Sernik na cieście czekoladowym
i z borówkami
Lubię takie ciasta, które stanowią połączenie kilku.
Taki właśnie jest ten sernik na cieście czekoladowym.
Ciasta czekoladowego jest tu sporo – tak że „przerasta” czasami masę serową. Do tego dorzuciłam sporą garść borówek, aby sernik był lekko owocowy.
Na koniec poszła jeszcze polewa z białej czekolady i jeszcze więcej borówek.
Wyszło świetne ciasto, które pięknie się zaprezentuje na każdym stole :)
Zróbcie go na specjalną okazję, urodziny, albo po prostu na piknik ❤
Jeśli bardzo lubicie serniki, to możecie masę serową zrobić z podwójnej porcji – wtedy otrzymacie grubszą warstwę sernika.
Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na pyszne serniki z bloga.








Sernik na cieście czekoladowym – przepis do druku

Sernik na cieście czekoladowym
Przepis na formę do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
ciasto czekoladowe:
- 100 g masła
- 100 ml (niecałe pół szklanki) mleka
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 100 g (2/3 szklanki) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże jajka - rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
masa sernikowa:
- 500 g twarogu na sernik - użyłam z wiaderka
- 2 duże jajka rozmiar L
- 1 budyń waniliowy - proszek
- 100 g (pół szklanki) cukru
- około 100 g borówek
polewa:
- 75 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
Instrukcja
- W rondelku rozpuść masło z mlekiem, cukrem i kakao - dokładnie wymieszaj i przestudź.
- Do ostudzonej masy dodaj żółtka oraz mąkę - wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta czekoladowe - delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do foremki do pieczenia o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zmiksuj razem składniki masy twarogowej - krótko do połączenia składników.
- Przelej masę twarogową do foremki i lekko przemieszaj, tak aby "ruszyć" ciasto czekoladowe.
- Posyp wierzch sernika borówkami i lekko je wetknij w ciasto.
- Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę i 20 minut.
- Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku aż ciasto ostygnie.
- Schłódź sernik w lodówce.
- Przygotuj polewę - w rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści.
- Polej polewą ciasto.
Składniki Odżywcze
Porcja: 100gKalorie: 229kcalWeglowodany: 23gBiałko: 9gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Cudowne ciastoNie wiem dlaczego, ale nie mogę udostępniać przepisów z Twojego bloga na Pinteresta.
Dziękuję. Nie wiem czemu masz taki problem, bo sama je też wrzucam na pinteresta