Uwielbiam wiórki kokosowe i wszystko o smaku kokosowym, więc nie mogłam przejść obojętnie koło przepisu na kokosowy sernik (wyszukany na blogu escapadegourmande.blogspot.fr).

Ciasto spełniło wszelkie moje oczekiwania – jest fajnie kokosowe w smaku, do tego z lekko chrupiącym spodem i pyszną czekoladą na wierzchu. Sam sernik jest bardzo delikatny i puszysty (ja co prawda upiekłam go na serze sernikowym zamiast na mascarpone i inaczej piekłam ciasto niż w orygniale).

Jeśli lubicie serniki i kokosy, a do tego lubicie nowości, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)

sernik kokosowy2

sernik kokosowy3

sernik kokosowy1

sernik kokosowy4

sernik kokosowy5

 

Wyborny sernik kokosowy

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 15

Składniki
  

masa serowa:

spód ciasteczkowy:

polewa:

Instrukcja
 

wykonanie spodu:

  • Ciasteczka zmiel, czekoladę rozpuść razem z masłem w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj i dodaj do ciasteczek. Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp kaszą manną, albo bułką tartą. Masą z ciasteczek wyłóż dno tortownicy i wstaw całość do lodówki.

wykonanie sernika:

  • Do dużej miski wlej śmietanę kremówkę, mleczko kokosowe i dodaj twaróg. Zmiksuj lekko mikserem dodając cukier puder, wanilię oraz pojedynczo jajka. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
  • Masę serową wylej do tortownicy. Piecz przez 1,5 godziny 150 stopniach (sernik pieczony w niższej temperaturze ma gładką powierzchnię, jest równy i niepopękany) - w oryginalnym przepisie podane jest pieczenie godzinę w 170 stopniach.
  • Po upieczeniu nie wyciągaj sernika z piekarnika, tylko uchyl drzwiczki i pozwól mu tak przestygnąć.
  • Sernik najlepiej schłodzić przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!