Przepis na ciasto bananowe z czekoladą

ciasto czekoladowo-bananowe


Czy zdarza się Wam tak, że macie w domu brązowiejące banany, których nikt nie chce już zjeść, a wyrzucić żal?

Jeśli tak, to mam dla Was ratunek :D

Upieczcie z nich ciasto czekoladowo-bananowe :)

To ciasto jest dziecinnie proste, a do tego na prawdę przeeeeeepyszne – mam na to świadków ;)

Jak zrobić ciasto bananowe z czekoladą?

Sami się zdziwicie jakie jest  łatwe!

Nie potrzebujecie nawet miksera – wystarczy garnek i miska :)

Najpierw rozpuszczacie w rondelku masło z czekoladą, a potem robicie w nim resztę ciasta.

Szybko i bez niepotrzebnego brudzenia masy naczyń.

Wystarczy już go tylko upiec.

A jak ono pachnie podczas pieczenia…. – można zaślinić piekarnik :)

Koniecznie wypróbujcie mój przepis na ciasto czekoladowo-bananowe!

Podaję wam przepis na porcja akurat na małą foremkę keksową – ja piekłam w takiej o długości 24 cm i wyszło całkiem wysokie.

Wypróbujcie również inne przepisy na ciasta z owocami albo na ciasta czekoladowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.3 z 47 ocen
Postaw mi kawę

ciasto czekoladowo-bananowe 1

ciasto czekoladowo-bananowe 5

chocolate banana cake

chocolate banana cake

chocolate banana cake

Ciasto czekoladowo-bananowe przepis do druku

ciasto czekoladowo-bananowe

Ciasto czekoladowo-bananowe

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasto bananowe z czekoladą.
4.3 z 47 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
10 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 10
Kalorie 302 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia keksa o długości około 25 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Masło rozpuść w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
    125 g masła, 100 g czekolady
  • Dodaj cukier i rozgniecione banany, wymieszaj i odstaw na chwilę do przestudzenia.
    150 g cukru, 3 banany
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodaj połowę mąki do masy czekoladowej, wymieszaj łyżką.
  • Dodaj roztrzepane jajka, zamieszaj, dodaj resztę mąki i wymieszaj.
    2 jajka
  • Przełóż do foremki keksowej o długości około 25 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka (patyczek nie może być obklejony mokrym ciastem, mogą być "okruszki").
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Ciasto możesz dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 302kcalWeglowodany: 37gBiałko: 4gTłuszcz: 15g
Słowa kluczowe banany, czekolada
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!