Quiche to rodzaj tarty na kruchym spodzie, gdzie nadzienie (najczęściej warzywne) zalane jest masą śmietanowo-jajeczną i zapieczone w piekarniku.

Ja zrobiłam jego prostszą i szybszą formę, bo kruche ciasto zastąpiłam gotowym ciastem francuskim.

Głównym składnikiem nadzienia był brokuł, a dla mięsożerców dodałam trochę pokrojonej i podsmażonej szynki :)

Co prawda usłyszałam, że proporcje mięska do warzyw powinny być odwrotne, ale zupełnie się tym nie przejęłam ;)

Dzięki użyciu ciasta francuskiego znacznie skrócił się mi czas przygotowania – pieczenie zajęło mi 30 minut.

Brokuły dobrze jest wcześniej krótko podgotować, wtedy na pewno nie będą twarde po upieczeniu.

Tarta wystarczy na 4 niezbyt głodne osoby (szczególnie jak ją podacie z sałatką) albo na dwa głodomory :)

 

tarta brokułowa4

tarta brokułowa2

tarta brokułowa5

tarta brokułowa3

 

tarta z brokułami

Quiche inaczej, czyli tarta brokułowa

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • porcja ciasta francuskiego (w jednym płacie)
  • jeden brokuł
  • około 100 g szynki pokrojonej w kostkę lub paski
  • 3 jajka
  • 100 g kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
  • około 200 g sera brie (może być mniej)
  • opcjonalnie cebula pokrojona w piórka i krótko podsmażona
  • sól , pieprz do smaku

Instrukcja
 

  • Brokuła podziel na różyczki, włóż do wody i zagotuj - po 5 minutach od zagotowania wyjmij brokuła.
  • Szynkę krótko podsmaż, możesz też podsmażyć cebulę.
  • Formę do tarty wysmaruj masłem i wylep ciastem.
  • Nadmiar ciasta odetnij.
  • Wyłóż na wierzch brokuła, posyp szynką i cebulą.
  • Jajka roztrzep razem ze śmietaną, posól i popierz do smaku.
  • Zalej masą nadzienie.
  • Ser brie pokrój na plastry i ułóż na wierzchu tarty.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut - aż się ładnie zrumieni.
  • Podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!