Wacky cake, czyli najprostsze ciasto czekoladowe

 

ciasto czekoladowe bez jajek i nabiału

 

Wacky cake, to super proste i bardzo szybkie ciasto czekoladowe rodem z USA.

Tam go nawet nie robią w miskach, tylko do razu w formie żaroodpornej, w której jest od razu pieczone :)

Najpierw mieszamy suche składniki – takie podstawowe – mąka, cukier, kakao i soda. Potem dodajemy olej, ocet i wodę – mieszały łyżką lub rózgą i pieczemy.

I już, i gotowe.

Rewelacja prawda?

Ciasto jest mega czekoladowe i bardzo sycące – na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom czekolady.

No i oczywiście wacky cake jest idealne dla wszystkich osób z nietolerancją nabiału albo jajek kurzych :)

Zachęcam was również do wypróbowania przepisów na czekoladowe ciasto z burakami, bezglutenowe kokosowe ciasto z truskawkami albo na naleśniki bez jajek.

 

ciasto czekoladowe bez jajek

 

wacky cake

 

ciasto czekoladowe bez nabiału i jajek

 

proste czekoladowe ciasto

 

ciasto czekoladowe wacky cake

Wacky cake

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 305 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 450 g (3 szklanki) mąki
  • 400 g (2 szklanki) cukru
  • 75 g (2/3 szklanki) gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki octu
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki wody (użyłam "kranówę")

lukier czekoladowy:

  • 150 g (1 szklanka) cukru pudru
  • 30 g (1/4 szklanki) gorzkiego kakao
  • 50 g oleju kokosowego lub margaryny
  • około 5-6 łyżek mleka

dodatkowo - kolorowe posypki

    Instrukcja
     

    • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki ciasta, dodaj mokre składniki (nie trzeba ich wcześniej oddzielnie mieszać) i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub rózgą.
    • Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (ja ją wysmarowałam tłuszczem i wysypałam mąką).
    • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
    • Po upieczeni ostudź.
    • Aby przygotować lukier zmieszaj razem cukier puder i gorzkie kakao, dodaj rozpuszczony lub bardzo miękki olej kokosowy lub margarynę, dodaj 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.
    • Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj więcej mleka.
    • Posmaruj lukrem wierzch ciasta, a na koniec posyp kolorową posypką.

    Składniki Odżywcze

    Serving: 100gKalorie: 305kcalWeglowodany: 52gBiałko: 4gTłuszcz: 9.5gBłonnik: 1g
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

     

     

    różyczki

     

    Przepis na ciasto znalazłam tutaj – można też tam obejrzeć filmik z przygotowań :)