babeczki czekoladowo-malinowe

Przepis na babeczki czekoladowo-malinowe

Zapraszam dziś na smakowite i podwójnie czekoladowe babeczki pieczone z dodatkiem pysznych malin. Te babeczki zawierają w sobie kakao i posiekaną czekoladę, a maliny dodają im ciekawego i lekko kwaskowego smaku. Gorąco polecam wszystkim wielbicielom czekolady.

mocno czekoladowe babeczki czekoladowe z malinami

Babeczki czekoladowo-malinowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe wypieki, to koniecznie upiecz takie babeczki z czekoladą i malinami.

megaczekoladowe z malinami2

Mega babeczki czekoladowo-malinowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe babeczki z malinami i posiekaną czekoladą.
4.08 z 14 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Deser
Porcje 10 dużych babeczek
Składniki

składniki na babeczki czekoladowo-malinowe

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki czekoladowo-malinowe

  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 40 g gorzkiego kakao
  • Jajka zmiksuj z cukrem, aż będą puszyste i gęste.
    2 jajka, 160 g cukru
  • Dodaj do jajek rozpuszczone masło i wymieszaj.
    125 g masła
  • Dodaj mąkę w trzech porcjach, na zmianę z mlekiem – miksuj na niskich obrotach i tylko do połączenia składników.
    250 ml mleka
  • Na koniec dodaj posiekaną czekoladę oraz maliny – wymieszaj delikatnie łyżką.
    50 g czekolady, 150 g malin
  • Nałóż ciasto do papilotek do 3/4 wysokości, piecz w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (z termoobiegiem) lub 195-200 stopni (bez termoobiegu).
  • Babeczki powinny być gotowe po około 25-30 minutach (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
  • Po upieczeniu i ostudzeniu możesz babeczki czekoladowo-malinowe posypać cukrem pudrem, albo oblać polewą czekoladową.
Notatki
Z podanej porcji możesz zrobić około 24 sztuki zwykłych babeczek – piecz je wtedy około 20 minut.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki z czekoladą i malinami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mega czekoladowe  babeczki z malinami

Czekoladowe babeczki z malinami – uwagi

Kupiłam sobie ostatnio blachę do mega muffinów i postanowiłam ją w końcu wypróbować. Zadebiutowałam czekoladowymi babeczkami z malinami i czekoladą. Przepis na te babeczki czekoladowo-malinowe znalazłam w Cukierni Lidla, ale go odrobię zmodyfikowałam. Jeśli macie taką foremkę, albo duże papilotki, to otrzymacie około 10 ogromnych babeczek. Możecie też upiec normalne babeczki – w ilości około 24 sztuk (tylko wtedy pieczcie je krócej – około 20 minut).

Podstawowe składniki do babeczek czekoladowo-malinowych

Do tych czekoladowych babeczek będziecie potrzebować gorzkie kakao, a także posiekaną czekoladę – ja tu użyłam mleczną czekoladę, ale możecie też użyć deserową lub nawet gorzką. Maliny możecie użyć świeże albo mrożone – jeśli macie mrożone owoce, to nie musicie ich wcześniej rozmrażać.

Polecane przepisy na czekoladowe babeczki

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne czekoladowe babeczki z kremem albo z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: