banoffee

Przepis na czekoladowe banoffee, czyli tartę czekoladową z bananami

Ciasto Banoffee to słodki deser dla miłośników bananów i karmelu. To połączenie kawałków banana, kruchego spodu i gęstego karmelowego sosu z gorzką czekoladą, które tworzy doskonałą symfonię smaku. To deser, który rozpływa się w ustach i zachwyca każdy kęs. Spróbuj koniecznie!

ciasto banoffee

Czekoladowe banoffee przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie ciasta z czekoladą i nie masz czasu na pieczenie ciasta, to przygotuj to ciasto bez pieczenia!

banoffee pie

Czekoladowe ciasto banoffee przepis

Wypieki Beaty
Przepis na popularne ciasto banoffee w wersji mocno czekoladowej.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Porcje 12 porcji
Wyposażenie
  • Foremka o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto banoffee

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto banoffee

  • Ciasteczka zmiksuj (razem z kremem) lub dokładnie pokrusz, dodaj rozpuszczone masło i zmieszaj.
    225 g czekoladowych markiz, 50 g masła
  • Wyłóż ciasteczkami dno i boki foremki (boki do wysokości około 2 cm).
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i gorącą dodaj do masy kajmakowej – zmiksuj do połączenia składników.
    200 g czekolady, 300 g masy kajmakowej
  • Wyłóż masę na spód z ciasteczek.
  • Banany pokrój w plastry i ułóż na masie czekoladowej.
    2-3 banany
  • Śmietanę kremówkę ubij, w trakcie dodaj cukier puder.
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
  • Gdy śmietana będzie już gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko zmiksuj.
    250 g serka mascarpone
  • Wyłóż krem na banany i posyp po wierzchu gorzkim kakao.
    gorzkie kakao
  • Schłodź w lodówce przez około 1-2 godziny.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z bananami, czekoladowe ciasto bez pieczenia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
banoffee czekoladowe_3

Co to jest ciasto banoffee?

Banoffee pie to bardzo popularne w Anglii ciasto zrobione z bananów, kremówki i dużej ilości toffi – stąd połączenie w nazwie bananów i toffi. Swoją popularność zawdzięcza smakowi, łatwości wykonania i oczywiście temu, że nie wymaga pieczenia.

banofee

Jak zrobić ciasto banoffee – wskazówki

Zbierałam się już od jakiegoś czasu do wykonania tego ciasta, ale obawiałam się, że taka ilość słodkiego może mnie jednak zabić. Ostatecznie zdecydowałam się na przełamanie słodyczy gorzką czekoladą i tak powstało moje czekoladowe banoffee. Myślę, że w takiej wersji jest idealne – nie za słodkie, z mocną nutą czekolady (która świetnie się komponuje z bananami) i ogromną czapą z kremu z bitej śmietany i serka mascarpone (mascarpone pomaga śmietanie utrzymać zwartą konsystencję i dodatkowo poprawia jej smak). To czekoladowe ciasto bez pieczenia najlepiej przygotować w tortownicy lub w foremce z luźnym dnem, aby łatwiej je wyjąć (będziecie potrzebować foremkę o średnicy 22 cm). Na spód z ciasteczek użyłam ciasteczka Neo z Lidla z czekoladowym kremem – możecie użyć dowolne czekoladowe markizy.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na słodkie tarty.

Inspirowałam się tym przepisem.

Polecane przepisy na desery banoffee

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i proste desery i wypieki inspirowane tradycyjnym ciastem banoffee. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: