Przepis na czekoladowe banoffee

 

Banoffee pie to bardzo popularne w Anglii ciasto zrobione z bananów, kremówki i dużej ilości toffi – stąd połączenie w nazwie bananów i toffi.

Swoją popularność zawdzięcza smakowi, łatwości wykonania i oczywiście temu, że nie wymaga pieczenia.

Zbierałam się już od jakiegoś czasu do wykonania tego ciasta, ale obawiałam się, że taka ilość słodkiego może mnie jednak zabić ;)

Ostatecznie zdecydowałam się na przełamanie słodyczy gorzką czekoladą i tak powstało moje czekoladowe banoffee.

Myślę, że w takiej wersji jest idealne – nie za słodkie, z mocną nutą czekolady (która świetnie się komponuje z bananami) i ogromną czapą z kremu z bitej śmietany i serka mascarpone (mascarpone pomaga śmietanie utrzymać zwartą konsystencję i dodatkowo poprawia jej smak).

Ciasto najlepiej przygotować w tortownicy lub w foremce z luźnym dnem, aby łatwiej je wyjąć (będziecie potrzebować foremkę o średnicy 22 cm).

Na spód z ciasteczek użyłam ciasteczka Neo z Lidla z czekoladowym kremem – możecie użyć dowolne czekoladowe markizy.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na słodkie tarty.

 

banoffee

ciasto banoffee

banoffee czekoladowe_3

banofee

Czekoladowe banoffee – przepis do druku

 

banoffee pie

Czekoladowe banoffee

Wypieki Beaty
Przepis na popularne ciasto banoffee w wersji mocno czekoladowej.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
2 godz
Porcje 12 porcji

Wyposażenie

  • Foremka o średnicy około 22 cm.

Składniki
  

spód:

  • 225 g czekoladowych markiz (użyłam ciasteczka Neo z Lidla z czekoladowym kremem)
  • 50 g rozpuszczonego masła

Instrukcja
 

  • Ciasteczka zmiksuj (razem z kremem) lub dokładnie pokrusz, dodaj rozpuszczone masło i zmieszaj.
  • Wyłóż ciasteczkami dno i boki foremki (boki do wysokości około 2 cm).
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i gorącą dodaj do masy kajmakowej - zmiksuj do połączenia składników.
  • Wyłóż masę na spód z ciasteczek.
  • Banany pokrój w plastry, zalej sokiem z cytryny i wymieszaj (dzięki temu banany nie będą ciemnieć).
  • Ułóż banany na masie czekoladowej.
  • Śmietanę kremówkę ubij, w trakcie dodaj cukier puder.
  • Gdy śmietana będzie już gęsta, dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko zmiksuj.
  • Wyłóż krem na banany i posyp po wierzchu gorzkim kakao.
  • Schłódź w lodówce przez około 1-2 godziny.
Słowa kluczowe banany, biała czekolada, kajmak, masa kajmakowa, mascarpone
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Inspirowałam się tym przepisem.