Wacky cake, czyli najprostsze ciasto czekoladowe wegańskie

ciasto czekoladowe bez jajek i nabiału


Wacky cake, to super proste i bardzo szybkie ciasto czekoladowe rodem z USA.

Tam go nawet nie robią w miskach, tylko do razu w formie żaroodpornej, w której jest od razu pieczone :)

Najpierw mieszamy suche składniki – takie podstawowe – mąka, cukier, kakao i soda. Potem dodajemy olej, ocet i wodę – mieszały łyżką lub rózgą i pieczemy.

I już, i gotowe.

Rewelacja prawda?

Ciasto jest mega czekoladowe i bardzo sycące – na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom czekolady.

No i oczywiście to wegańskie ciasto czekoladowe jest idealne dla wszystkich osób z nietolerancją nabiału albo jajek kurzych :)

Zachęcam was również do wypróbowania przepisów na czekoladowe ciasto z burakami, bezglutenowe kokosowe ciasto z truskawkami albo na naleśniki bez jajek.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

ciasto czekoladowe bez jajek

wacky cake

ciasto czekoladowe bez nabiału i jajek

proste czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasto Wacky cake przepis do druku

ciasto czekoladowe wacky cake

Wacky cake

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe bez nabiału i jajek.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 20
Kalorie 305 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.

Składniki

ciasto:

  • 450 g mąki (3 szklanki)
  • 400 g cukru (2 szklanki)
  • 75 g gorzkiego kakao (2/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli płaska
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki octu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki wody (użyłam "kranówę")

lukier czekoladowy:

dodatkowo - kolorowe posypki

    Instrukcja
     

    • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki ciasta.
      450 g mąki, 400 g cukru, 75 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli
    • Dodaj mokre składniki (nie trzeba ich wcześniej oddzielnie mieszać) i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub rózgą.
      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2 łyżki octu, 0,5 szklanki oleju, 2 szklanki wody
    • Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (ja ją wysmarowałam tłuszczem i wysypałam mąką).
    • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
    • Po upieczeni ostudź.
    • Aby przygotować lukier zmieszaj razem cukier puder i gorzkie kakao, dodaj rozpuszczony lub bardzo miękki olej kokosowy lub margarynę, dodaj 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.
      150 g cukru pudru, 30 g gorzkiego kakao, 50 g oleju kokosowego, 5-6 łyżek mleka
    • Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj więcej mleka.
    • Posmaruj lukrem wierzch ciasta, a na koniec posyp kolorową posypką.

    Składniki Odżywcze

    Serving: 100gKalorie: 305kcalWeglowodany: 52gBiałko: 4gTłuszcz: 9.5gBłonnik: 1g
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

    różyczki

    Przepis na ciasto znalazłam tutaj – można też tam obejrzeć filmik z przygotowań :)