Zagotuj wodę razem z margaryną/masłem i solą, gdy masło się rozpuści zdejmij garnek z ognia.
250 ml wody, 125 g margaryny, 1 szczypta soli
Wsyp mąkę i energicznie wymieszaj - najlepiej drewnianą łyżką.
200 g mąki tortowej
Postaw garnek ponownie na ogniu i podgrzej masę, mieszaj ją od czasu do czasu. Po kilku minutach zdejmij garnek i odstaw do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodaj pojedynczo jajka i miksuj, aż się całość połączy.
5 jajek
Na koniec dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dno dużej foremki wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż połowę ciasta i równomiernie rozsmaruj.
Piecz na termoobiegu w 210 stopniach (lub grzanie góra-dół w temp. 220 stopni) przez około 16-18 minut - aż na cieście utworzą się górki i zrobi się rumiane.
Drugą porcję przygotuj jak pierwszą i upiecz ją w piekarniku.
Blaty ciasta ostudź.
Jak zrobić krem do karpatki
Zagotuj mniej więcej 400 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
0.5 litra mleka, 150 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego
Resztę mleka zmieszaj z obydwoma mąkami i żółtkiem (jeśli chcesz je dodać).
50 g mąki ziemniaczanej, 20 g mąki pszennej, 1 żółtko
Dodaj mieszaninę mleka i mąki do gotującego się mleka - ja ją dodaję jeszcze zanim mleko zacznie wrzeć, wtedy masy łączą się stopniowo i jest mniejsze prawdopodobieństwo grudek.
Gdy budyń mocno zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika, a wierzch budyniu przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą (zapobiegnie to tworzeniu na wierzchu budyniu twardej skorupki). Budyń wystudź.
Miękkie masło dodaj stopniowo, po trochu do schłodzonego (ale w temperaturze pokojowej) budyniu - miksuj aż masa będzie gładka.
250 g masła roślinnego
Gotowy krem wyłóż na jeden z blatów, przykryj drugim blatem.
Posyp wierzch karpatki cukrem pudrem.
Uwagi
Moja koleżanka nie dodawała cukru do mleka, tylko miksowała cukier puder z masłem roślinnym i dopiero wtedy dodawała masło do budyniu.Możesz też najpierw porządnie zmiksować miękkie masło - tak z 10 minut i wtedy dodawać do niego po łyżce budyniu. Miksuj tylko do połączenia składników.Co zrobić jeśli zwarzy się krem?Miskę z kremem postaw na garnku z gotującą się wodą i miksuj. Masa podgrzewając się powinna nabrać właściwej konsystencji.