Charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa

z marakują

 

charlotte brzoskwiniowo-czekoladowa

 

Charlotte, to ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej.

Charakterystyczne są dla niego podłużne biszkopty, którymi wyłożone są boki ciasta.

W środku jest zwykle delikatny mus z owocami.

Ja przygotowałam dla was charlotte czekoladowo-brzoskwiniową.

Z delikatnym musem czekoladowym oraz dodatkiem brzoskwini i marakui oraz z bitą śmietaną.

Wyszedł świetny, orzeźwiający i bardzo delikatny deser 🙂

Niepotrzebnie położyłam mu na wierzchu marakuję do zdjęć – ciasto jest tak leciutkie, że pod ciężarem owoców lekko się wygięło.

Ale smaku to na szczęście nie zepsuło 😀

Charlotte nie jest szczególnie trudna do przygotowania, więc spróbujcie – na pewno zrobi wrażenie na domownikach 🙂

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z kremem.

 

ciasto z biszkoptami i czekoladą lekkie ciasto z musem czekoladowym
 

ciasto czekoladowe z brzoskwiniami charlotte z czekoladą i brzoskwiniami
 

przekładane ciasto czekoladowe z biszkoptami lekki mus czekoladowy z biszkoptami
 

Charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa – przepis do druku

Charlotte czekoladowo-brzoskwiniowa

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości do 16 cm średnicy.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 11
Składniki
  • około 30 podłużnych biszkoptów (użyłam takie jak do tiramisu) - około 200 g
  • około 100-150 ml soku pomarańczowego
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 duże jajka rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
  • 25 g (czubata łyżka) miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 1 lekko czubata łyżka cukru pudru
  • Naturalnie owocowe Brzoskwinie z Marakują Stovit
Wykonanie
  1. Foremkę o średnicy około 16 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Podłużne biszkopty zanurz krótko w soku pomarańczowym, a następnie ułóż dociskając do boków foremki - tak aby stały.
  3. Wyłóż również dno foremki namoczonymi biszkoptami.
  4. Czekoladę mleczną połam na kawałki, przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj do niej masło i ustaw miseczkę nad garnkiem z gotującą się wodą - tak aby miska nie dotykała do powierzchni wody.
  5. Rozpuść czekoladę, a następnie lekko ją ostudź.
  6. Dodaj do czekolady żółtka i energicznie wymieszaj.
  7. Białka ubij z łyżką cukru aż będą gęste.
  8. Dodaj białka do czekolady i delikatnie wymieszaj.
  9. Wyłóż połowę musu do foremki z biszkoptami.
  10. Na mus wyłóż namoczone biszkopty, a na biszkopty mniej więcej połowę słoiczka Brzoskwini z Marakują od Stovit.
  11. Wyłóż resztę musu, a na niego ponownie namoczone biszkopty.
  12. Schowaj ciasto do lodówki.
  13. Zimną śmietanę kremówkę ubij z łyżką cukru pudru aż będzie gęsta.
  14. Wyłóż ubitą śmietanę na wierzch ciasta.
  15. Na śmietanę wyłóż resztę Brzoskwini z Marakują Stovit.
  16. Schłódź ciasto w lodówce przez kilka godzin.
Notatki
Jeśli chcesz, aby ciasto było stabilniejsze, to do musu czekoladowego możesz dodać żelatynę. Czubatą łyżeczkę żelatyny zalej zimną wodą - tylko tyle aby zakryć żelatynę. Gdy napęcznieje pogrzej ją krótko, dodaj mniej więcej łyżkę musu czekoladowego i wymieszaj. Tak przygotowaną żelatynę wlej do musu i dokładnie wymieszaj.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 244 Tłuszcze: 13 g Węglowodany: 27 g Białka: 5 g

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit