Wacky cake, czyli najprostsze ciasto czekoladowe wegańskie
Wacky cake, to super proste i bardzo szybkie ciasto czekoladowe rodem z USA.
Tam go nawet nie robią w miskach, tylko do razu w formie żaroodpornej, w której jest od razu pieczone :)
Najpierw mieszamy suche składniki – takie podstawowe – mąka, cukier, kakao i soda. Potem dodajemy olej, ocet i wodę – mieszały łyżką lub rózgą i pieczemy.
I już, i gotowe.
Rewelacja prawda?
Ciasto jest mega czekoladowe i bardzo sycące – na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom czekolady.
No i oczywiście to wegańskie ciasto czekoladowe jest idealne dla wszystkich osób z nietolerancją nabiału albo jajek kurzych :)
Zachęcam was również do wypróbowania przepisów na czekoladowe ciasto z burakami, bezglutenowe kokosowe ciasto z truskawkami albo na naleśniki bez jajek.
Czekoladowe ciasto Wacky cake przepis do druku

Wacky cake
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
ciasto:
- 450 g mąki (3 szklanki)
- 400 g cukru (2 szklanki)
- 75 g gorzkiego kakao (2/3 szklanki)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli płaska
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki octu
- 0,5 szklanki oleju
- 2 szklanki wody (użyłam "kranówę")
lukier czekoladowy:
- 150 g cukru pudru (1 szklanka)
- 30 g gorzkiego kakao (1/4 szklanki)
- 50 g oleju kokosowego lub margaryny
- 5-6 łyżek mleka może być roślinne
dodatkowo - kolorowe posypki
Instrukcja
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki ciasta.450 g mąki, 400 g cukru, 75 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli
- Dodaj mokre składniki (nie trzeba ich wcześniej oddzielnie mieszać) i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub rózgą.2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2 łyżki octu, 0,5 szklanki oleju, 2 szklanki wody
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (ja ją wysmarowałam tłuszczem i wysypałam mąką).
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeni ostudź.
- Aby przygotować lukier zmieszaj razem cukier puder i gorzkie kakao, dodaj rozpuszczony lub bardzo miękki olej kokosowy lub margarynę, dodaj 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.150 g cukru pudru, 30 g gorzkiego kakao, 50 g oleju kokosowego, 5-6 łyżek mleka
- Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj więcej mleka.
- Posmaruj lukrem wierzch ciasta, a na koniec posyp kolorową posypką.
Składniki Odżywcze
Przepis na ciasto znalazłam tutaj – można też tam obejrzeć filmik z przygotowań :)