Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Wyborny sernik kokosowy

By | 2017-12-22T09:17:54+00:00 2013 Styczeń 16th|Boże Narodzenie, Kokosowo, Serniki i ciasta z serem, Wielkanoc|

Uwielbiam wiórki kokosowe i wszystko o smaku kokosowym, więc nie mogłam przejść obojętnie koło przepisu na kokosowy sernik (wyszukany na blogu escapadegourmande.blogspot.fr).

Ciasto spełniło wszelkie moje oczekiwania – jest fajnie kokosowe w smaku, do tego z lekko chrupiącym spodem i pyszną czekoladą na wierzchu. Sam sernik jest bardzo delikatny i puszysty (ja co prawda upiekłam go na serze sernikowym zamiast na mascarpone i inaczej piekłam ciasto niż w orygniale).

Jeśli lubicie serniki i kokosy, a do tego lubicie nowości, to koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂

sernik kokosowy2

sernik kokosowy3

sernik kokosowy1

sernik kokosowy4

sernik kokosowy5

 

Wyborny sernik kokosowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
masa serowa:
  • 500 g sera sernikowego (oryginalnie mascarpone)
  • 300 g mleczka kokosowego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 120 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub budyń waniliowy)
spód ciasteczkowy:
  • 200 g ciasteczek oblanych czekoladą (ja użyłam kokosowe ciasteczka San w czekoladzie - opakowanie 190g)
  • 50 g masła
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 20 g wiórek kokosowych (około 3 łyżki)
polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół gorzka i mleczna)
  • 100 g mleczka kokosowego (mi zabrakło i uzupełniłam śmietaną kremówką)
Wykonanie
wykonanie spodu:
  1. Ciasteczka zmiel, czekoladę rozpuść razem z masłem w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj i dodaj do ciasteczek. Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp kaszą manną, albo bułką tartą. Masą z ciasteczek wyłóż dno tortownicy i wstaw całość do lodówki.
wykonanie sernika:
  1. Do dużej miski wlej śmietanę kremówkę, mleczko kokosowe i dodaj twaróg. Zmiksuj lekko mikserem dodając cukier puder, wanilię oraz pojedynczo jajka. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
  2. Masę serową wylej do tortownicy. Piecz przez 1,5 godziny 150 stopniach (sernik pieczony w niższej temperaturze ma gładką powierzchnię, jest równy i niepopękany) - w oryginalnym przepisie podane jest pieczenie godzinę w 170 stopniach.
  3. Po upieczeniu nie wyciągaj sernika z piekarnika, tylko uchyl drzwiczki i pozwól mu tak przestygnąć.
  4. Sernik najlepiej schłodzić przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.
Reklama

8 komentarzy

  1. Ania 2017/12/22 at 08:29 - Reply

    dzien dobry, jakiej tortownicy użyć?

    • wypiekibeaty 2017/12/22 at 09:17 - Reply

      Najlepiej w takiej około 22 cm średnicy 🙂

  2. Ewa 2016/02/20 at 22:17 - Reply

    Przepyszny, polecam 😀

  3. […] Jutro Dzień Matki i z tej okazji w naszym domu upiekliśmy sernik kokosowy. […]

  4. gin 2013/01/17 at 15:53 - Reply

    Kolorystycznie komponuje się znakomicie, a pachnieć musiał obłędnie 🙂

  5. wypiekibeaty 2013/01/16 at 09:02 - Reply

    smakuje jeszcze lepiej 🙂

  6. karmel-itka 2013/01/16 at 09:01 - Reply

    wygląda pięknie.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: