Zaktualizowany: 2023 24 październikaOpublikowano: 2020 24 stycznia
charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa

Przepis na charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa z marakują

wpis sponsorowany

Zapraszam dziś na niezwykły, lekki i owocowy torcik bez pieczenia prosto z kuchni francuskiej. Charlotte z nasączonymi biszkoptami, musem czekoladowym, brzoskwiniami i bitą śmietaną to idealny torcik na specjalne okazje. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i koniecznie go przygotujcie.

charlotte z czekoladą i brzoskwiniami

Charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i mocno kremowe torciki to koniecznie przygotuj taki francuski tort bez pieczenia.

charlotte brzoskwiniowo-czekoladowa

Charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekkie ciasto na biszkoptach z kremem czekoladowym i brzoskwiniami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 11
Kalorie 244 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości do 16 cm średnicy.
Składniki

składniki na tort Charlotte bez pieczenia

Instrukcja
 

Jak zrobić torcik Chalotte bez pieczenia

  • Foremkę o średnicy około 16 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Podłużne biszkopty zanurz krótko w soku pomarańczowym, a następnie ułóż dociskając do boków foremki – tak aby stały.
    około 30 sztuk biszkoptów, około 100-150 ml soku pomarańczowego
  • Wyłóż również dno foremki namoczonymi biszkoptami.
  • Czekoladę mleczną połam na kawałki, przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj do niej masło i ustaw miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą – tak aby miska nie dotykała do powierzchni wody.
    100 g mlecznej czekolady, 25 g masła
  • Rozpuść czekoladę, a następnie lekko ją ostudź.
  • Dodaj do czekolady żółtka i energicznie wymieszaj.
    2 żółtka
  • Białka ubij z łyżką cukru aż będą gęste.
    2 białka, 1 łyżka cukru
  • Dodaj białka do czekolady i delikatnie wymieszaj.
  • Wyłóż połowę musu do foremki z biszkoptami.
  • Na mus wyłóż namoczone biszkopty, a na biszkopty mniej więcej połowę słoiczka Brzoskwini z Marakują od Stovit.
    Naturalnie owocowe Brzoskwinie z Marakują Stovit
  • Wyłóż resztę musu, a na niego ponownie namoczone biszkopty.
  • Schowaj ciasto do lodówki.
  • Zimną śmietanę kremówkę ubij z łyżką cukru pudru aż będzie gęsta.
    250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
  • Wyłóż ubitą śmietanę na wierzch ciasta.
  • Na śmietanę wyłóż resztę Brzoskwini z Marakują Stovit.
  • Schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
Notatki
Jeśli chcesz, aby ciasto było stabilniejsze, to do musu czekoladowego możesz dodać żelatynę. Czubatą łyżeczkę żelatyny zalej zimną wodą – tylko tyle aby zakryć żelatynę. Gdy napęcznieje pogrzej ją krótko, dodaj mniej więcej łyżkę musu czekoladowego i wymieszaj. Tak przygotowaną żelatynę wlej do musu i dokładnie wymieszaj.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 244kcalWeglowodany: 27gBiałko: 5gTłuszcz: 13g
Słowa kluczowe tort bez pieczenia, tort czekoladowy bez pieczenia
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Co to jest ciasto Charlotte?

Charlotte, to ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej. Charakterystyczne są dla niego podłużne biszkopty, którymi wyłożone są boki ciasta. W środku jest zwykle delikatny mus z owocami.

Ja przygotowałam dla was charlotte czekoladowo-brzoskwiniową. Z delikatnym musem czekoladowym oraz dodatkiem brzoskwini i marakui oraz z bitą śmietaną. Wyszedł świetny, orzeźwiający i bardzo delikatny deser :) Niepotrzebnie tylko położyłam mu na wierzchu marakuję do zdjęć – ciasto jest tak leciutkie, że pod ciężarem owoców lekko się wygięło. Ale smaku to na szczęście nie zepsuło!

ciasto z biszkoptami i czekoladą

Jakie składniki są potrzebne do Charlotte?

Charlotte jest tortem bez pieczenia przygotowanym na biszkoptach. Ja do swojego torcika Charlotte użyłam podłużne biszkopty takie same jak do tiramisu, które możecie kupić bez problemu w Biedronce czy też w Lidlu. Na mus czekoladowy do torcika będzie potrzebna mleczna czekolada oraz jajka. Aby upewnić się, że surowe jajka nie zaszkodzą w musie, to dobrze jest je przelać wrzącą wodą. Wtedy rozdziel żółtka od białek i oddzielnie dodaj do rozpuszczonej czekolady. Najpierw dodaj do czekolady żółtka, a potem ubite na gęstą pianę białka. Tak powstanie fajny i puszysty mus czekoladowy.

Poza musem czekoladowym wierzch Charlotte udekorowałam bitą śmietaną. Tutaj zmiksowałam śmietanę kremówkę 30% z kartonika z cukrem pudrem. Gęstą bitą śmietanę wyłóż na wierzch tortu Charlotte i udekoruj owocami w żelu. Charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa potrzebuje już teraz schłodzenia w lodówce.

Przed podaniem ostrożnie odepnij rant formy i podaj ciasto.

Charlotte nie jest szczególnie trudna do przygotowania, więc spróbujcie – na pewno zrobi wrażenie na domownikach :)

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem.

lekkie ciasto z musem czekoladowym
przekładane ciasto czekoladowe z biszkoptami lekki mus czekoladowy z biszkoptami

Polecane przepisy na kremowe torty

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne torty idealne na specjalne okazje i nie tylko. Tutaj polecam tutaj takie trzy przepisy:

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Podziel się przepisem