Ciasto na naleśniki bez jajek

 

naleśniki

 

Czasami ma się w domu taką podbramkową sytuację, że coś trzeba dać jeść dzieciom, a lodówka świeci pustkami. Wtedy mogą Was uratować naleśniki bez jajek.

Na upartego wystarczy do nich woda i mąka, ale jeśli będziecie mieć jeszcze mleko, to będą smaczniejsze 🙂

Mimo braku jajek naleśniki są elastyczne i nie rozrywają się.

Ogólna zasada jest taka –  ilość mąki = ilości płynów.

Czyli np. na dwie szklanki mąki dajemy dwie szklanki płynów – proponuję szklankę wody gazowanej lub lekko gazowanej i szklankę mleka, do tego odrobina soli i odrobina oleju.

Ogólnie bardzo polecam używanie wody mineralnej gazowanej do wszystkich naleśników.

Po pierwsze ciasto jest lżejsze (i mniej kaloryczne ;)), a po drugie woda gazowana dodaje naleśnikom puszystości.

Ja osobiście lubię moje naleśniki cieniutkie, więc dolałam sobie trochę więcej wody – tylko nie dolewajcie większej ilości od razu.

I jeszcze jedno – o ile na najważniejsze przy przygotowywaniu ciasta na naleśniki!

Ciasto powinniście po przygotowaniu odstawić na około 20 – 30 minut i dopiero po tym czasie sprawdźcie, czy ciasto ma idealną dla Was konsystencję 🙂

W tym czasie gluten zawarty w mące zaczyna sobie pracować i ciasto lekko gęstnieje.

Uwierzcie mi, że takie ciasto smaży się o niebo lepiej, a do tego naleśniki wychodzą bardziej elastyczne i po prostu smaczniejsze 🙂

Jeśli nie lubicie tłustych naleśników, to dodajcie do ciasta trochę oleju.

Placki będą nie będą wtedy przywierać do patelni (szczególnie jeśli smażycie na patelni teflonowej). Ja zwykle co któryś naleśnik przesmarowuję patelnię pędzelkiem lekko umoczonym w oleju.

To w zupełności wystarcza 🙂

Podsumowując:

Idealne ciasto na naleśniki potrzebuje:

wody gazowanej

dobrze zmiksowanego ciasta (bez grudek)

odrobiny oleju (aby potem go użyć mniej przy smażeniu)

oraz jako ostatnie, ale najważniejsze – odpoczynku!

Zawsze odstawiajcie swoje ciasto na naleśniki na pół godziny, aby naleśniki były idealne.

A jeśli rano nie macie na to czasu, to wtedy mam dla was inny sposób – robicie naleśniki nocne 🙂

Ciasto przygotowujecie wieczorkiem, wrzucacie go do lodówki na noc, rano mieszacie i smażycie – naleśniki palce lizać 😀

 

naleśniki bez jajek

 

naleśniki

 

naleśniki bezjajeczne

 

naleśniki bez jajek 12

 

naleśniki bez jajek 13

 

ciasto na naleśniki

 

naleśniki

Przepis na naleśniki bez jajek do druku

Naleśniki bez jajek

 
Autor:
Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej lub lekko gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie
  1. Podane składniki zmiksuj razem na gładkie ciasto.
  2. Miskę z ciastem odstaw na około 20 minut.
  3. Po tym czasie ciasto zamieszaj i jeśli trzeba to dodaj trochę więcej mleka lub mąki.
  4. Smaż naleśniki na rumiano.
  5. Podaj z ulubionymi dodatkami.