szwedzkie wino grzane

Przepis na glogg – szwedzkie wino grzane

Przepis na szwedzkie wino grzane, znane jako „glogg”, to magiczna mieszanka aromatycznych korzennych przypraw i czerwonego wina, która rozgrzewa duszę i cieszy podniebienie. To tradycyjny szwedzki napój świąteczny, który przynosi ciepło i doskonale rozgrzewa. Idealny na zimowe wieczory i świąteczne okazje. Gorąco polecam!

wino grzane

Glogg – szwedzkie wino grzane przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na rozgrzewający napój z alkoholem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

szwedzkie wino grzane

Glogg – szwedzkie wino grzane przepis

Wypieki Beaty
Przepis na "wzmacniane" grzane wino po szwedzku – z dodatkiem rumu i aromatycznymi przyprawami.
5 z 1 oceny
Czas wykonania 5 hours
Czas całkowity 5 hours
Danie Napoje
Kuchnia Kuchnia skandynawska
Porcje 5
Składniki

składniki na szwedzkie wino grzane

Instrukcja
 

Jak zrobić glogg – szwedzkie wino grzane

  • Wino przelej do rondelka, dodaj cynamon, kardamon, goździki, anyż oraz obraną skórkę z pomarańczy.
    750 ml czerwonego wina, 3 laski cynamonu, 1 łyżeczka ziaren kardamonu, 1 łyżeczka całych goździków, 2 gwiazdki anyżu, skórka
  • Dodaj pokrojony na plasterki imbir.
    około 3 cm świeżego imbiru
  • Rondelek przykryj pokrywką i odstaw najlepiej na kilka godzin.
  • Wino podgrzej razem z przyprawami, dodaj alkohol oraz sok z pomarańczy – pamiętaj, aby nie zagotować wina.
    około 150 ml rumu, 200 ml soku z pomarańczy
  • Posłodź glogg do smaku miodem.
  • Przelej wino przez sitko do szklaneczek.
  • Do każdej dodaj po kilka rodzynek i migdałów.
    kilka rodzynek, kilka migdałów
  • Podawaj na ciepło.
Prywatne
Słowa kluczowe grzane wino, wino z rumem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wino grzane z rumem

Szwedzki glogg – uwagi

Glogg – szwedzkie wino grzane różni się od tego zwykle przeze mnie przygotowywanego tym, że jest wzmocnione drugim alkoholem. Brzmi dobrze, co? Przepis na glogg wypatrzyłam na blogu Madame Edith, który jest moim zeszłorocznym objawieniem – to prawdziwa kopalnia ciekawych przepisów (już mam odłożone do notesika jej przepisy na desery z chałwą).

wino grzane

Przygotowanie szwedzkiego wina grzanego – wskazówki

Aby wino było bardziej aromatyczne musi postać kilka godzin z przyprawami – świeżym imbirem, skórką pomarańczową, cynamonem, kardamonem i goździkami. Takie zaromatyzowane wino podgrzewamy potem z rumem (albo np. whiskey) i sokiem z pomarańczy i pyszny glogg gotowy. Jedna uwaga – wina nie można zagotować – gotowanie „zabija” alkohol – po prostu wyparowuje on z wina. Dlatego tylko podgrzewamy, aby był ciepły. Jako podstawę wykorzystałam domowe wino mojego męża, Wy możecie użyć dowolne wino wytrawne, pół wytrawne lub pół słodkie – nie ma to większego znaczenia, bo i tak na koniec wino dobrze jest dosłodzić miodem – jego ilość zależy już od Waszych preferencji.

Ps. A na ciepło do picia polecam też domowy ajerkoniak z rumem.

glogg

Polecane przepisy na rozgrzewające napoje

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne i rozgrzewające napoje idealne na zimę. Znajdziecie tu przepisy zarówno z alkoholem jak i bezalkoholowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: