Kusiłam już Was czekoladowym banoffee, a dziś będzie szybkie i bardzo proste banoffee w szklankach :)
Jeśli będziecie trzymać w lodówce serek mascarpone (u mnie jest zawsze), banany i sos toffee, to żadni niespodziewani goście już Was nie zaskoczą :)
W niespełna 10-15 minut przygotujecie ten deser i zachwycicie każdego.
Wystarczy pokruszyć ciasteczka, polać je sosem toffee (może być kupny, albo przygotujcie go z mojego przepisu :)), ułożyć banany i serek mascarpone i pyszne banoffee gotowe :)

Banoffee w szklankach
Składniki
- ciasteczka owsiane lub inne ulubione - po 2-3 sztuki na porcję
- 1 duży banan
- sok z połowy cytryny
- 125 g serka mascarpone
- 125 ml śmietanki kremówki
- sos toffee
- mleczna lub gorzka czekolada do dekoracji
Instrukcja
- Ciasteczka pokrusz i wyłóż nimi dno 4 szklaneczek.
- Banana pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny i ułóż na ciasteczkach.
- Polej owoce sosem toffee.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko zmiksuj.
- Nałóż krem na banany.
- Wierzch deseru udekoruj wiórkami z czekolady (zrobisz je łatwo używając nożyka szczelinowego do obierania warzyw :)).
- Wierz możesz też dodatkowo polać sosem toffee.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!