Wacky cake - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Wacky cake

By | 2018-07-15T22:03:31+00:00 2018 Lipiec 16th|Ciasta czekoladowe|

Wacky cake, czyli najprostsze ciasto czekoladowe

 

ciasto czekoladowe bez jajek i nabiału

 

Wacky cake, to super proste i bardzo szybkie ciasto czekoladowe rodem z USA.

Tam go nawet nie robią w miskach, tylko do razu w formie żaroodpornej, w której jest od razu pieczone 🙂

Najpierw mieszamy suche składniki – takie podstawowe – mąka, cukier, kakao i soda. Potem dodajemy olej, ocet i wodę – mieszały łyżką lub rózgą i pieczemy.

I już, i gotowe.

Rewelacja prawda?

Ciasto jest mega czekoladowe i bardzo sycące – na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom czekolady.

No i oczywiście wacky cake jest idealne dla wszystkich osób z nietolerancją nabiału albo jajek kurzych 🙂

Zachęcam was również do wypróbowania przepisów na czekoladowe ciasto z burakami, bezglutenowe kokosowe ciasto z truskawkami albo na naleśniki bez jajek.

 

ciasto czekoladowe bez jajek

 

wacky cake

 

ciasto czekoladowe bez nabiału i jajek

 

proste czekoladowe ciasto

 

Wacky cake
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
ciasto:
  • 450 g (3 szklanki) mąki
  • 400 g (2 szklanki) cukru
  • 75 g (2/3 szklanki) gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki octu
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki wody (użyłam "kranówę")
lukier czekoladowy:
  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 30 g (1/4 szklanki) gorzkiego kakao
  • 50 g oleju kokosowego lub margaryny
  • około 5-6 łyżek mleka
dodatkowo - kolorowe posypki
Wykonanie
  1. Zmieszaj razem wszystkie suche składniki ciasta, dodaj mokre składniki (nie trzeba ich wcześniej oddzielnie mieszać) i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub rózgą.
  2. Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (ja ją wysmarowałam tłuszczem i wysypałam mąką).
  3. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  4. Po upieczeni ostudź.
  5. Aby przygotować lukier zmieszaj razem cukier puder i gorzkie kakao, dodaj rozpuszczony lub bardzo miękki olej kokosowy lub margarynę, dodaj 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.
  6. Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj więcej mleka.
  7. Posmaruj lukrem wierzch ciasta, a na koniec posyp kolorową posypką.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 305 Tłuszcze: 9,5 g Węglowodany: 52 g Błonnik: 1 g Białka: 4 g

 

 

różyczki

 

Przepis na ciasto znalazłam tutaj – można też tam obejrzeć filmik z przygotowań 🙂

Reklama

6 komentarzy

  1. Iwona 2018/08/09 at 16:11 - Reply

    Zastanawiam się jeszcze,czy to ciasto nadawałoby się jako podstawa do tortu,z owocami i jakimś niezbyt ciężkim kremem??

  2. Iwona 2018/07/19 at 11:19 - Reply

    Zrobiłam. Jest przepyszne- mięciutkie, bardzo czekoladowe. Lukier też w dechę! Na pewno do powtórki!

    • wypiekibeaty 2018/07/19 at 15:04 - Reply

      Bardzo się cieszę, że ciacho ci zasmakowało 🙂

  3. Candy Pandas 2018/07/16 at 11:01 - Reply

    Już kolor ma taki mega super czekoladowy 😀

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: