Pączki afrykańskie

Zaktualizowany: 2023 30 listopada
pączki z cukrem

Przepis na zakręcone pączki na mleku skondensowanym

Przygotuj dziś ze mną pyszne pączki afrykańskie zrobione na mleku skondensowanym. Te pączki w charakterystycznym zakręconym kształcie są fajnie puszyste i mają super smak. Pączki będą idealne na Tłusty Czwartek, ale nie tylko. Przygotujcie je na deser, albo na przekąskę. Sprawdźcie mój przepis i zobaczcie jak zrobić pączki z mlekiem skondensowanym.

drożdżówki z cukrem

Pączki afrykańskie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz testować nowe przepisy, to przygotuj takie pączki na skondensowanym mleku.

pączki afrykańskie

Pączki afrykańskie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne zakręcone pączki z mlekiem skondensowanym w środku.
4.20 z 5 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 24
Kalorie 157 kcal
Składniki

składniki na afrykańskie pączki:

  • 500 g mąki pszennej ( plus trochę do podsypywania)
  • 15 g drożdży (świeżych lub 2,5 łyżeczki suszonych )
  • 3 łyżki masła (rozpuszczonego (około 40 g) )
  • 45 g cukru ((3 łyżki) )
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko ( – rozmiar L)
  • 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego ( – użyłam z Gostynia)

dodatkowe składniki do pączków

  • olej (do smażenia)
  • ok 100 g cukru (plus łyżeczka cynamonu – 0,5 szklanki)
Instrukcja
 

Jak zrobić afrykańskie pączki na mleku skondensowanym

  • Mleko skondensowane delikatnie podgrzej – dodaj do niego drożdże i cukier – wymieszaj – odstaw w ciepłe miejsce.
    15 g drożdży, 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego, 45 g cukru
  • W dużej misce umieść mąkę, jajko, sól i rozpuszczone masło, dodaj mleko z drożdżami – wyrób ciasto.
    500 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka soli, 1 jajko, 3 łyżki masła
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
  • Podziel ciasto na pół, potem każdą część znowu na pół i na pół – aby uzyskać 8 części.
  • Teraz każdą część podziel na trzy – będą to nieduże kawałki ciasta – trochę większe od orzecha włoskiego.
  • Minimalnie podsypując mąką – ja jej prawie nie dawałam, utocz z każdej kulki długi na około 30 cm wałeczek, a następnie skręć go kilkakrotnie i zlep końce.
  • Odłóż na blachę z papierem do pieczenia.
  • Pączki przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
  • Do szerokiego rondla wlej olej – tak przynajmniej na 4 cm wysokości – i go pogrzej do temperatury około 170-180 stopni (jeśli nie masz termometra spożywczego, to wrzuć do oleju kawałek ciasta z pączków, jeśli od razu wypływa i się smaży, to olej jest ok).
    olej
  • Smaż po kilka pączków jednocześnie – po około 2 minuty na jedną stronę.
  • Zaraz po usmażeniu obtocz pączki w cukrze zmieszanym z cynamonem.
    ok 100 g cukru
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 157kcalWeglowodany: 18gBiałko: 3gTłuszcz: 8gBłonnik: 0.6g
Słowa kluczowe pączki na mleku skondensowanym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste pączki

Pączki na mleku skondensowanym – uwagi

Przepis na te pączki afrykańskie wypatrzyłam na tym blogu. Oprócz ciekawego kształtu zainteresowało mnie ciasto drożdżowe przygotowane na mleku skondensowanym niesłodzonym. Ciasto zrobione na tym mleku jest bardzo fajne. Mam wrażenie, że dłużej zachowuje świeżość niż ciasto przygotowane na zwykłym mleku. Ma również ciekawy – inny – smak :) Myślę, że jeszcze nie raz wykorzystam ten „patent” przy cieście drożdżowym :)

Co do kształtu pączków, to nie wyszedł mi taki idealny jak u Precious – troszkę te świderki się zniwelowały podczas smażenia. Zajrzyjcie na stronę z oryginalnym przepisem – tam znajdziecie przygotowanie pączków afrykańskich krok po kroku. Po usmażeniu – koniecznie jeszcze gorące – obtoczcie w cukrze z dodatkiem cynamonu – będą nieziemskie :)

Zapraszam również na inne przepisy na pączki, które pojawiły się już na moim blogu – np. na pączki z kremem patissiere, włoskie pączki zeppole, czy minipączki kartoflane.

Zajrzycie również do moich przepisów na tłusty czwartek.

drożdżowe pączki  pączki afrykańskie
pączki afrykańskie  pączki bez nadzienia

Polecane przepisy na pączki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne pączki domowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2019 15 lutego

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na pączki na mleku skondensowanym

Przygotuj dziś razem ze mną bardzo fajne i pyszne afrykańskie pączki zwijane w charakterystyczne rożki i posypane po usmażeniu cukrem z cynamonem. Te pączki smakują wyśmienicie, są fajnie puszyste i długo zachowują świeżość. Spróbujcie koniecznie, jeśli jeszcze nie jedliście takich pączków z mlekiem skondensowanym.

Jak zrobić pączki z mlekiem skondensowanym?

Jakie mleko skondensowane do pączków? Ja tu użyłam niesłodzonego mleka w puszce. Do ciasta na pączki dodałam rozczyn z tego mleka, który wcześniej trochę podgrzałam - ale tylko delikatnie. Czemu drożdże nie rosną? Jeśli mleko podgrzejecie zbyt mocno, to możecie zabić drożdże i wtedy rozczyn drożdżowy nie urośnie i drożdże nie będą pracować. W takim przypadku trzeba zrobić nową porcję drożdży do pączków. Pamiętajcie też o dobrym wyrastaniu ciasta drożdżowego na pączki. Zapewnia to puszyste i lekkie pączki. Nie dodawajcie też zbyt dużo mąki do ciasta na pączki, bo mogą się zrobić twarde i mało puszyste. Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na pączki i zobaczcie jak zrobić pączki, aby były puszyste i lekkie. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pączki - znajdziecie tu całkiem sporo różnych i ciekawych przepisów.