Przepis na charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa z marakują
wpis sponsorowany
Charlotte, to ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej.
Charakterystyczne są dla niego podłużne biszkopty, którymi wyłożone są boki ciasta.
W środku jest zwykle delikatny mus z owocami.
Ja przygotowałam dla was charlotte czekoladowo-brzoskwiniową.
Z delikatnym musem czekoladowym oraz dodatkiem brzoskwini i marakui oraz z bitą śmietaną.
Wyszedł świetny, orzeźwiający i bardzo delikatny deser :)
Niepotrzebnie położyłam mu na wierzchu marakuję do zdjęć – ciasto jest tak leciutkie, że pod ciężarem owoców lekko się wygięło.
Ale smaku to na szczęście nie zepsuło :D
Charlotte nie jest szczególnie trudna do przygotowania, więc spróbujcie – na pewno zrobi wrażenie na domownikach :)
Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem.






Charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa – przepis do druku

Charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości do 16 cm średnicy.
Składniki
- około 30 sztuk biszkoptów podłużnych (użyłam takie jak do tiramisu) - około 200 g
- około 100-150 ml soku pomarańczowego
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 jajka rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
- 25 g miękkiego masła (czubata łyżka)
- 1 łyżka cukru
- 250 ml śmietany kremówki (czubata łyżka) - użyłam 30%
- 1 lekko czubata łyżka cukru pudru
- Naturalnie owocowe Brzoskwinie z Marakują Stovit
Instrukcja
- Foremkę o średnicy około 16 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Podłużne biszkopty zanurz krótko w soku pomarańczowym, a następnie ułóż dociskając do boków foremki - tak aby stały.
- Wyłóż również dno foremki namoczonymi biszkoptami.
- Czekoladę mleczną połam na kawałki, przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj do niej masło i ustaw miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą - tak aby miska nie dotykała do powierzchni wody.
- Rozpuść czekoladę, a następnie lekko ją ostudź.
- Dodaj do czekolady żółtka i energicznie wymieszaj.
- Białka ubij z łyżką cukru aż będą gęste.
- Dodaj białka do czekolady i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż połowę musu do foremki z biszkoptami.
- Na mus wyłóż namoczone biszkopty, a na biszkopty mniej więcej połowę słoiczka Brzoskwini z Marakują od Stovit.
- Wyłóż resztę musu, a na niego ponownie namoczone biszkopty.
- Schowaj ciasto do lodówki.
- Zimną śmietanę kremówkę ubij z łyżką cukru pudru aż będzie gęsta.
- Wyłóż ubitą śmietanę na wierzch ciasta.
- Na śmietanę wyłóż resztę Brzoskwini z Marakują Stovit.
- Schłódź ciasto w lodówce przez kilka godzin.