Przepis na czekoladowe banoffee, czyli tartę czekoladową z bananami
Banoffee pie to bardzo popularne w Anglii ciasto zrobione z bananów, kremówki i dużej ilości toffi – stąd połączenie w nazwie bananów i toffi.
Swoją popularność zawdzięcza smakowi, łatwości wykonania i oczywiście temu, że nie wymaga pieczenia.
Zbierałam się już od jakiegoś czasu do wykonania tego ciasta, ale obawiałam się, że taka ilość słodkiego może mnie jednak zabić ;)
Ostatecznie zdecydowałam się na przełamanie słodyczy gorzką czekoladą i tak powstało moje czekoladowe banoffee.
Myślę, że w takiej wersji jest idealne – nie za słodkie, z mocną nutą czekolady (która świetnie się komponuje z bananami) i ogromną czapą z kremu z bitej śmietany i serka mascarpone (mascarpone pomaga śmietanie utrzymać zwartą konsystencję i dodatkowo poprawia jej smak).
To czekoladowe ciasto bez pieczenia najlepiej przygotować w tortownicy lub w foremce z luźnym dnem, aby łatwiej je wyjąć (będziecie potrzebować foremkę o średnicy 22 cm).
Na spód z ciasteczek użyłam ciasteczka Neo z Lidla z czekoladowym kremem – możecie użyć dowolne czekoladowe markizy.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na słodkie tarty.
Czekoladowe banoffee przepis do druku

Czekoladowe banoffee
Wyposażenie
- Foremka o średnicy około 22 cm.
Składniki
spód:
- 225 g czekoladowych markiz (użyłam ciasteczka Neo z Lidla z czekoladowym kremem)
- 50 g masła rozpuszczonego
ciasto:
- 2-3 banany (nie za miękkie)
- 200 g czekolady gorzkiej
- 300 g masy kajmakowej
- 250 ml śmietany kremówki zimnej
- 250 g serka mascarpone zimnego
- 2 łyżki cukru pudru
- gorzkie kakao do oprószenia
Instrukcja
- Ciasteczka zmiksuj (razem z kremem) lub dokładnie pokrusz, dodaj rozpuszczone masło i zmieszaj.
- Wyłóż ciasteczkami dno i boki foremki (boki do wysokości około 2 cm).
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i gorącą dodaj do masy kajmakowej - zmiksuj do połączenia składników.
- Wyłóż masę na spód z ciasteczek.
- Banany pokrój w plastry i ułóż na masie czekoladowej.
- Śmietanę kremówkę ubij, w trakcie dodaj cukier puder.
- Gdy śmietana będzie już gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko zmiksuj.
- Wyłóż krem na banany i posyp po wierzchu gorzkim kakao.
- Schłodź w lodówce przez około 1-2 godziny.
Inspirowałam się tym przepisem.