Przepis na ciasto bananowe z czekoladą

ciasto czekoladowo-bananowe

Czy zdarza się Wam tak, że macie w domu brązowiejące banany, których nikt nie chce już zjeść, a wyrzucić żal?

Jeśli tak, to mam dla Was ratunek :D

Upieczcie z nich ciasto czekoladowo-bananowe :)

To ciasto jest dziecinnie proste, a do tego na prawdę przeeeeeepyszne – mam na to świadków ;)

Jak zrobić ciasto bananowe z czekoladą?

Sami się zdziwicie jakie jest  łatwe!

Nie potrzebujecie nawet miksera – wystarczy garnek i miska :)

Najpierw rozpuszczacie w rondelku masło z czekoladą, a potem robicie w nim resztę ciasta.

Szybko i bez niepotrzebnego brudzenia masy naczyń.

Wystarczy już go tylko upiec.

A jak ono pachnie podczas pieczenia…. – można zaślinić piekarnik :)

Podaję wam przepis na porcja akurat na małą foremkę keksową – ja piekłam w takiej o długości 24 cm i wyszło całkiem wysokie.

Wypróbujcie również inne przepisy na ciasta z owocami albo na ciasta czekoladowe.

ciasto czekoladowo-bananowe 1

ciasto czekoladowo-bananowe 5

chocolate banana cake

chocolate banana cake

chocolate banana cake

Przepis na ciasto czekoladowo-bananowe

ciasto czekoladowo-bananowe

Ciasto czekoladowo-bananowe

Wypieki Beaty
Proste i pyszne ciasto bananowe z czekoladą.
4.13 z 31 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
10 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia keksa o długości około 25 cm.

Składniki
  

  • 125 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 3 banany dojrzałe - rozgniecione widelcem
  • 150 g cukru 3/4 szklanki
  • 2 jajka roztrzepane
  • 150 g mąki 1 szklanka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Instrukcja
 

  • Masło rozpuść w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
  • Dodaj cukier i rozgniecione banany, wymieszaj i odstaw na chwilę do przestudzenia.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj połowę mąki do masy czekoladowej, wymieszaj łyżką.
  • Dodaj roztrzepane jajka, zamieszaj, dodaj resztę mąki i wymieszaj.
  • Przełóż do foremki keksowej o długości około 25 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Ciasto możesz dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą :)
Słowa kluczowe banany, czekolada
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!