Przepis na pyszny serniczek na cieście czekoladowym z dodatkiem borówek

sernik na cieście czekoladowym

Lubię takie ciasta, które stanowią połączenie kilku.

Taki właśnie jest ten sernik na cieście czekoladowym.

Ciasta czekoladowego jest tu sporo – tak że “przerasta” czasami masę serową. Do tego dorzuciłam sporą garść borówek, aby sernik był lekko owocowy.

Na koniec poszła jeszcze polewa z białej czekolady i jeszcze więcej borówek.

Wyszło świetne ciasto, które pięknie się zaprezentuje na każdym stole :)

Zróbcie go na specjalną okazję, urodziny, albo po prostu na piknik ❤

Jeśli bardzo lubicie serniki, to możecie masę serową zrobić z podwójnej porcji – wtedy otrzymacie grubszą warstwę sernika.

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na pyszne serniki z bloga.

sernik z borówkami sernik z ciastem czekoladowym

czekoladowy sernik z borówkami sernik i ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe z sernikiem ciasto czekoladowe z twarogiem

sernik izaura z borówkami sernik czekoladowy z borówkami

Sernik na cieście czekoladowym – przepis do druku

sernik na cieście czekoladowym

Sernik na cieście czekoladowym

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny sernik na cieście czekoladowym pieczony z dodatkiem borówek.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz 20 minut
Czas całkowity 2 godz 20 minut
Porcje 15
Kalorie 229 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę do pieczenia o średnicy 22 cm.

Składniki
  

ciasto czekoladowe:

  • 100 g masła
  • 100 ml mleka (niecałe pół szklanki)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • 100 g mąki (2/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka - rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie

masa sernikowa:

Instrukcja
 

  • W rondelku rozpuść masło z mlekiem, cukrem i kakao - dokładnie wymieszaj i przestudź.
  • Do ostudzonej masy dodaj żółtka oraz mąkę - wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta czekoladowe - delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do foremki do pieczenia o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Zmiksuj razem składniki masy twarogowej - krótko do połączenia składników.
  • Przelej masę twarogową do foremki i lekko przemieszaj, tak aby "ruszyć" ciasto czekoladowe.
  • Posyp wierzch sernika borówkami i lekko je wetknij w ciasto.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę i 20 minut.
  • Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku aż ciasto ostygnie.
  • Schłódź sernik w lodówce.
  • Przygotuj polewę - w rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści.
  • Polej polewą ciasto.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 229kcalWeglowodany: 23gBiałko: 9gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!