Tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Dziś mam dla Was przepis inny od innych.

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym – i słodka i słona.

Wyrazista w smaku, a jednocześnie delikatna. Może być przebojem przyjęcia.

Połączenie gruszki i sera pleśniowego do tej pory stosowałam w sałatkach i zawsze mi odpowiadało, dlatego postanowiłam wypróbować ten przepis (pochodzi z książki Hanny Grykałowskiej „Ciasta i ciasteczka”).

Tartę możecie upiec na cieście francuskim, albo na kruchym.

Trzeba też do niej przygotować beszamel :) Teraz to już Was chyba zainteresowałam :)

Przyznaję się do jednego – w oryginale autorka używa 250 g sera pleśniowego – ja stchórzyłam i użyłam jedynie 100 g – dlatego tarta wyszła mi bardziej delikatna w smaku.

Tartę upiekłam w foremce o średnicy 28 cm.

 

 

 

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym – przepis do druku

tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym

Wypieki Beaty
3.4 z 5 ocen

Składniki
  

składniki ciasta:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina ciepłego mleka (tylko do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

składniki nadzienia:

Instrukcja
 

  • Z podanych składników zagnieć ciasto - w razie konieczności dodaj trochę ciepłego mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 1-2 godziny.
  • Ser pokrój w kostkę. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i mieszaj robiąc zasmażkę. Powoli dodaj mleko i mieszaj, aż sos się zagęści. Zdejmij z ognia, dodaj ser i mieszaj aż się rozpuści.
  • Sos beszamelowy dopraw gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą (jeśli to konieczne). Gruszki obierz, przekrój na pół i usuń gniazdo nasienne. Pokrój je w plasterki.
  • Ciasto wylep foremkę i ponakłuwaj widelcem, zalej sosem i wyrównaj. Na sosie ułóż gruszki. Całość możesz posypać płatkami migdałowymi.
  • Tartę piecz w 180 stopniach przez około 35 minut. Podawaj ciepłą.

Notatki

Porcja na foremkę około 28 cm średnicy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!