morelowy sernik na zimno 8

 

Morelowy sernik na zimno to mała wariacja na temat brzoskwiniowego sernika Dorotki :)

Jej sernik po prostu mnie urzekł, a że akurat miałam morele, a nie brzoskwinie, to przygotowałam go z morelami.

Tak jak się spodziewałam ciasto jest bardzo delikatne, owocowe w smaku, nie za słodkie (na co ostatnio zwracam dużą uwagę) i pięknie wygląda.

Serniczek zabrałam na pożegnalne spotkanie w pracy i wszystkim baaaardzo smakował :)

Tylu ludzi nie może się mylić – spróbujcie i Wy :D

 

morelowy sernik na zimno 2

 

morelowy sernik na zimno 11

 

morelowy sernik na zimno 5

 

morelowy sernik na zimno 6

 

morelowy sernik na zimno 7

 

morelowy sernik na zimno 9

 

sernik na zimno

Morelowy sernik na zimno

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód:

  • około 100 g biszkoptów (użyłam podłużne do tiramisu)

masa serowa:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Biszkoptami wyłóż dno tortownicy o średnicy około 22 cm (ja użyłam biszkopty do tiramisu, a one są trochę bardziej suche, w takim przypadku proponuję lekko skropić je wodą z cukrem).
  • Morele przekrój na pół, wyjmij pestki, ułóż je skórką do dołu na blaszce z piekarnika i polej miodem. Piecz owoce w 200 stopniach przez około 20 minut - aż będą miękkie.
  • Po upieczeniu morele lekko przestudź, a następnie przetrzyj przez gęste sito, dodaj do musu sok z cytryny (możesz je wcześniej zblendować).
  • Galaretkę rozrób w 150 ml gorącej wody,
  • Żelatynę zalej zimną wodą - tyle aby woda sięgała trochę ponad poziom żelatyny - dodaj żelatynę do galaretki i dokładnie wymieszaj - do rozpuszczenia (możesz wcześniej podgrzać żelatynę chwilę w mikrofalówce, gdy będzie płynna lepiej połączy się z galaretką).
  • Odstaw galaretkę do przestudzenia.
  • Serek mascarpone zmiksuj z musem z moreli, dodaj galaretkę i zmiksuj.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
  • Dodaj ją do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Wyłóż masę na spód z biszkoptów i schłódź w lodówce.
  • Drugą galaretkę rozpuść w 350 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj.
  • Na wierzchu sernika ułóż pokrojone morele i maliny, całość zalej tężejącą galaretką.
  • Ciasto schłódź w lodówce, aż galaretka i sernik do końca stężeją.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!