Quiche to rodzaj tarty na kruchym spodzie, gdzie nadzienie (najczęściej warzywne) zalane jest masą śmietanowo-jajeczną i zapieczone w piekarniku.
Ja zrobiłam jego prostszą i szybszą formę, bo kruche ciasto zastąpiłam gotowym ciastem francuskim.
Głównym składnikiem nadzienia był brokuł, a dla mięsożerców dodałam trochę pokrojonej i podsmażonej szynki :)
Co prawda usłyszałam, że proporcje mięska do warzyw powinny być odwrotne, ale zupełnie się tym nie przejęłam ;)
Dzięki użyciu ciasta francuskiego znacznie skrócił się mi czas przygotowania – pieczenie zajęło mi 30 minut.
Brokuły dobrze jest wcześniej krótko podgotować, wtedy na pewno nie będą twarde po upieczeniu.
Tarta wystarczy na 4 niezbyt głodne osoby (szczególnie jak ją podacie z sałatką) albo na dwa głodomory :)

Quiche inaczej, czyli tarta brokułowa
Składniki
- porcja ciasta francuskiego (w jednym płacie)
- jeden brokuł
- około 100 g szynki pokrojonej w kostkę lub paski
- 3 jajka
- 100 g kwaśnej śmietany (użyłam 12%)
- około 200 g sera brie (może być mniej)
- opcjonalnie cebula pokrojona w piórka i krótko podsmażona
- sól , pieprz do smaku
Instrukcja
- Brokuła podziel na różyczki, włóż do wody i zagotuj - po 5 minutach od zagotowania wyjmij brokuła.
- Szynkę krótko podsmaż, możesz też podsmażyć cebulę.
- Formę do tarty wysmaruj masłem i wylep ciastem.
- Nadmiar ciasta odetnij.
- Wyłóż na wierzch brokuła, posyp szynką i cebulą.
- Jajka roztrzep razem ze śmietaną, posól i popierz do smaku.
- Zalej masą nadzienie.
- Ser brie pokrój na plastry i ułóż na wierzchu tarty.
- Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut - aż się ładnie zrumieni.
- Podawaj na ciepło.
Pięknie wygląda, musi być przepyszna :)