Przepis na ucierane ciasto kokosowe
Ta mglista i byle jaka pogoda nastraja mnie na bardziej „egzotyczne” wypieki i po babeczkach bananowych upiekłam pyszne ucierane ciasto kokosowe z mnóstwem wiórek kokosowych.
Już podczas pieczenia obłędnie pachniało w całym domu kokosem i trudno było się doczekać, aż ciasto będzie gotowe i chociaż trochę ostygnie.
To ciasto kokosowe jest puszyste i miękkie, wręcz rozpływa się w ustach – pycha :)
Jak zrobić taką babkę kokosową?
Najważniejsze jest dobrze utrzeć miękkie masło z cukrem. Ja lubię w takich przypadkach używać cukier puder.
Mam pewność, że cały cukier dobrze się utrze i rozpuści w maśle.
Pamiętajcie aby miksować długo, najlepiej około 10 minut.
Dobrze jest, aby jajka nie były zimne, więc albo wyjmijcie je wcześniej z lodówki, albo włóżcie je do miski z gorącą wodą, aby się ogrzały przed dodaniem do masy maślanej.
Druga ważna sprawa – gdy dodacie do ciasta mąkę, to nie miksujcie już za długo – tylko do połączenia składników. Ja kończę miksować, gdy jeszcze widzę resztki mąki i już tylko raz, czy dwa razy mieszam całość łyżką. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że w cieście powstanie zakalec.
Koksowe ciasto przelejcie do długiej formy keksowej (moja miała 30 cm) i upieczcie.
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne babki!
A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta :)
Ucierane ciasto kokosowe przepis do druku

Ucierane ciasto kokosowe
Składniki
ciasto:
- 170 g masła miękkiego
- 1 szklanka cukru pudru 150 g
- 2 szklanki mąki 300 g
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka rozmiar L - najlepiej w temp. pokojowej
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka wiórek kokosowych
lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-4 łyżki maślanki do konsystencji
- wiórki kokosowe do posypania
Instrukcja
- Utrzyj masło z cukrem pudrem (lub zwykłym cukrem) na puszystą masę.170 g masła, 1 szklanka cukru pudru
- Dodaj ekstrakt z wanilii i pojedynczo jajka - dokładnie zmiksuj masę po każdym jajku.1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 3 jajka
- Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.2 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- Dodaj porcjami do masy maślanej na zmianę z maślanką.1 szklanka maślanki
- Na koniec dodaj wiórki kokosowe.1 szklanka wiórek kokosowych
- Przełóż ciasto do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki keksowej o długości około 30 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut (do suchego patyczka)..
- Po upieczeniu przestudź ciasto i udekoruj lukrem i wiórkami (cukier puder zmieszaj z maślanką i polej nim ciasto).1 szklanka cukru pudru, 2-4 łyżki maślanki, wiórki kokosowe
Przepis Marthy Stewart.