Przepis na rewelacyjny i puszysty sernik na mleku skondensowanym
Już dawno nie piekłam tak prostego sernika jak ten sernik na mleku skondensowanym.
Sam sernik to zaledwie cztery składniki.
Nie ma tu spodu, więc praca nad ciastem też jest szybsza i łatwiejsza.
Serniczek po upieczeniu wychodzi leciutki i puszysty – wręcz rozpływa się w ustach.
Jakie składniki trzeba do sernika z mlekiem skondensowanym?
Oczywiście twaróg!
Ja najczęściej używam dobry, tłusty twaróg z wiaderka (jestem wierna Piątnicy).
Po drugie – słodzone mleko skondensowane.
Tylko koniecznie słodzone, bo do ciasta nie dodajemy już cukru.
Po trzecie jajka.
I na koniec budyń – może być waniliowy lub śmietankowy (dwa opakowania po 40g).
Tylko to wystarczy!
Co będzie na wierzchu to już zależy od was.
Ja do swojego sernika dodałam na wierzch bitą śmietanę oraz świeże maliny i borówki.
Całość wyszła bardzo letnia, lekka i orzeźwiająca.
Spróbujcie koniecznie jak pyszny jest ten sernik ❤❤
Ps. Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne serniki i ciasta z serem :)
Sernik na mleku skondensowanym – przepis do druku

Sernik na mleku skondensowanym
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
sernik:
- 1 kg twarogu na serniki - użyłam taki z wiaderka
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (np. Gostyń)
- 5 jajek rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
- 2 budynie waniliowe - proszek
wierzch:
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej - użyłam 30%
- 2 łyżki cukru pudru - lub do smaku
- 250 g owoców - maliny, borówki, jagody
Instrukcja
- Zmiksuj razem twaróg, mleko skondensowane, żółtka i proszek budyniowy.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- Dodaj białka do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej masę twarogową.
- Delikatnie stuknij 2-3 razy tortownicą tak aby uwolnić ewentualne pęcherzyki powietrza.
- Piecz w trybie góra/dół w temperaturze 150 stopni przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie piekarnik wyłącz i pozostaw sernik w środku, aż się piekarnik ostudzi.
- Schłódź sernik bez kilka godziny - a najlepiej przez noc - w lodówce.
- Przed podaniem ubij zimną śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem.
- Wyłóż bitą śmietanę na wierzch sernika, a na nią wyłóż owoce.