Przepis na sernik straciatella – z kawałkami czekolady :)

sernik straciatella


Znowu będę was kusić sernikiem – tym razem jest to sernik straciatella z kawałkami czekolady i grubą polewą czekoladową.

Mamy ostatnio w domu „fazę” na serniki i na twaróg jako taki, nawet mój mąż sam robi twaróg (wychodzi pyszny :)).

W związku z tym w lodówce leży mnóstwo twarogu – swojego i kupionego.

Dziś zaczęliśmy się lekko martwić tą ilością, więc szybko zapadła decyzja o upieczeniu sernika. Zastanawialiśmy się tylko jaki upiec.

Ostatnio był sernik krówkowy i wyszedł przepyszny.

Tym razem postawiliśmy na sernik straciatella z gorzką czekoladą :)

Powiem tylko, że nie dał rady przeczekać przepisowej nocy w lodówce :)

Daliśmy mu jedynie ze dwie, trzy godzinki na zimnym balkonie i się do niego dobraliśmy.

Ciasto jest rewelacyjne, a do tego proste w wykonaniu, więc koniecznie je wypróbujcie.

Podaję przepis na porcja na tortownicę około 22 cm.

Ps.

Sernik doczekał się w końcu nowych zdjęć :)

Przy okazji świąt wielkanocnych upiekłam go ponownie i zrobiłam nowe zdjęcia.

Tym razem upiekłam go w dużej prostokątnej blaszce (takiej 20/30 cm). Nie zwiększałam proporcji, więc serniczek wyszedł dużo niższy, za to mogłam go podzielić na więcej porcji!

Poprzednio czekoladę ścierałam na tarce na grubych oczkach, teraz nie chciało mi się tak bawić i tylko posiekałam ją nożem.

Stąd w cieście widać większe i mniejsze kawałki czekolady. Muszę przyznać, że fajnie to tak razem smakowało.

Sernik zniknął jako pierwszy, więc myślę, że to dobra rekomendacja!

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na serniki!


sernik z kawałkami czekolady sernik z czekoladą

sernik straciatella czekoladowy sernik straciatella

Poniżej znajdziecie moje pierwsze zdjęcia tego sernika – upiekłam go w tortownicy o średnicy 22 cm i jak widać jest dużo wyższy.


sernik straciatella

sernik straciatella

domowy sernik starciatella

sernik straciatella z czekoladą i czekoladową polewą

Sernik straciatella – przepis do druku

sernik straciatella

Sernik straciatella

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty sernik straciatella z kawałkami czekolady w środku i z warstwą czekoladowej polewy.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
4 godz
Czas całkowity 6 godz
Danie Ciasta
Porcje 15

Składniki
  

składniki ciasta:

  • 250 g mascarpone
  • 600 g twarogu na serniki - dobrego, tłustego (lub zwykły zmielony)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka rozmiar L
  • 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej
  • 1 tabliczka czekolady rozdrobnionej (ja użyłam gorzką

składniki polewy:

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem serek mascarpone i twaróg.
  • Stopniowo dodawaj cukier i krótko miksuj.
  • Dodaj pojedynczo jajka - miksuj tylko do momentu połączenia się.
  • Na koniec wsyp budyń i delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj rozdrobnioną czekoladę i wymieszaj łyżka.
  • Przelej ciasto do przygotowanej blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną).
  • Piecz około 1,5 godziny w 120 stopniach (można też go piec przez godzinę w 160 stopniach - wtedy będzie rumiany).
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim sernik, aż do ostudzenia.
  • Wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.
  • Po schłodzeniu przygotuj polewę czekoladową - rozpuść czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce i nałóż na sernik.

Notatki

Przepis na tortownicę 22 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Jako podstawę wykorzystałam przepis na sernik z Kwestii smaku, zmieniłam go jedynie odrobinę.

Smacznego :)