Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Dziś mam dla Was przepis inny od innych.
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym – i słodka i słona.
Wyrazista w smaku, a jednocześnie delikatna. Może być przebojem przyjęcia.
Połączenie gruszki i sera pleśniowego do tej pory stosowałam w sałatkach i zawsze mi odpowiadało, dlatego postanowiłam wypróbować ten przepis (pochodzi z książki Hanny Grykałowskiej „Ciasta i ciasteczka”).
Tartę możecie upiec na cieście francuskim, albo na kruchym.
Trzeba też do niej przygotować beszamel :) Teraz to już Was chyba zainteresowałam :)
Przyznaję się do jednego – w oryginale autorka używa 250 g sera pleśniowego – ja stchórzyłam i użyłam jedynie 100 g – dlatego tarta wyszła mi bardziej delikatna w smaku.
Tartę upiekłam w foremce o średnicy 28 cm.
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym – przepis do druku

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Składniki
składniki ciasta:
składniki nadzienia:
- 3-4 gruszki
- 250 g sera pleśniowego (użyłam niebieskiego Lazura)
- 400 ml mleka
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól , biały pieprz
- ewentualnie płatki migdałów
Instrukcja
- Z podanych składników zagnieć ciasto - w razie konieczności dodaj trochę ciepłego mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 1-2 godziny.
- Ser pokrój w kostkę. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mieszaj robiąc zasmażkę. Powoli dodaj mleko i mieszaj, aż sos się zagęści. Zdejmij z ognia, dodaj ser i mieszaj aż się rozpuści.
- Sos beszamelowy dopraw gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą (jeśli to konieczne). Gruszki obierz, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Pokrój je w plasterki.
- Ciasto wylep foremkę i ponakłuwaj widelcem, zalej sosem i wyrównaj. Na sosie ułóż gruszki. Całość możesz posypać płatkami migdałowymi.
- Tartę piecz w 180 stopniach przez około 35 minut. Podawaj ciepłą.