Zaktualizowany: 2023 19 lipcaOpublikowano: 2018 16 lipca
ciasto czekoladowe bez jajek i nabiału

Wacky cake, czyli najprostsze ciasto czekoladowe wegańskie

Zapraszam dziś na super proste i szybkie ciasto czekoladowe nazywane w Ameryce Wacky Cake. To ciasto możecie zrobić nawet od razu w foremce, w której będziecie je piec (musi być szczelna). Do tego to czekoladowe ciasto bez jajek i tłuszczu odzwierzęcego, więc będzie idealne dla wegan. Spróbujcie koniecznie!

ciasto czekoladowe bez jajek

Czekoladowe ciasto Wacky cake przepis krok po kroku

Jeśli szukacie prostego i szybkiego ciasta czekoladowego do zrobienia bez miksera i jedynie z podstawowych składników łatwo dostępnych w domu, to koniecznie wypróbujcie to wegańskie ciasto czekoladowe.

ciasto czekoladowe wacky cake

Wacky cake przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe bez nabiału i jajek.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 20
Kalorie 305 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto Wacky cake

składniki na lukier czekoladowy:

dodatkowo – kolorowe posypki

    Instrukcja
     

    Jak zrobić czekoladowe ciasto Wacky cake

    • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki ciasta.
      450 g mąki pszennej, 400 g cukru, 75 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli
    • Dodaj mokre składniki (nie trzeba ich wcześniej oddzielnie mieszać) i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub rózgą.
      2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2 łyżki octu, 0,5 szklanki oleju, 2 szklanki wody
    • Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (ja ją wysmarowałam tłuszczem i wysypałam mąką).
    • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeni ostudź.
    • Aby przygotować lukier zmieszaj razem cukier puder i gorzkie kakao, dodaj rozpuszczony lub bardzo miękki olej kokosowy lub margarynę, dodaj 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.
      150 g cukru pudru, 30 g gorzkiego kakao, 50 g oleju kokosowego, 5-6 łyżek mleka
    • Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj więcej mleka.
    • Posmaruj lukrem wierzch ciasta, a na koniec posyp kolorową posypką.
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 305kcalWeglowodany: 52gBiałko: 4gTłuszcz: 9.5gBłonnik: 1g
    Słowa kluczowe ciasto czekoladowe bez jajek, wegańskie ciasto czekoladowe
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    wacky cake

    Wegańskie ciasto czekoladowe bez miksera – uwagi

    Wacky cake, to super proste i bardzo szybkie ciasto czekoladowe rodem z USA.

    Tam go nawet nie robią w miskach, tylko do razu w formie żaroodpornej, w której jest od razu pieczone.

    Najpierw mieszamy suche składniki – takie podstawowe – mąka, cukier, kakao i soda. Potem dodajemy olej, ocet i wodę – mieszały łyżką lub rózgą i pieczemy.

    I już, i gotowe.

    Rewelacja prawda?

    Ciasto jest mega czekoladowe i bardzo sycące – na pewno zasmakuje wszystkim wielbicielom czekolady.

    No i oczywiście to wegańskie ciasto czekoladowe jest idealne dla wszystkich osób z nietolerancją nabiału albo jajek kurzych.

    Zachęcam was również do wypróbowania przepisów na czekoladowe ciasto z burakami, bezglutenowe kokosowe ciasto z truskawkami albo na naleśniki bez jajek.

    proste czekoladowe ciasto
    ciasto czekoladowe bez nabiału i jajek
    różyczki

    Przepis na ciasto znalazłam tutaj – można też tam obejrzeć filmik z przygotowań :)

    Polecane przepisy na ciasta czekoladowe dla wegan

    Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasta czekoladowe idealne dla wegan i nie tylko.

    Podziel się przepisem