Przepis na sernik na zimno z morelami i galaretką

morelowy sernik na zimno


Morelowy sernik na zimno to mała wariacja na temat brzoskwiniowego sernika Dorotki :)

Jej sernik po prostu mnie urzekł, a że akurat miałam morele, a nie brzoskwinie, to przygotowałam go z morelami.

Tak jak się spodziewałam ciasto jest bardzo delikatne, owocowe w smaku, nie za słodkie (na co ostatnio zwracam dużą uwagę) i pięknie wygląda.

Serniczek morelowy zabrałam na pożegnalne spotkanie w pracy i wszystkim baaaardzo smakował :)

Tylu ludzi nie może się mylić – spróbujcie i Wy :D

A jeśli lubicie serniki, to zobaczcie inne moje przepisy na serniki – znajdziecie tu mnóstwo przepisów na serniki na zimno oraz na pieczone.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

 

morelowy sernik bez pieczenia

 

morelowy sernik na zimno z galaretką

 

morelowy sernik na zimno z malinami

 

sernik bez pieczenia z galaretką i morelami

 

morelowy sernik na zimno 7

 

morelowy sernik na zimno

 

Morelowy sernik na zimno przepis

sernik na zimno

Morelowy sernik na zimno

Wypieki Beaty
Przepis na lekki owocowy sernik morelowy bez pieczenia.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
6 godz
Czas całkowity 7 godz
Danie Ciasta
Porcje 15

Składniki

spód:

  • około 100 g biszkoptów (użyłam podłużne do tiramisu)

masa serowa:

  • 500 g moreli dojrzałych i miękkich
  • 2 łyżki miodu
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej (na 500 ml wody)
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250 g serka mascarpone schłodzonego
  • 250 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
  • cukier puder - opcjonalnie do smaku - ja już nie dodawałam

dodatkowo:

  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej (na 500 ml wody)
  • kilka moreli pokrojonych na kawałki
  • 200 g malin

Instrukcja
 

  • Biszkoptami wyłóż dno tortownicy o średnicy około 22 cm (ja użyłam biszkopty do tiramisu, a one są trochę bardziej suche, w takim przypadku proponuję lekko skropić je wodą z cukrem).
    około 100 g biszkoptów
  • Morele przekrój na pół, wyjmij pestki, ułóż je skórką do dołu na blaszce z piekarnika i polej miodem. Piecz owoce w 200 stopniach przez około 20 minut - aż będą miękkie.
    500 g moreli, 2 łyżki miodu
  • Po upieczeniu morele lekko przestudź, a następnie przetrzyj przez gęste sito, dodaj do musu sok z cytryny (możesz je wcześniej zblendować).
    świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • Galaretkę rozrób w 150 ml gorącej wody,
    1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • Żelatynę zalej zimną wodą - tyle aby woda sięgała trochę ponad poziom żelatyny - dodaj żelatynę do galaretki i dokładnie wymieszaj - do rozpuszczenia (możesz wcześniej podgrzać żelatynę chwilę w mikrofalówce, gdy będzie płynna lepiej połączy się z galaretką).
    2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • Odstaw galaretkę do przestudzenia.
  • Serek mascarpone zmiksuj z musem z moreli, dodaj galaretkę i zmiksuj.
    250 g serka mascarpone
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
    250 ml śmietany kremówki 36%
  • Dodaj ją do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Wyłóż masę na spód z biszkoptów i schłodź w lodówce.
  • Drugą galaretkę rozpuść w 350 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
    1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • Na wierzchu sernika ułóż pokrojone morele i maliny, całość zalej tężejącą galaretką.
    kilka moreli, 200 g malin
  • Ciasto schłodź w lodówce, aż galaretka i sernik do końca stężeją.
Słowa kluczowe lekki sernik z morelami i galaretką, sernik morelowy na zimno, sernik z owocami i galaretką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Sernik z jabłkami na zimno

Sprawdź ten przepis
sernik z jabłkami

Sernik na zimno 3 bit

Sprawdź ten przepis
sernik na zimno 3 bit

Malinowy sernik na zimno

Sprawdź ten przepis
malinowy sernik na zimno