Przepis na sernik kokosowy z polewą czekoladową
Uwielbiam wiórki kokosowe i wszystko o smaku kokosowym, więc nie mogłam przejść obojętnie koło przepisu na kokosowy sernik (wyszukany na blogu escapadegourmande.blogspot.fr).
To ciasto kokosowe spełniło wszelkie moje oczekiwania.
Jest fajnie kokosowe w smaku, do tego z lekko chrupiącym spodem i pyszną czekoladą na wierzchu.
Sam kokosowy sernik jest bardzo delikatny i puszysty (ja co prawda upiekłam go na serze sernikowym zamiast na mascarpone i inaczej piekłam ciasto niż w oryginale).
Jeśli lubicie serniki i kokosy, a do tego lubicie nowości, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)
Zapraszam także do wypróbowania innych przepisów na serniki oraz przepisów kokosowych.
A tu wcześniejsze zdjęcia tego samego serniczka :)
Sernik kokosowy przepis do druku

Wyborny sernik kokosowy
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.
Składniki
masa serowa:
- 500 g sera sernikowego dobrego, tłustego
- 300 g mleczka kokosowego z puszki
- 100 ml śmietany kremówki
- 120 g cukru pudru
- 3 jajka rozmiar L
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub budyń waniliowy)
spód ciasteczkowy:
- 200 g ciasteczek oblanych czekoladą (ja użyłam kokosowe ciasteczka w czekoladzie
- 50 g masła
- 20 g gorzkiej czekolady
- 20 g wiórek kokosowych (około 3 łyżki)
polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół gorzka i mleczna)
- 100 g mleczka kokosowego (mi zabrakło i uzupełniłam śmietaną kremówką)
Instrukcja
wykonanie spodu:
- Ciasteczka zmiel, czekoladę rozpuść razem z masłem w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj i dodaj do ciasteczek.200 g ciasteczek, 50 g masła, 20 g gorzkiej czekolady
- Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wszystko razem wymieszaj.20 g wiórek kokosowych
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp kaszą manną, albo bułką tartą.
- Masą z ciasteczek wyłóż dno tortownicy i wstaw całość do lodówki.
wykonanie sernika:
- Do dużej miski wlej śmietanę kremówkę, mleczko kokosowe i dodaj twaróg.300 g mleczka kokosowego, 100 ml śmietany kremówki, 500 g sera sernikowego
- Zmiksuj lekko mikserem dodając cukier puder, wanilię oraz pojedynczo jajka.120 g cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 3 jajka
- Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Masę serową wylej do tortownicy.
- Piecz przez 1,5 godziny 150 stopniach (sernik pieczony w niższej temperaturze ma gładką powierzchnię, jest równy i niepopękany).
- Po upieczeniu nie wyciągaj sernika z piekarnika, tylko uchyl drzwiczki i pozwól mu tak przestygnąć.
- Sernik najlepiej schłodzić przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.
polewa czekoladowa
- Mleczko kokosowe podgrzej w rondelku, gdy będzie gorące dodaj do niego połamaną czekoladę - mieszaj aż się rozpuści.100 g mleczka kokosowego, 100 g gorzkiej czekolady
- Odstaw polewę do przestudzenia a następnie polej nią wierzch sernika.