Charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa

z marakują

 

charlotte brzoskwiniowo-czekoladowa

 

Charlotte, to ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej.

Charakterystyczne są dla niego podłużne biszkopty, którymi wyłożone są boki ciasta.

W środku jest zwykle delikatny mus z owocami.

Ja przygotowałam dla was charlotte czekoladowo-brzoskwiniową.

Z delikatnym musem czekoladowym oraz dodatkiem brzoskwini i marakui oraz z bitą śmietaną.

Wyszedł świetny, orzeźwiający i bardzo delikatny deser :)

Niepotrzebnie położyłam mu na wierzchu marakuję do zdjęć – ciasto jest tak leciutkie, że pod ciężarem owoców lekko się wygięło.

Ale smaku to na szczęście nie zepsuło :D

Charlotte nie jest szczególnie trudna do przygotowania, więc spróbujcie – na pewno zrobi wrażenie na domownikach :)

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem.

 

ciasto z biszkoptami i czekoladą lekkie ciasto z musem czekoladowym
 

ciasto czekoladowe z brzoskwiniami charlotte z czekoladą i brzoskwiniami
 

przekładane ciasto czekoladowe z biszkoptami lekki mus czekoladowy z biszkoptami
 

Charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa – przepis do druku

charlotte brzoskwiniowo-czekoladowa

Charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości do 16 cm średnicy.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 11
Kalorie 244 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Foremkę o średnicy około 16 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Podłużne biszkopty zanurz krótko w soku pomarańczowym, a następnie ułóż dociskając do boków foremki - tak aby stały.
  • Wyłóż również dno foremki namoczonymi biszkoptami.
  • Czekoladę mleczną połam na kawałki, przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj do niej masło i ustaw miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą - tak aby miska nie dotykała do powierzchni wody.
  • Rozpuść czekoladę, a następnie lekko ją ostudź.
  • Dodaj do czekolady żółtka i energicznie wymieszaj.
  • Białka ubij z łyżką cukru aż będą gęste.
  • Dodaj białka do czekolady i delikatnie wymieszaj.
  • Wyłóż połowę musu do foremki z biszkoptami.
  • Na mus wyłóż namoczone biszkopty, a na biszkopty mniej więcej połowę słoiczka Brzoskwini z Marakują od Stovit.
  • Wyłóż resztę musu, a na niego ponownie namoczone biszkopty.
  • Schowaj ciasto do lodówki.
  • Zimną śmietanę kremówkę ubij z łyżką cukru pudru aż będzie gęsta.
  • Wyłóż ubitą śmietanę na wierzch ciasta.
  • Na śmietanę wyłóż resztę Brzoskwini z Marakują Stovit.
  • Schłódź ciasto w lodówce przez kilka godzin.

Notatki

Jeśli chcesz, aby ciasto było stabilniejsze, to do musu czekoladowego możesz dodać żelatynę. Czubatą łyżeczkę żelatyny zalej zimną wodą - tylko tyle aby zakryć żelatynę. Gdy napęcznieje pogrzej ją krótko, dodaj mniej więcej łyżkę musu czekoladowego i wymieszaj. Tak przygotowaną żelatynę wlej do musu i dokładnie wymieszaj.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 244kcalWeglowodany: 27gBiałko: 5gTłuszcz: 13g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit