sernik na cieście czekoladowym

Przepis na pyszny serniczek na cieście czekoladowym z dodatkiem borówek

Zapraszam na świetny sernik na cieście czekoladowym pieczony z dodatkiem borówek. Tu aksamitny sernik miesza się z gęstym i mocno czekoladowym ciastem tworząc idealny smak. Koniecznie spróbujcie również z innymi owocami – np. z wiśniami, czy malinami. Gorąco polecam na rodzinne okazje, ale również na co dzień do kawy.

sernik z borówkami

Sernik na cieście czekoladowym – przepis krok po kroku

Jeśli szukacie przepisu na niezwykły sernik, którym zaskoczycie i zachwycicie całą rodzinę, to spróbujcie tego sernika z ciastem czekoladowym.

sernik na cieście czekoladowym

Sernik na cieście czekoladowym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny sernik na cieście czekoladowym pieczony z dodatkiem borówek.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 20 minut
Czas całkowity 2 hours 20 minut
Porcje 15
Kalorie 229 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe do sernika

składniki na masę sernikową do sernika

składniki na polewę czekoladową

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowe do sernika

  • W rondelku rozpuść masło z mlekiem, cukrem i kakao – dokładnie wymieszaj i przestudź.
    100 g masła, 100 ml mleka, 50 g cukru, 1 łyżka gorzkiego kakao
  • Do ostudzonej masy dodaj żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia – wymieszaj.
    100 g mąki pszennej, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta czekoladowe – delikatnie wymieszaj.
    2 białka
  • Przełóż ciasto do foremki do pieczenia o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Jak zrobić sernik

  • Zmiksuj razem składniki masy twarogowej – krótko do połączenia składników.
    500 g twarogu, 2 jajka, 1 budyń waniliowy, 100 g cukru
  • Przelej masę twarogową do foremki i lekko przemieszaj, tak aby "ruszyć" ciasto czekoladowe.
  • Posyp wierzch sernika borówkami i lekko je wetknij w ciasto.
    100 g borówek
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1 godzinę i 20 minut.
  • Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku aż ciasto ostygnie.
  • Schłodź sernik w lodówce.

Jak zrobić polewę na sernik z ciastem czekoladowym

  • Przygotuj polewę – w rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści.
    50 ml śmietany kremówki, 75 g białej czekolady
  • Polewę ostudź i gdy zgęstnieje polej nią ciasto.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 229kcalWeglowodany: 23gBiałko: 9gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe sernik na brownie, sernik z ciastem czekoladowym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z ciastem czekoladowym

Sernik z ciastem czekoladowym i borówkami – uwagi

Lubię takie ciasta, które stanowią połączenie kilku.

Taki właśnie jest ten sernik na cieście czekoladowym.

Ciasta czekoladowego jest tu sporo – tak że „przerasta” czasami masę serową. Ciasto jest lżejsze dzięki dodaniu do niego mocno ubitych białek.

Sernik zrobiłam z gotowego twarogu z wiaderka – ja jestem najbardziej wierna twarogowi sernikowemu z Piątnicy. Możecie oczywiście użyć inny twaróg, ale najlepiej aby był z tych dobrych, tłustych i gęstych.

Do tego dorzuciłam sporą garść borówek, aby sernik był lekko owocowy.

Zamiast borówek możecie użyć inne owoce – najlepiej jakieś drobne – jak np. maliny. Jeśli macie większe owoce, to pokrójcie je na mniejsze kawałki.

Na koniec dodałam jeszcze po upieczeniu polewę z białej czekolady i jeszcze więcej borówek.

Wyszło świetne ciasto, które pięknie się zaprezentuje na każdym stole :)

Zróbcie go na specjalną okazję, urodziny, albo po prostu na piknik ❤

czekoladowy sernik z borówkami

Jak zrobić sernik z ciastem czekoladowym i borówkami?

Zacznijcie jak ja od zrobienia ciasta czekoladowego w stylu murzynka.

Najpierw podgrzejcie w garnku mleko, masło, cukier i kakao – podobnie jak przy murzynku. 

Taką masę czekoladową musicie potem ostudzić i gdy będzie w przynajmniej w temperaturze pokojowej dodać do niej żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.

Na koniec ubijcie białka na gęstą pianę i delikatnie wmieszajcie do ciasta czekoladowego. 

Ciasto przelewamy do foremki do pieczenia i przygotowujemy prostą masę sernikową.

Ja krótko miksuję wszystkie składniki na raz – miksuję tylko do połączenia w jednolitą masę.

Tak przygotowany sernik wylejcie na ciasta czekoladowe i lekko przemieszajcie, tak aby ciasto czekoladowe lekko się zmieszało z sernikiem.

Jeśli chcecie to teraz możecie posypać wierzch sernika z ciastem czekoladowym borówkami – albo innymi drobnymi owocami.

Sernik pieczemy i studzimy.

sernik i ciasto czekoladowe<

Jak upiec sernik, aby nie opadał?

Ja go najczęściej piekę w niżej temperaturze – tak około 150 stopni – w trybie góra/dół – za to piekę go dłużej – tak mniej więcej 1,5 godziny.

Ta zapewnia, że sernik rośnie bardziej równomiernie i mniej opada po upieczeniu.

Jeśli bardzo lubicie serniki, to możecie masę serową zrobić z podwójnej porcji – wtedy otrzymacie grubszą warstwę sernika.

Sernik możecie po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą z białej czekolady i udekorować małymi bezami i borówkami. 

Tak podany sernik na cieście czekoladowym smakuje wyśmienicie – spróbujcie koniecznie!

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na pyszne serniki z bloga.

ciasto czekoladowe z sernikiem
ciasto czekoladowe z twarogiem

sernik izaura z borówkami
sernik czekoladowy z borówkami

 

 

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na serniki. Na blogu jest ich ogromny wybór, a ja tu polecam między innymi trzy takie przepisy: