Przepis na rewelacyjny i puszysty sernik na mleku skondensowanym

sernik na mleku skondensowanym


Już dawno nie piekłam tak prostego sernika jak ten sernik na mleku skondensowanym.

Sam sernik to zaledwie cztery składniki.

Nie ma tu spodu, więc praca nad ciastem też jest szybsza i łatwiejsza.

Serniczek po upieczeniu wychodzi leciutki i puszysty – wręcz rozpływa się w ustach.

Jakie składniki trzeba do sernika z mlekiem skondensowanym?

Oczywiście twaróg!

Ja najczęściej używam dobry, tłusty twaróg z wiaderka (jestem wierna Piątnicy).

Po drugie – słodzone mleko skondensowane.

Tylko koniecznie słodzone, bo do ciasta nie dodajemy już cukru.

Po trzecie jajka.

I na koniec budyń – może być waniliowy lub śmietankowy (dwa opakowania po 40g).

Tylko to wystarczy!

Co będzie na wierzchu to już zależy od was.

Ja do swojego sernika dodałam na wierzch bitą śmietanę oraz świeże maliny i borówki.

Całość wyszła bardzo letnia, lekka i orzeźwiająca.

Spróbujcie koniecznie jak pyszny jest ten sernik ❤❤

Ps. Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne serniki i ciasta z serem :)

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


prosty i puszysty sernik bez spodu puszysty sernik z mlekiem skondensowanym

prosty sernik z mlekiem skondensowanym sernik z mlekiem skondensowanym

sernik bez spodu z owocami i bitą śmietaną prosty sernik z malinami i borówkami

lekki i puszysty sernik z bitą śmietaną i owocami lekki i puszysty sernik bez spodu

Sernik na mleku skondensowanym – przepis do druku

sernik na mleku skondensowanym

Sernik na mleku skondensowanym

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo prosty i puszysty sernik z mlekiem skondensowanym.
4.22 z 23 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 1 godz 50 minut
Porcje 15
Kalorie 180 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 22 cm.

Składniki
  

sernik:

wierzch:

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem twaróg, mleko skondensowane, żółtka i proszek budyniowy.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  • Dodaj białka do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej masę twarogową.
  • Delikatnie stuknij 2-3 razy tortownicą tak aby uwolnić ewentualne pęcherzyki powietrza.
  • Piecz w trybie góra/dół w temperaturze 150 stopni przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz i pozostaw sernik w środku, aż się piekarnik ostudzi.
  • Schłódź sernik bez kilka godziny - a najlepiej przez noc - w lodówce.
  • Przed podaniem ubij zimną śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem.
  • Wyłóż bitą śmietanę na wierzch sernika, a na nią wyłóż owoce.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 180kcalWeglowodany: 18gBiałko: 6gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!