Gorąca czekolada

 

gorąca czekolada

 

Gorąca czekolada to kolejny przepis z książki „Mikołajek i słodkie przekąski” (mogę Wam nawet obiecać, że nie ostatni :)).

Idealnie będą do niej pasowały pianki marshmallows, na które znajdziecie przepis tutaj.

Czekolada z tego przepisu jest nie tylko gorąca, jest gęsta, lekko puszysta, meeeega czekoladowa i mocna.

Oryginalnie przygotowuje się ją z gorzkiej czekolady o zawartości kakao przynajmniej 70% oraz dodatkowo z gorzkiego kakao przy bardzo nikłym udziale cukru.

Jeśli jesteście więc wielbicielami gorzkiej czekolady, to coś zdecydowanie dla Was :D

Jeśli jednak wolicie, aby Wasza czekolada była również słodka, to proponuję użycie po połowie gorzkiej i mlecznej czekolady, albo nawet użycie samej mlecznej czekolady (jej słodkość i tak obniżycie gorzkim kakao).

Ja zrobiłam oryginalną wersję z gorzką czekoladą – mi bardzo smakowała, ale moje dzieci to już marudziły i dodawałam do niej cukru pudru.

Dodatkowo w trakcie przygotowywania dodałam do czekolady łyżeczkę mielonego cynamonu, aby czekolada rozgrzewała jeszcze bardziej.

Kupcie czekoladę jaką chcecie, rozpuszczajcie, mieszajcie i pijcie, a mi zostaje już Wam tylko życzyć smacznego :D

Ps. Podaję przepis na 4 porcje.

Na blogu znajdziecie też przepis na gorącą białą czekoladę – dla wielbicieli bardzo słodkich smaków :D

 

czekolada do picia

 

gorzka czekolada

 

czekolada do picia

 

gorąca czekolada

 

czekolada na ciepło

 

gorąca czekolada

Gorąca czekolada

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 125 g czekolady (gorzkiej, mlecznej, lub mieszanej)
  • 500 ml wody
  • 20 g cukru
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 20 g cukru (jeśli używasz mleczną czekoladą, to już nie dawaj cukru)

Instrukcja
 

  • Wlej wodę do rondelka, dodaj gorzkie kakao, cukier i opcjonalnie cynamon, zagotuj całość, tak aby składniki się rozpuściły.
  • W tym czasie czekoladę posiekaj i przełóż do wysokiego pojemnika.
  • Zalej czekoladę gorącą wodą z kakao i dokładnie wymieszaj.
  • Zblenduj blenderem przez kilka minut - czekolada się dodatkowo napuszy.
  • Przelej czekoladę do kubków i udekoruj bitą śmietaną albo piankami marshmallows.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!