Mini pączki z białą czekoladą

 

minipączki z kremem

 

Nie macie za dużo czasu? A może uważacie, że nie umiecie piec? Dzieci Wam przeszkadzają?

A tu Tłusty Czwartek!

W tej sytuacji te mini pączki z białą czekoladą są dla Was :D

Jeśli „darujecie sobie” krem z białej czekolady, to już w ogóle te pączusie zrobicie w maksymalnie pół godziny :)

Zapewniam, że bez kremu są równie smaczne – więc bez obaw.

Jeśli jednak macie te 10 minut więcej i szprycę do kremu, to koniecznie przygotujcie krem budyniowy z białą czekoladą.

Jego przygotowanie jest proste jak drut – jeśli umiecie zrobić budyń, to umiecie też zrobić ten krem – a to co zostanie – a mi zostało – możecie spałaszować z sokiem malinowym – mniam :)

Nie ma to jak dwie pieczenie na jednym ogniu – mini pączki i budyń z białą czekoladą :D – kupcie tylko budyń bez cukru, aby nie dostać szoku cukrowego ;)

Z podanej porcji wyszło mi 20 mini pączków – jeśli uważacie, że to zdecydowanie za mało – to zróbcie podwójną porcję (kremu wystarczy również na tą większą ilość).

Możecie również wypróbować ekspresowy przepis na mini pączki z jabłkami – je też zrobicie bez drożdży :)

 

proste pączki

 

pączusie na tłusty czwartek

 

pączki na proszku do pieczenia

 

mini pączki z białą czekoladą

 

mini pączki z kremem

 

mini pączki z białą czekoladą

Mini pączki z białą czekoladą

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 20

Składniki
  

ciasto:

  • 190 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 30 g cukru pudru
  • 30 g rozpuszczonego masła

do posypania:

  • około 50 g cukru
  • łyżeczka cynamonu

krem:

  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (taki na 500 ml mleka)
  • 400 ml mleka
  • 100 g białej czekolady

Instrukcja
 

krem:

  • Z mleka odlej około pół szklanki mleka, a resztę podgrzej - dodaj do mleka połamaną czekoladę i zamieszaj aż czekolada się rozpuści.
  • W odlanej części mleka rozmieszaj budyń i wlej całość do mleka z czekoladą - mieszaj aż budyń zgęstnieje.
  • Od razu przykryj krem folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

ciasto:

  • W jednej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a w drugiej mleko, jogurt, rozpuszczone masło i cukier puder.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Odrywaj od ciasta nieduże kawałki i tocz kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe.
  • Smaż pączki na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu - w takiej ilości, aby pączki mogły pływać (jeśli masz termometr kuchenny, to temperatura oleju powinna mieć około 170-180 stopni).
  • Wykałaczką możesz sprawdzić, czy pączki są gotowe - wystarczy wbić ją w środek pączka - są gotowe jeśli wykałaczka wychodzi czysta.
  • Gotowe pączki odsącz na papierowym ręczniku a następnie obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.
  • Gdy pączki lekko ostygną możesz je nadziać kremem - krem należy przełożyć do worka ze szprycą i nadziać pączki.
  • Jeśli nie masz szprycy, to możesz przekroić pączki i posmarować kremem :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Snickerdoodle Poppers

 

Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi lekkimi zmianami.