Gorąca czekolada
Gorąca czekolada to kolejny przepis z książki „Mikołajek i słodkie przekąski” (mogę Wam nawet obiecać, że nie ostatni :)).
Idealnie będą do niej pasowały pianki marshmallows, na które znajdziecie przepis tutaj.
Czekolada z tego przepisu jest nie tylko gorąca, jest gęsta, lekko puszysta, meeeega czekoladowa i mocna.
Oryginalnie przygotowuje się ją z gorzkiej czekolady o zawartości kakao przynajmniej 70% oraz dodatkowo z gorzkiego kakao przy bardzo nikłym udziale cukru.
Jeśli jesteście więc wielbicielami gorzkiej czekolady, to coś zdecydowanie dla Was :D
Jeśli jednak wolicie, aby Wasza czekolada była również słodka, to proponuję użycie po połowie gorzkiej i mlecznej czekolady, albo nawet użycie samej mlecznej czekolady (jej słodkość i tak obniżycie gorzkim kakao).
Ja zrobiłam oryginalną wersję z gorzką czekoladą – mi bardzo smakowała, ale moje dzieci to już marudziły i dodawałam do niej cukru pudru.
Dodatkowo w trakcie przygotowywania dodałam do czekolady łyżeczkę mielonego cynamonu, aby czekolada rozgrzewała jeszcze bardziej.
Kupcie czekoladę jaką chcecie, rozpuszczajcie, mieszajcie i pijcie, a mi zostaje już Wam tylko życzyć smacznego :D
Ps. Podaję przepis na 4 porcje.
Na blogu znajdziecie też przepis na gorącą białą czekoladę – dla wielbicieli bardzo słodkich smaków :D

Gorąca czekolada
Składniki
- 125 g czekolady (gorzkiej, mlecznej, lub mieszanej)
- 500 ml wody
- 20 g cukru
- 25 g gorzkiego kakao
- 20 g cukru (jeśli używasz mleczną czekoladą, to już nie dawaj cukru)
Instrukcja
- Wlej wodę do rondelka, dodaj gorzkie kakao, cukier i opcjonalnie cynamon, zagotuj całość, tak aby składniki się rozpuściły.
- W tym czasie czekoladę posiekaj i przełóż do wysokiego pojemnika.
- Zalej czekoladę gorącą wodą z kakao i dokładnie wymieszaj.
- Zblenduj blenderem przez kilka minut - czekolada się dodatkowo napuszy.
- Przelej czekoladę do kubków i udekoruj bitą śmietaną albo piankami marshmallows.