażarta bitwa pomiędzy Teamem Kartofle i Teamem Ziemniaki reprezentowanymi przez różne blogi o wyższość Kartofli nad Ziemniakami.

Celowo napisałam wyższość Kartofli, bo sama należę do Teamu Kartofle 😉

W sumie nie jest istotne, czy to kartofle, czy też ziemniaki, a może pyry wygrają – chodzi o przywrócenie tego warzywa na nasze stoły i pokazanie, że ziemniaki to nie tylko dodatek do schabowego, ale można z nich wyczarować wiele innych pysznych i ciekawych dań.

Ja mam dla dziś dla was przepis na minipączki kartoflane z pysznym kremem malinowym, a to wszystko przygotowane z myślą o najmłodszych – o naszych dzieciaczkach.

Dlatego do ciasta oprócz kartofli dodałam jeszcze twaróg, a cukier ograniczyłam do minimum – ten używany do ciasta możecie zamienić na ksylitol, albo np. na miód. Krem jest z malin połączonych z serkiem mascarpone (chociaż możecie też tu użyć innego serka – np. kanapkowego w naturalnym smaku).

Całość pyszna i w niewielkich rozmiarach – idealnych dla małych rączek.

Ps. W Kampanii pojawiły się już moje przepisy na placuszki kartoflane z łososiem, czekoladowy tort z kartoflami (tak, tak – tort :D) oraz kartoflaną lazania – wszystkie przepisy są przepyszne, więc bardzo zachęcam do wypróbowania.

Pamiętajcie również o głosowaniu w bitwach na przepisy na fanpagu Kampanii.

 

pączki z twarogiem

 

kartoflane minipączki

 

pączki z ziemniakami

 

twarogowe minipączki

 

minipączki z ziemniakami

 

Kartoflane minipączki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Małe pączki wypełnione kremem malinowym.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 10
Składniki
  • składniki pączków:
  • około 300 g mąki + do podsypywania
  • 1 duże jajko
  • 100 g ugotowanych i ugniecionych kartofli
  • 100 g twarogu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • łyżeczka cukru do drożdży
  • 30 ml oleju
  • 30 g cukru
  • składniki kremu:
  • 50 g malin
  • łyżka cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zalej letnim mlekiem (nie gorącym), dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.
  2. Kubeczek z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut – aby ruszyły.
  3. W dużej misie umieść mąkę, jajko, dokładnie utłuczone kartofle, twaróg, olej i cukier.
  4. Dodaj do misy rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – ma być gęste – w razie potrzeby możesz dodać więcej mąki.
  5. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  6. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, wyłóż je na blat i rękoma rozpłaszcz na placek.
  7. Kieliszkiem wycinaj małe pączki.
  8. W rondlu rozgrzej olej, smaż na nim pączki aż będą ładnie rumiane z obydwu stron.
  9. Gotowe pączki odkładaj na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  10. Maliny rozgnieć widelcem razem z cukrem pudrem.
  11. Dodaj do nich serek mascarpone i zmiksuj razem do ładnego połączenia.
  12. Kremem nadziej pączki – potrzebna będzie do tego tylka do nadziewania pączków – ewentualnie możesz kremem posmarować wierzch pączków.
  13. Przed podaniem możesz pączki posypać cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 303 Tłuszcze: 16g Węglowodany: 35g Błonnik: 1,5g Białka: 5,8g

 

 

 

 

Reklama

2 komentarze

  1. My tam jesteśmy poznańskie pyry 😀
    Mini pączusie są niezwykle urocze i słodkie 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: