Sernik na mleku skondensowanym

Zaktualizowany: 2023 31 lipca
sernik na mleku skondensowanym

Przepis na rewelacyjny i puszysty sernik na mleku skondensowanym

Zapraszam dziś na przepyszny, puszysty sernik, który zrobicie z zaledwie czterech składników! A jeśli udekorujecie go jak ja bitą śmietaną i świeżymi owocami, to na pewno zyskacie uznanie w oczach całej rodziny i gości. Spróbujcie koniecznie!

prosty i puszysty sernik bez spodu

Sernik na mleku skondensowanym przepis krok po kroku

Jeśli uwielbiacie serniki, to koniecznie zróbcie ten sernik z mlekiem skondensowanym – na pewno zasmakuje każdemu!

sernik na mleku skondensowanym

Sernik na mleku skondensowanym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo prosty i puszysty sernik z mlekiem skondensowanym.
4.37 z 36 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Porcje 15
Kalorie 180 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki

składniki na sernik na mleku skondensowanym

składniki na wierzch do sernika

Instrukcja
 

Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym

  • Zmiksuj razem twaróg, mleko skondensowane, żółtka i proszek budyniowy.
    1 kg twarogu, 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego, 5 żółtek, 2 budynie
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
    5 białek
  • Dodaj białka do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej masę twarogową.
  • Delikatnie stuknij 2-3 razy tortownicą tak aby uwolnić ewentualne pęcherzyki powietrza.
  • Piecz w trybie góra/dół w temperaturze 150 stopni przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz i pozostaw sernik w środku, aż się piekarnik ostudzi.
  • Schłodź sernik bez kilka godziny – a najlepiej przez noc – w lodówce.
  • Przed podaniem ubij zimną śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem.
    250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
  • Wyłóż bitą śmietanę na wierzch sernika, a na nią wyłóż owoce.
    250 g owoców
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 180kcalWeglowodany: 18gBiałko: 6gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe puszysty sernik, sernik z mlekiem skondensowanym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
puszysty sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym – uwagi

Już dawno nie piekłam tak prostego sernika jak ten sernik na mleku skondensowanym.

Sam sernik to zaledwie cztery składniki.

Nie ma tu spodu, więc praca nad ciastem też jest szybsza i łatwiejsza.

Serniczek po upieczeniu wychodzi leciutki i puszysty – wręcz rozpływa się w ustach.

prosty sernik z mlekiem skondensowanym

Jakie składniki trzeba do sernika z mlekiem skondensowanym?

Oczywiście twaróg!

Ja najczęściej używam dobry, tłusty twaróg z wiaderka (jestem wierna Piątnicy).

Po drugie – słodzone mleko skondensowane.

Tylko koniecznie słodzone, bo do ciasta nie dodajemy już cukru.

Po trzecie jajka.

I na koniec budyń – może być waniliowy lub śmietankowy (dwa opakowania po 40g).

Tylko to wystarczy!

Co będzie na wierzchu to już zależy od was.

Ja do swojego sernika dodałam na wierzch bitą śmietanę oraz świeże maliny i borówki.

Całość wyszła bardzo letnia, lekka i orzeźwiająca.

Spróbujcie koniecznie jak pyszny jest ten sernik ❤❤

Ps. Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne serniki i ciasta z serem :)

sernik z mlekiem skondensowanym
sernik bez spodu z owocami i bitą śmietaną
prosty sernik z malinami i borówkami

lekki i puszysty sernik z bitą śmietaną i owocami
lekki i puszysty sernik bez spodu

 

Polecane przepisy na puszysty sernik

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na najlepsze serniki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 14 sierpnia

Podziel się przepisem

17 komentarzy

  1. b6bc4ad2c9fe4f39baf8dc9118b66969?s=54&d=mm&r=g
    Jowita 2022 18 grudnia w 23:21- Odpowiedz

    czy mozna dodać rodzynki do masy serowej?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 19 grudnia w 14:20- Odpowiedz

      Jeśli lubisz, to jak najbardziej

  2. 800e57b1c19457251db87e5439d427c0?s=54&d=mm&r=g
    Dorota 2021 22 sierpnia w 06:09- Odpowiedz

    Witam serdecznie. Niestety udało mi się kupić tylko niesłodzone mleko skondensowane, w takim przypadku ile cukru dodać?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 22 sierpnia w 15:52- Odpowiedz

      Ja bym dała 1 szklankę – 200g

  3. 3146c1b17c4c3431e98491e8aa51ba2d?s=54&d=mm&r=g
    Piotr 2021 12 sierpnia w 19:25- Odpowiedz

    Czy ten sernik można zrobić na jakimś kruchym spodzie?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 12 sierpnia w 19:35- Odpowiedz

      Oczywiście

  4. e7b3e3611804de1d95f6a1ef9dcb39bb?s=54&d=mm&r=g
    Doris 2021 11 sierpnia w 20:00- Odpowiedz

    Proponuję po wyrażeniu „delikatnie wymieszaj” w pkt 3 dodać czym, np. łyżką. Dla kogoś kto piecze ciasta jest to oczywiste, ale laik, który chce po raz pierwszy upiec ciasto zrobi to mikserem niespecjalnie zwracając uwagę na „delikatnie” i ubite białka zrobią się nieubite. Proszę mi wierzyć, to tak jak z instrukcją składania mebli, nie wszystko jest oczywiste:D

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 12 sierpnia w 14:32- Odpowiedz

      Dobra uwaga Doris :) już dopisuję

  5. bd6cd41b146394fea6a4d035a7e23229?s=54&d=mm&r=g
    Joanna 2020 7 grudnia w 21:13- Odpowiedz

    Witam Pani Beato sernik z Pani przepisu wypróbowałam nieraz za każdym razem wychodzi wspaniały! Mam pytanie: jakie proporcje musiałyby użyć, aby wykonać sernik na, standardowej blasze prostokątnej? Pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 8 grudnia w 09:18- Odpowiedz

      Hej. Aby przeliczyć proporcje, użyj mojej strony https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/. Możesz podać rozmiar foremki z przepisu oraz swojej a otrzymasz mnożnik wg którego należy zmienić ilość składników w przepisie :)

  6. e6d3d54d967ab8e6f6360ec1083310ca?s=54&d=mm&r=g
    Basia 2020 16 listopada w 17:06- Odpowiedz

    I jeszcze zapytam, ile tego mleka skondensowanego? Puszka puszce nie ròwna

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 16 listopada w 22:22- Odpowiedz

      Używam takie z Gostynia – ono ma jakoś 500 g

  7. e6d3d54d967ab8e6f6360ec1083310ca?s=54&d=mm&r=g
    Basia 2020 16 listopada w 17:03- Odpowiedz

    Dzień dobry. Czy zamiast twarogu mogę użyć serka philadelfia?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 16 listopada w 22:21- Odpowiedz

      Myślę, że tak

  8. b61d9f7df84521504c86f1c37dda9112?s=54&d=mm&r=g
    Jolanta 2020 7 września w 17:17- Odpowiedz

    Sernik zrobiony :-) bardzo szybko się go robi i jest bardzo dobry. Nie mogliśmy się doczekać i jeszcze letni jedliśmy ale taki z lodówki jest najlepszy. Dziękuję za przepis i pozdrawiam

  9. 71d58b288149797f1eca707bd8066408?s=54&d=mm&r=g
    JMC 2020 22 sierpnia w 12:32- Odpowiedz

    Sernik wygląda rewelacyjnie! Sam widok zachęca do spróbowania. Muszę koniecznie wypróbować przepis. Przepis wydaje się bardzo prosty, a efekt jest niesamowity. Moje dzieci z pewnością byłyby zachwycone, zwłaszcza, że lubią ciasta z owocami. Myślę, że idealnie sprawdzi się w dzisiejszy upalny dzień, więc ruszam po składniki i zabieram się za przygotowanie :-)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 23 sierpnia w 10:03- Odpowiedz

      Życzę smacznego :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy