Pączki afrykańskie

 

pączki z cukrem

 

Przepis na te pączki afrykańskie wypatrzyłam na tym blogu.

Oprócz ciekawego kształtu zainteresowało mnie ciasto drożdżowe przygotowane na mleku skondensowanym niesłodzonym.

Ciasto zrobione na tym mleku jest bardzo fajne.

Mam wrażenie, że dłużej zachowuje świeżość niż ciasto przygotowane na zwykłym mleku.

Ma również ciekawy – inny – smak 🙂

Myślę, że jeszcze nie raz wykorzystam ten „patent” przy cieście drożdżowym 🙂

Co do kształtu pączków, to nie wyszedł mi taki idealny jak u Precious – troszkę te świderki się zniwelowały podczas smażenia.

Zajrzyjcie na stronę z oryginalnym przepisem – tam znajdziecie przygotowanie pączków afrykańskich krok po kroku.

Po usmażeniu – koniecznie jeszcze gorące – obtoczcie w cukrze z dodatkiem cynamonu – będą nieziemskie 🙂

Zapraszam również na inne przepisy na pączki, które pojawiły się już na moim blogu – np. na pączki z kremem patissiere, włoskie pączki zeppole, czy minipączki kartoflane.

 

drożdżowe pączki  pączki afrykańskie
 

drożdżówki z cukrem  proste pączki
 

pączki afrykańskie  pączki bez nadzienia
 

Przepis do druku

Pączki afrykańskie

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 24 średnie pączki.
Autor:
Typ przepisu: Pączki
Ilość: 24
Składniki
pączki:
  • 500 g (4 szklanki) mąki plus trochę do podsypywania
  • 15 g świeżych lub 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3 łyżki (około 40 g) rozpuszczonego masła
  • 45 g (3 łyżki) cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego - użyłam z Gostynia
dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • około pół szklanki cukru + 1 cynamonu
Wykonanie
  1. Mleko skondensowane delikatnie podgrzej - dodaj do niego drożdże i cukier - wymieszaj - odstaw w ciepłe miejsce.
  2. W dużej misce umieść mąkę, jajko, sól i rozpuszczone masło, dodaj mleko z drożdżami - wyrób ciasto.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć.
  5. Podziel ciasto na pół, potem każdą część znowu na pół i na pół - aby uzyskać 8 części.
  6. Teraz każdą część podziel na trzy - będą to nieduże kawałki ciasta - trochę większe od orzecha włoskiego.
  7. Minimalnie podsypując mąką - ja jej prawie nie dawałam, utocz z każdej kulki długi na około 30 cm wałeczek, a następnie skręć go kilkakrotnie i zlep końce.
  8. Odłóż na blachę z papierem do pieczenia.
  9. Pączki przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do napuszenia na około 20-30 minut.
  10. Do szerokiego rondla wlej olej - tak przynajmniej na 4 cm wysokości - i go pogrzej do temperatury około 170-180 stopni (jeśli nie masz termometra spożywczego, to wrzuć do oleju kawałek ciasta z pączków, jeśli od razu wypływa i się smaży, to olej jest ok).
  11. Smaż po kilka pączków jednocześnie - po około 2 minuty na jedną stronę.
  12. Zaraz po usmażeniu obtocz pączki w cukrze zmieszanym z cynamonem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 157 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 18 g Błonnik: 0,6 g Białka: 3 g