Kupiłam sobie ostatnio blachę do mega muffinów i postanowiłam ją w końcu wypróbować.

Zadebiutowałam czekoladowymi babeczkami z malinami i czekoladą.

Przepis na te babeczki czekoladowo-malinowe znalazłam w Cukierni Lidla, ale go odrobię zmodyfikowałam.

Jeśli macie taką foremkę, albo duże papilotki, to otrzymacie około 10 ogromnych babeczek.

Możecie też upiec normalne babeczki – w ilości około 24 sztuk (tylko wtedy pieczcie je krócej – około 20 minut).

megaczekoladowe z malinami2

megaczekoladowe z malinami5

megaczekoladowe z malinami1

Mega babeczki czekoladowo-malinowe

Wypieki Beaty
4.15 z 7 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 10

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
  • Jajka zmiksuj z cukrem, aż będą puszyste i gęste.
  • Dodaj do jajek rozpuszczone masło i wymieszaj.
  • Dodaj mąkę w trzech porcjach, na zmianę z mlekiem.
  • Na koniec dodaj posiekaną czekoladę oraz maliny - wymieszaj delikatnie łyżką.
  • Nałóż ciasto do papilotek do 3/4 wysokości, piecz w temperaturze 185 stopni (z termoobiegiem) lub 195-200 stopni (bez termoobiegu).
  • Babeczki powinny być gotowe po około 25-30 minutach (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).

Notatki

Z podanej porcji możesz zrobić około 24 sztuki zwykłych babeczek - piecz je wtedy około 20 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!