quiche z brokułami

Przepis na quiche – wytrawną tartę idealną na obiad

Zapraszam Was dziś na pyszny i szybki obiad, a serwuję quiche. Co to takiego? To mówić inaczej wytrawna tarta, u mnie to tarta brokułowa z dodatkiem szynki i sera pleśniowego. Tarta fajnie smakuje i możecie ją podać nie tylko na obiad, ale również na kolację, albo przekąskę w ciągu dnia.

zapiekanka z brokułami i szynką

Tarta brokułowa przepis krok po kroku

Jeśli nie masz pomysłu na szybki obiad, to koniecznie zobacz ten szybki przepis na quiche.

tarta z brokułami

Quiche inaczej, czyli tarta brokułowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na wytrawną tartę na cieście francuskim z brokułami i szynką.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na tartę z brokułami

  • 1 porcja ciasta francuskiego ((w jednym płacie))
  • 1 brokuł
  • około 100 g szynki (pokrojonej w kostkę lub paski)
  • 3 jajka (- u mnie rozmiar L)
  • 100 g śmietany (kwaśnej (użyłam 12%))
  • około 200 g sera brie ((może być mniej))
  • 1 cebula ( pokrojona w piórka i krótko podsmażona – opcjonalnie )
  • sól, pieprz (do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić quiche z brokułami

  • Brokuł podziel na różyczki, włóż do gotującej się wody po 5 minutach wyjmij.
    1 brokuł
  • Szynkę krótko podsmaż, możesz też podsmażyć cebulę.
    około 100 g szynki
  • Formę do tarty wysmaruj masłem i wylep ciastem.
    1 porcja ciasta francuskiego
  • Nadmiar ciasta odetnij.
  • Wyłóż na wierzch brokuł, posyp szynką i cebulą.
    1 cebula
  • Jajka roztrzep razem ze śmietaną, posól i popierz do smaku.
    3 jajka, 100 g śmietany, sól, pieprz
  • Zalej masą nadzienie.
  • Ser brie pokrój na plastry i ułóż na wierzchu tarty.
    około 200 g sera brie
  • Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut – aż się ładnie zrumieni.
  • Podawaj na ciepło.
Prywatne
Słowa kluczowe przepis na quiche, tarta z brokułami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tarta brokułowa

Quiche z brokułami – uwagi

Quiche to rodzaj wytrawnej tarty na kruchym spodzie, gdzie nadzienie (najczęściej warzywne) zalane jest masą śmietanowo-jajeczną i zapieczone w piekarniku.

Ja zrobiłam jego prostszą i szybszą formę, bo kruche ciasto zastąpiłam gotowym ciastem francuskim.

Głównym składnikiem nadzienia był brokuł, a dla mięsożerców dodałam trochę pokrojonej i podsmażonej szynki :)

Co prawda usłyszałam od rodziny, że proporcje mięska do warzyw powinny być odwrotne, ale zupełnie się tym nie przejęłam.

Dzięki użyciu ciasta francuskiego znacznie skrócił się mi czas przygotowania – pieczenie zajęło mi 30 minut.

Brokuły dobrze jest wcześniej krótko podgotować, wtedy na pewno nie będą twarde po upieczeniu.

Ta wytrawna tarta wystarczy na 4 niezbyt głodne osoby (szczególnie jak ją podacie z sałatką) albo na dwa głodomory :)

Zobaczcie inne moje przepisy na obiad, a w wśród nich znajdziecie również inne przepisy na zapiekanki – gorąco polecam!

tarta brokułowa na cieście francuskim

Polecane przepisy na wytrwane tarty na obiad

Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne tarty na słono idealne na obiad, czy kolację. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: