Przepis na ciasto bananowe z czekoladą
Czy zdarza się Wam tak, że macie w domu brązowiejące banany, których nikt nie chce już zjeść, a wyrzucić żal?
Jeśli tak, to mam dla Was ratunek :D
Upieczcie z nich ciasto czekoladowo-bananowe :)
To ciasto jest dziecinnie proste, a do tego na prawdę przeeeeeepyszne – mam na to świadków ;)
Jak zrobić ciasto bananowe z czekoladą?
Sami się zdziwicie jakie jest łatwe!
Nie potrzebujecie nawet miksera – wystarczy garnek i miska :)
Najpierw rozpuszczacie w rondelku masło z czekoladą, a potem robicie w nim resztę ciasta.
Szybko i bez niepotrzebnego brudzenia masy naczyń.
Wystarczy już go tylko upiec.
A jak ono pachnie podczas pieczenia…. – można zaślinić piekarnik :)
Podaję wam przepis na porcja akurat na małą foremkę keksową – ja piekłam w takiej o długości 24 cm i wyszło całkiem wysokie.
Wypróbujcie również inne przepisy na ciasta z owocami albo na ciasta czekoladowe.
Przepis na ciasto czekoladowo-bananowe

Ciasto czekoladowo-bananowe
Wyposażenie
- Forma do pieczenia keksa o długości około 25 cm.
Składniki
- 125 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 banany dojrzałe - rozgniecione widelcem
- 150 g cukru 3/4 szklanki
- 2 jajka roztrzepane
- 150 g mąki 1 szklanka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Instrukcja
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
- Dodaj cukier i rozgniecione banany, wymieszaj i odstaw na chwilę do przestudzenia.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj połowę mąki do masy czekoladowej, wymieszaj łyżką.
- Dodaj roztrzepane jajka, zamieszaj, dodaj resztę mąki i wymieszaj.
- Przełóż do foremki keksowej o długości około 25 cm.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Ciasto możesz dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą :)
Czy można zamiast zwykłej mąki użyć kokosowej, z tapioki lub migdałowej? I w jakiej ilości. Niestety mąka kukurydziana ma gluten więc odpada.
Jeśli kokosową – tak tak około 1/3 zwykłej mąki, mąki z tapioki nie używałam, więc ciężko mi stwierdzić. Część mąki możesz zastąpić mąką ziemniaczaną.
Witam! Na jaki tryb ustawić piekarnik aby upiec to ciasto? Termoobieg? Góra-dół?
tryb góra/dół
Pyszne! Czekolada i banan dobrze sie skomponowaly. I moje serce nie krwawi, ze owoce zmarnowane :)
To ciasto jest hitem w mojej rodzinie :) Mama i Babcia je uwielbiają :) Zabieram je na kolejne już święta. Fajnie, że akurat to tak sobie upodobały, bo przygotowanie zajmuje jakiś 15 minut :) Wspaniały Przepis Beato!
Cieszę się bardzo i dziękuję :) wesołych świąt Julia :)
Zachęcamy do dodania przepisu do konkursu czekoladowego na zBLOGowanych :) Dziś już ostatni dzień zmagań.
http://zblogowani.pl/akcja/terravita-zawsze-ze-mna