Wacky cake, czyli najprostsze ciasto czekoladowe
Wacky cake, to super proste i bardzo szybkie ciasto czekoladowe rodem z USA.
Tam go nawet nie robią w miskach, tylko do razu w formie żaroodpornej, w której jest od razu pieczone :)
Najpierw mieszamy suche składniki – takie podstawowe – mąka, cukier, kakao i soda. Potem dodajemy olej, ocet i wodę – mieszały łyżką lub rózgą i pieczemy.
I już, i gotowe.
Rewelacja prawda?
Ciasto jest mega czekoladowe i bardzo sycące – na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom czekolady.
No i oczywiście wacky cake jest idealne dla wszystkich osób z nietolerancją nabiału albo jajek kurzych :)
Zachęcam was również do wypróbowania przepisów na czekoladowe ciasto z burakami, bezglutenowe kokosowe ciasto z truskawkami albo na naleśniki bez jajek.

Wacky cake
Składniki
ciasto:
- 450 g (3 szklanki) mąki
- 400 g (2 szklanki) cukru
- 75 g (2/3 szklanki) gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki octu
- pół szklanki oleju
- 2 szklanki wody (użyłam "kranówę")
lukier czekoladowy:
- 150 g (1 szklanka) cukru pudru
- 30 g (1/4 szklanki) gorzkiego kakao
- 50 g oleju kokosowego lub margaryny
- około 5-6 łyżek mleka
dodatkowo - kolorowe posypki
Instrukcja
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki ciasta, dodaj mokre składniki (nie trzeba ich wcześniej oddzielnie mieszać) i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub rózgą.
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (ja ją wysmarowałam tłuszczem i wysypałam mąką).
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeni ostudź.
- Aby przygotować lukier zmieszaj razem cukier puder i gorzkie kakao, dodaj rozpuszczony lub bardzo miękki olej kokosowy lub margarynę, dodaj 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.
- Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj więcej mleka.
- Posmaruj lukrem wierzch ciasta, a na koniec posyp kolorową posypką.
Składniki Odżywcze
Przepis na ciasto znalazłam tutaj – można też tam obejrzeć filmik z przygotowań :)
Można zmniejszyć ilość cukru ?
Też się trochę bałam tej ilości, ale ciasto nie jest za słodkie. Możesz dać go trochę mniej, ale ciasto może być wtedy troszkę bardziej twardawe
Zastanawiam się jeszcze,czy to ciasto nadawałoby się jako podstawa do tortu,z owocami i jakimś niezbyt ciężkim kremem??
Myślę, że spokojnie
Zrobiłam. Jest przepyszne- mięciutkie, bardzo czekoladowe. Lukier też w dechę! Na pewno do powtórki!
Bardzo się cieszę, że ciacho ci zasmakowało :)
Już kolor ma taki mega super czekoladowy :D
Aha :)