Glogg – szwedzkie wino grzane

szwedzkie wino grzane

Glogg – szwedzkie wino grzane różni się od tego zwykle przeze mnie przygotowywanego tym, że jest wzmocnione drugim alkoholem :)

Brzmi dobrze, co?

Przepis na glogg wypatrzyłam na blogu Madame Edith, który jest moim zeszłorocznym objawieniem – to prawdziwa kopalnia ciekawych przepisów (już mam odłożone do notesika jej przepisy na desery z chałwą :D).

Aby wino było bardziej aromatyczne musi postać kilka godzin z przyprawami – świeżym imbirem, skórką pomarańczową, cynamonem, kardamonem i goździkami.

Takie zaromatyzowane wino podgrzewamy potem z rumem (albo np. whiskey) i sokiem z pomarańczy i pyszny glogg gotowy :)

Jedna uwaga – wina nie można zagotować – gotowanie “zabija” alkohol – po prostu wyparowuje on z wina. Dlatego tylko podgrzewamy, aby był ciepły.

Jako podstawę wykorzystałam domowe wino mojego męża, Wy możecie użyć dowolne wino wytrawne, pół wytrawne lub pół słodkie – nie ma to większego znaczenia, bo i tak na koniec wino dobrze jest dosłodzić miodem – jego ilość zależy już od Waszych preferencji :)

A na ciepło do picia polecam też domowy ajerkoniak z rumem :)

wino grzane

wino grzane z rumem

wino grzane

glogg

szwedzkie wino grzane

Glogg - szwedzkie wino grzane

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Wino przelej do rondelka, dodaj cynamon, kardamon, goździki, anyż oraz obraną skórkę z pomarańczy.
  • Dodaj pokrojony na plasterki imbir.
  • Rondelek przykryj pokrywką i odstaw najlepiej na kilka godzin.
  • Wino podgrzej razem z przyprawami, dodaj alkohol oraz sok z pomarańczy - pamiętaj, aby nie zagotować wina.
  • Dosłódź glogg do smaku miodem.
  • Przelej wino przez sitko do szklaneczek.
  • Do każdej dodaj po kilka rodzynek i migdałów.
  • Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!