Sernik na cieście czekoladowym

i z borówkami

 

sernik na cieście czekoladowym

 

Lubię takie ciasta, które stanowią połączenie kilku.

Taki właśnie jest ten sernik na cieście czekoladowym.

Ciasta czekoladowego jest tu sporo – tak że „przerasta” czasami masę serową. Do tego dorzuciłam sporą garść borówek, aby sernik był lekko owocowy.

Na koniec poszła jeszcze polewa z białej czekolady i jeszcze więcej borówek.

Wyszło świetne ciasto, które pięknie się zaprezentuje na każdym stole 🙂

Zróbcie go na specjalną okazję, urodziny, albo po prostu na piknik ❤

Jeśli bardzo lubicie serniki, to możecie masę serową zrobić z podwójnej porcji – wtedy otrzymacie grubszą warstwę sernika.

Zapraszam do wypróbowania innych przepisów na pyszne serniki z bloga.

 

sernik z borówkami sernik z ciastem czekoladowym
 

czekoladowy sernik z borówkami sernik i ciasto czekoladowe
 

ciasto czekoladowe z sernikiem ciasto czekoladowe z twarogiem
 

sernik izaura z borówkami sernik czekoladowy z borówkami
 

Sernik na cieście czekoladowym – przepis do druku

Sernik na cieście czekoladowym

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o średnicy 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Sernik
Ilość: 15
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • 100 g masła
  • 100 ml (niecałe pół szklanki) mleka
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru
  • 100 g (2/3 szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka - rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
masa sernikowa:
  • 500 g twarogu na sernik - użyłam z wiaderka
  • 2 duże jajka rozmiar L
  • 1 budyń waniliowy - proszek
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • około 100 g borówek
polewa:
  • 75 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. W rondelku rozpuść masło z mlekiem, cukrem i kakao - dokładnie wymieszaj i przestudź.
  2. Do ostudzonej masy dodaj żółtka oraz mąkę - wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta czekoladowe - delikatnie wymieszaj.
  4. Przełóż ciasto do foremki do pieczenia o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Zmiksuj razem składniki masy twarogowej - krótko do połączenia składników.
  6. Przelej masę twarogową do foremki i lekko przemieszaj, tak aby "ruszyć" ciasto czekoladowe.
  7. Posyp wierzch sernika borówkami i lekko je wetknij w ciasto.
  8. Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę i 20 minut.
  9. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku aż ciasto ostygnie.
  10. Schłódź sernik w lodówce.
  11. Przygotuj polewę - w rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści.
  12. Polej polewą ciasto.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 229 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 23 g Białka: 9 g