Kupiłam sobie ostatnio blachę do mega muffinów i postanowiłam ją w końcu wypróbować.
Zadebiutowałam czekoladowymi babeczkami z malinami i czekoladą.
Przepis na te babeczki czekoladowo-malinowe znalazłam w Cukierni Lidla, ale go odrobię zmodyfikowałam.
Jeśli macie taką foremkę, albo duże papilotki, to otrzymacie około 10 ogromnych babeczek.
Możecie też upiec normalne babeczki – w ilości około 24 sztuk (tylko wtedy pieczcie je krócej – około 20 minut).

Mega babeczki czekoladowo-malinowe
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 160 g cukru
- 40 g gorzkiego kakao
- 250 ml mleka
- 125 g roztopionego masła
- 2 duże jajka
- 50 g posiekanej czekolady (użyłam mleczną)
- 150 g świeżych lub mrożonych malin (jeśli używasz mrożone maliny, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać)
Instrukcja
- Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
- Jajka zmiksuj z cukrem, aż będą puszyste i gęste.
- Dodaj do jajek rozpuszczone masło i wymieszaj.
- Dodaj mąkę w trzech porcjach, na zmianę z mlekiem.
- Na koniec dodaj posiekaną czekoladę oraz maliny - wymieszaj delikatnie łyżką.
- Nałóż ciasto do papilotek do 3/4 wysokości, piecz w temperaturze 185 stopni (z termoobiegiem) lub 195-200 stopni (bez termoobiegu).
- Babeczki powinny być gotowe po około 25-30 minutach (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).
Notatki
Z podanej porcji możesz zrobić około 24 sztuki zwykłych babeczek - piecz je wtedy około 20 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!