Przepis na sernik kokosowy z polewą czekoladową

Uwielbiam wiórki kokosowe i wszystko o smaku kokosowym, więc nie mogłam przejść obojętnie koło przepisu na kokosowy sernik (wyszukany na blogu escapadegourmande.blogspot.fr).

To ciasto kokosowe spełniło wszelkie moje oczekiwania.

Jest fajnie kokosowe w smaku, do tego z lekko chrupiącym spodem i pyszną czekoladą na wierzchu.

Sam kokosowy sernik jest bardzo delikatny i puszysty (ja co prawda upiekłam go na serze sernikowym zamiast na mascarpone i inaczej piekłam ciasto niż w oryginale).

Jeśli lubicie serniki i kokosy, a do tego lubicie nowości, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)

Zapraszam także do wypróbowania innych przepisów na serniki oraz przepisów kokosowych.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

sernik kokosowy

A tu wcześniejsze zdjęcia tego samego serniczka :)

sernik kokosowy

sernik kokosowy

sernik kokosowy1

sernik kokosowy

sernik kokosowy5

Sernik kokosowy przepis do druku

sernik kokosowy2

Wyborny sernik kokosowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik kokosowy na mleczku kokosowym.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Porcje 15

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.

Składniki

masa serowa:

spód ciasteczkowy:

polewa:

Instrukcja
 

wykonanie spodu:

  • Ciasteczka zmiel, czekoladę rozpuść razem z masłem w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj i dodaj do ciasteczek.
    200 g ciasteczek, 50 g masła, 20 g gorzkiej czekolady
  • Dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wszystko razem wymieszaj.
    20 g wiórek kokosowych
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp kaszą manną, albo bułką tartą.
  • Masą z ciasteczek wyłóż dno tortownicy i wstaw całość do lodówki.

wykonanie sernika:

  • Do dużej miski wlej śmietanę kremówkę, mleczko kokosowe i dodaj twaróg.
    300 g mleczka kokosowego, 100 ml śmietany kremówki, 500 g sera sernikowego
  • Zmiksuj lekko mikserem dodając cukier puder, wanilię oraz pojedynczo jajka.
    120 g cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 3 jajka
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Masę serową wylej do tortownicy.
  • Piecz przez 1,5 godziny 150 stopniach (sernik pieczony w niższej temperaturze ma gładką powierzchnię, jest równy i niepopękany).
  • Po upieczeniu nie wyciągaj sernika z piekarnika, tylko uchyl drzwiczki i pozwól mu tak przestygnąć.
  • Sernik najlepiej schłodzić przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.

polewa czekoladowa

  • Mleczko kokosowe podgrzej w rondelku, gdy będzie gorące dodaj do niego połamaną czekoladę - mieszaj aż się rozpuści.
    100 g mleczka kokosowego, 100 g gorzkiej czekolady
  • Odstaw polewę do przestudzenia a następnie polej nią wierzch sernika.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!