Przepis na bombardino czyli drink rodem z Alp
Bombardino to włoski likier będący połączeniem likieru jajecznego (adwokata) i rumu.
Drink bombardino jest bardzo popularny na stokach narciarskich w Alpach – nie zaskoczę pewnie nikogo, kto obejrzał zdjęcia, że jest on szczególnie lubiany przez panie :)
Możecie sobie taki drink przygotować w domu – nawet bez posiadania oryginalnego likieru w barku :)
Jak zrobić bombardino?
Wystarczy w równych proporcjach zmieszać adwokat i rum (ja użyłam biały rum, bo wolę go od tradycyjnego). Obydwa alkohole wlewamy do rondelka i podgrzewamy – ale nie za długo. Mają być lekko gorące!
Jeśli je zagotujecie, to pozbędziecie się całego alkoholu!
Drink przelewamy do szklanki i dekorujemy go czapką z bitej śmietany. Na koniec jeszcze trochę tartej czekolady lub kakao – gotowe :)
Słowo ostrzeżenia 😁
Bombardino potrafi nieźle uderzyć do głowy – podgrzany alkohol „bierze” bardziej 😂🤣🤣
Ale też przy okazji rozgrzeje każdego „zmarźluszka” – tylko proszę się potem „grzecznie prowadzić” ;)
Zachęcam Was również do wypróbowania drinku ajerkoniakowego – również na ciepło.
Bombardino przepis

Drink bombardino
Składniki
- adwokat
- rum
- śmietana kremówka mocno schłodzona
- cukier puder do smaku
- gorzka czekolada lub gorzkie kakao do dekoracji
Instrukcja
- Do małego rondelka wlej równe porcje rumu i adwokata, wymieszaj i podgrzej - pamiętaj, aby nie zagotować, bo "uciekną" procenty ;)
- Śmietanę kremówkę zmiksuj z odrobiną cukru pudru.
- Przelej alkohol do wysokiej szklanki, udekoruj bitą śmietaną i posyp startą czekoladą lub gorzkim kakao.
[…] Drink bombardino […]
o, bardzo fajny! godzien opatentowania w domu ;)
:)