Przepis na ucierane ciasto kokosowe

ucierane ciasto kokosowe


Ta mglista i byle jaka pogoda nastraja mnie na bardziej „egzotyczne” wypieki i po babeczkach bananowych upiekłam pyszne ucierane ciasto kokosowe z mnóstwem wiórek kokosowych.

Już podczas pieczenia obłędnie pachniało w całym domu kokosem i trudno było się doczekać, aż ciasto będzie gotowe i chociaż trochę ostygnie.

To ciasto kokosowe jest puszyste i miękkie, wręcz rozpływa się w ustach – pycha :)

Jak zrobić taką babkę kokosową?

Najważniejsze jest dobrze utrzeć miękkie masło z cukrem. Ja lubię w takich przypadkach używać cukier puder.

Mam pewność, że cały cukier dobrze się utrze i rozpuści w maśle.

Pamiętajcie aby miksować długo, najlepiej około 10 minut.

Dobrze jest, aby jajka nie były zimne, więc albo wyjmijcie je wcześniej z lodówki, albo włóżcie je do miski z gorącą wodą, aby się ogrzały przed dodaniem do masy maślanej.

Druga ważna sprawa – gdy dodacie do ciasta mąkę, to nie miksujcie już za długo – tylko do połączenia składników. Ja kończę miksować, gdy jeszcze widzę resztki mąki i już tylko raz, czy dwa razy mieszam całość łyżką. Zbyt długie miksowanie może spowodować, że w cieście powstanie zakalec.

Ciasto przelejcie do długiej formy keksowej (moja miała 30 cm) i upieczcie.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na pyszne babki!


ciasto z wiórkami kokosowymi ciasto kokosowe z wiórkami kokosowymi

ucierane ciasto kokosowe puszyste ciasto kokosowe

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta :)


ucierane ciasto kokosowe

ucierane ciasto kokosowe

ucierane ciasto kokosowe3

ucierane ciasto kokosowe4

Przepis na ucierane ciasto kokosowe

ciasto kokosowe z wiórkami kokosowymi

Ucierane ciasto kokosowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i bardzo prostą babkę kokosową z wiórkami kokosowymi.
3.86 z 14 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 12

Składniki
  

ciasto:

lukier:

Instrukcja
 

  • Utrzyj masło z cukrem pudrem (lub zwykłym cukrem) na puszystą masę.
  • Dodaj ekstrakt z wanilii i pojedynczo jajka - dokładnie zmiksuj masę po każdym jajku.
  • Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Dodaj porcjami do masy maślanej na zmianę z maślanką.
  • Na koniec dodaj wiórki kokosowe.
  • Przełóż ciasto do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki keksowej o długości około 30 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50-60 minut (do suchego patyczka)..
  • Po upieczeniu przestudź ciasto i udekoruj lukrem i wiórkami (cukier puder zmieszaj z maślanką i polej nim ciasto).
Słowa kluczowe kokos, maślanka, wiórki kokosowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis Marthy Stewart.