Przepis na babeczki czekoladowo-malinowe

Kupiłam sobie ostatnio blachę do mega muffinów i postanowiłam ją w końcu wypróbować.

Zadebiutowałam czekoladowymi babeczkami z malinami i czekoladą.

Przepis na te babeczki czekoladowo-malinowe znalazłam w Cukierni Lidla, ale go odrobię zmodyfikowałam.

Jeśli macie taką foremkę, albo duże papilotki, to otrzymacie około 10 ogromnych babeczek.

Możecie też upiec normalne babeczki – w ilości około 24 sztuk (tylko wtedy pieczcie je krócej – około 20 minut).

Do tych czekoladowych babeczek będziecie potrzebować gorzkie kakao, a także posiekaną czekoladę.

Maliny możecie użyć świeże albo mrożone – jeśli macie mrożone owoce, to nie musicie ich wcześniej rozmrażać.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.2 z 10 ocen
Postaw mi kawę

babeczki czekoladowo-malinowe

mega czekoladowe  babeczki z malinami

mocno czekoladowe babeczki czekoladowe z malinami

Babeczki czekoladowo-malinowe przepis do druku

megaczekoladowe z malinami2

Mega babeczki czekoladowo-malinowe

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe babeczki z malinami i posiekaną czekoladą.
4.2 z 10 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Deser
Porcje 10 dużych babeczek

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 160 g cukru
  • 40 g gorzkiego kakao
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła roztopionego
  • 2 jajka rozmiar L
  • 50 g czekolady posiekanej (użyłam mleczną)
  • 150 g malin świeżych lub mrożonych (jeśli używasz mrożone maliny, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać)

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 40 g gorzkiego kakao
  • Jajka zmiksuj z cukrem, aż będą puszyste i gęste.
    2 jajka, 160 g cukru
  • Dodaj do jajek rozpuszczone masło i wymieszaj.
    125 g masła
  • Dodaj mąkę w trzech porcjach, na zmianę z mlekiem.
    250 ml mleka
  • Na koniec dodaj posiekaną czekoladę oraz maliny - wymieszaj delikatnie łyżką.
    50 g czekolady, 150 g malin
  • Nałóż ciasto do papilotek do 3/4 wysokości, piecz w temperaturze 185 stopni (z termoobiegiem) lub 195-200 stopni (bez termoobiegu).
  • Babeczki powinny być gotowe po około 25-30 minutach (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe).

Notatki

Z podanej porcji możesz zrobić około 24 sztuki zwykłych babeczek - piecz je wtedy około 20 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!