Przepis na mini pączki z białą czekoladą
Nie macie za dużo czasu? A może uważacie, że nie umiecie piec? Dzieci Wam przeszkadzają?
A tu Tłusty Czwartek!
W tej sytuacji te mini pączki z białą czekoladą są dla Was :D
Jeśli „darujecie sobie” krem z białej czekolady, to już w ogóle te pączusie zrobicie w maksymalnie pół godziny :)
Zapewniam, że bez kremu są równie smaczne – więc bez obaw.
Jeśli jednak macie te 10 minut więcej i szprycę do kremu, to koniecznie przygotujcie krem budyniowy z białą czekoladą.
Jego przygotowanie jest proste jak drut – jeśli umiecie zrobić budyń, to umiecie też zrobić ten krem – a to co zostanie – a mi zostało – możecie spałaszować z sokiem malinowym – mniam :)
Nie ma to jak dwie pieczenie na jednym ogniu – mini pączki i budyń z białą czekoladą :D – kupcie tylko budyń bez cukru, aby nie dostać szoku cukrowego ;)
Z podanej porcji wyszło mi 20 mini pączków – jeśli uważacie, że to zdecydowanie za mało – to zróbcie podwójną porcję (kremu wystarczy również na tą większą ilość).
Możecie również wypróbować ekspresowy przepis na mini pączki z jabłkami – je też zrobicie bez drożdży :)
Mini pączki z białą czekoladą przepis do druku

Mini pączki z białą czekoladą
Składniki
ciasto:
- 190 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1/4 szklanki mleka
- 80 g jogurtu naturalnego
- 30 g cukru pudru
- 30 g masła rozpuszczonego
do posypania:
- około 50 g cukru
- łyżeczka cynamonu
krem:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (taki na 500 ml mleka)
- 400 ml mleka
- 100 g białej czekolady
Instrukcja
krem:
- Z mleka odlej około pół szklanki mleka, a resztę podgrzej - dodaj do mleka połamaną czekoladę i zamieszaj aż czekolada się rozpuści.400 ml mleka, 100 g białej czekolady
- W odlanej części mleka rozmieszaj budyń i wlej całość do mleka z czekoladą - mieszaj aż budyń zgęstnieje.1 budyń waniliowy
- Od razu przykryj krem folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
ciasto:
- W jednej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a w drugiej mleko, jogurt, rozpuszczone masło i cukier puder.190 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki mleka, 80 g jogurtu naturalnego, 30 g masła, około 50 g cukru
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Odrywaj od ciasta nieduże kawałki i tocz kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe.
- Smaż pączki na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu - w takiej ilości, aby pączki mogły pływać (jeśli masz termometr kuchenny, to temperatura oleju powinna mieć około 170-180 stopni).
- Wykałaczką możesz sprawdzić, czy pączki są gotowe - wystarczy wbić ją w środek pączka - są gotowe jeśli wykałaczka wychodzi czysta.
- Gotowe pączki odsącz na papierowym ręczniku a następnie obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.
- Gdy pączki lekko ostygną możesz je nadziać kremem - krem należy przełożyć do worka ze szprycą i nadziać pączki.
- Jeśli nie masz szprycy, to możesz przekroić pączki i posmarować kremem :)
Przepis znalazłam tutaj – podaję z moimi lekkimi zmianami.