Sernik na mleku skondensowanym

 

sernik na mleku skondensowanym

 

Już dawno nie piekłam tak prostego sernika jak ten sernik na mleku skondensowanym.

Sam sernik to zaledwie cztery składniki.

Nie ma tu spodu, więc praca nad ciastem też jest szybsza i łatwiejsza.

Serniczek po upieczeniu wychodzi leciutki i puszysty – wręcz rozpływa się w ustach.

Ja do swojego ciasta dodałam na koniec bitą śmietanę oraz świeże maliny i borówki.

Całość wyszła bardzo letnia, lekka i orzeźwiająca.

Spróbujcie koniecznie jak pyszny jest ten sernik ❤❤

Ps. Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne serniki i ciasta z serem 🙂

 

prosty i puszysty sernik bez spodu puszysty sernik z mlekiem skondensowanym
 

prosty sernik z mlekiem skondensowanym sernik z mlekiem skondensowanym
 

sernik bez spodu z owocami i bitą śmietaną prosty sernik z malinami i borówkami
 

lekki i puszysty sernik z bitą śmietaną i owocami lekki i puszysty sernik bez spodu
 

Sernik na mleku skondensowanym – przepis do druku

 

Sernik na mleku skondensowanym

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Sernik
Ilość: 15
Składniki
sernik:
  • 1 kg twarogu na serniki - użyłam taki z wiaderka
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (np. Gostyń)
  • 5 jajek rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
  • 2 budynie waniliowe - proszek
wierzch:
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki - użyłam 30%
  • 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
  • około 250 g drobnych owoców - maliny, borówki, jagody
Wykonanie
  1. Zmiksuj razem twaróg, mleko skondensowane, żółtka i proszek budyniowy.
  2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  3. Dodaj białka do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
  4. Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Przelej masę twarogową.
  6. Delikatnie stuknij 2-3 razy tortownicą tak aby uwolnić ewentualne pęcherzyki powietrza.
  7. Piecz w trybie góra/dół w temperaturze 150 stopni przez około 1,5 godziny.
  8. Po tym czasie piekarnik wyłącz i pozostaw sernik w środku, aż się piekarnik ostudzi.
  9. Schłódź sernik bez kilka godziny - a najlepiej przez noc - w lodówce.
  10. Przed podaniem ubij zimną śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem.
  11. Wyłóż bitą śmietanę na wierzch sernika, a na nią wyłóż owoce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 180 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 18 g Białka: 6 g