Ciasto kostka czarnoleska

Zaktualizowany: 2024 12 kwietnia
ciasto kostka czarnoleska - ciasto z czarnego lasu z wiśniami i czekoladą

Przepis na pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną

Przygotuj razem ze mną pyszne ciasto kostka czarnoleska. To ciasto inspirowane słynnym tortem łączy w sobie delikatny i puszysty biszkopt czekoladowy, soczyste wiśnie zatopione w galaretce wiśniowej, obłędny krem czekoladowy oraz lekką bitą śmietanę. Takie kremowe ciasto w wiśniami na pewno zachwyci wszystkich domowników i gości. A dzięki uniwersalnemu smakowi sprawdzi się zarówno na ważnych rodzinnych uroczystościach jak i na zwykły weekendowy deser. Spróbuj koniecznie!

ciasto szwarcwaldzkie z wiśniami i czekoladą

Ciasto kostka czarnoleska przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na nietrudne ale zachwycające ciasto, które zasmakuje każdemu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ciasto szwarcwaldzkie w wiśniami i kremem czekoladowym

Ciasto kostka czarnoleska przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na smakowite i nieskomplikowane do przygotowania ciasto czekoladowe przekładane wiśniami, kremem czekoladowym oraz bitą śmietaną.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 hour
6 hours
Czas całkowity 7 hours
Porcje 24
Kalorie 255 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm lub 24/24 cm. wyłożona papierem do pieczenia.
Składniki

składniki na biszkopt czekoladowy do ciasta

składniki na warstwę wiśniową

  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 400 ml wody (wrzącej)
  • ok 450 g wiśni

składniki na krem czekoladowy

składniki na bitą śmietanę

Instrukcja
 

Krok 1 – przygotowanie biszkopta czekoladowego

  • Przesiej przez sitko mąkę oraz gorzkie kakao.
    70 g mąki pszennej, 1 łyżka gorzkiego kakao
  • Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i białą puszystą masę.
    2 białka, 100 g cukru
    miksowanie białek z cukrem do biszkopta
  • Dodaj do białej żółtka i delikatnie wymieszaj albo zmiksuj na niskich obrotach miksera – miksuj krótko, tylko do połączenia.
    2 żółtka
    dodawanie żółtek do biszkopta
  • Wsyp przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszaj – tylko do połączenia.
    dodawanie żółtek do biszkopta
  • Przelej biszkopt do przygotowanej foremki i rozprowadź równą warstwą po całym dnie.
    wykładanie biszkoptu czekoladowego do formy do pieczenia
  • Wstaw formę z biszkoptem do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (w trybie termoobiegu) i piecz przez około 10-12 minut.
  • Po upieczeniu biszkopt ostudź, a następnie delikatnie oderwij od papieru do pieczenia.

Krok 2 – przygotowanie wiśni w galaretce

  • Galaretkę wiśniową rozpuść we wrzącej wodzie.
    1 opakowanie galaretki wiśniowej, 400 ml wody
  • Dodaj do niej wiśnie (jeśli używasz mrożonych, to ich wcześniej nie rozmrażaj).
    ok 450 g wiśni
    dodawanie wiśni do galaretki
  • Odstaw wiśnie w chłodne miejsce, aby zaczęły tężeć.
  • Już tężejące wiśnie i bardziej gęste wyłóż na biszkopt czekoladowy (który ponownie umieść w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia).
    kostka czarnoleska przygotowania 6
  • Schowaj formę z ciastem i wiśniami do lodówki tak aby galaretka do końca zastygła.

Krok 3 – przygotowanie kremu czekoladowego

  • Do misy przełóż serek mascarpone oraz nutellę, dodaj rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.
    500 g serka mascarpone, 100 g Nutelli, 100 g czekolady
    składniki na krem czekoladowy
  • Zmiksuj razem składniki na gładki krem.
    przygotowanie kremu czekoladowego do ciasta
  • Przełóż krem na warstwę wiśniową i wyrównaj powierzchnię.
    wykładanie kremu czekoladowego na ciasto
  • Schowaj ciasto ponownie do lodówki.

Krok 4 – przygotowanie bitej śmietany na ciasto

  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody – daj jej tyle, aby dobrze zakryła proszek i odstaw na około 5 minut do napęcznienia.
    2 łyżeczki żelatyny
  • W tym czasie ubij zimną śmietanę kremówkę razem z cukrem pudrem na gęstą bitą śmietanę.
    500 ml śmietany kremówki, ok 50 g cukru pudru
  • Podgrzej krótko żelatynę tak aby stała się płynna (jeśli nie wiesz ja, to przeczytaj moje wskazówki pod przepisem), dodaj do niej łyżkę bitej śmietany i dokładnie wymieszaj.
    dodawanie żelatyny do bitej śmietany
  • Przelej żelatynę do reszty bitej śmietany i energicznie zmieszaj lub zmiksuj.
    mieszanie bitej śmietany z żelatyną
  • Przełóż bitą śmietanę na ciasto i schowaj całość ponownie do lodówki przynajmniej na godzinę.
    wykładanie bitej śmietany na krem czekoladowy
  • Przed podaniem udekoruj wierzch ciasta czekoladową posypką, albo tartą czekoladą.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml. 
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 255kcalWeglowodany: 19gBiałko: 4gTłuszcz: 18g
Słowa kluczowe czekoladowe ciasto w wiśniami, kremowe ciasto z wiśniami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto kostka szwartcwaldzka w wiśniami, galaretką i kremem czekoladowym

Co to jest ciasto kostka czarnoleska?

Moje dzisiejsze kremowe ciasto z wiśniami inspirowane jest słynnym niemieckim tortem Schwarzwaldzkim zwanym również tortem z Czarnego Lasu. Ten tort składa się z czekoladowego biszkopta przekładanego wiśniami i kremem śmietankowym. To połączenie smaków jest tak pyszne, że tort jest niezwykle popularny i wykorzystywany do tworzenia innych przepisów. U mnie na blogu znajdziesz nie tylko przepis na ten tort, ale również przepis na sernik czarnoleski – gdzie czekoladowy sernik przygotowałam z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną. Sernik jest wyśmienity i polecam go z całego serca!

Ciasto kostka czarnoleska to leciutki i cienki biszkopt czekoladowy, na który wyłożyłam galaretkę wiśniową z wiśniami. Następna warstwa to lekki krem mascarpone przygotowany z dodatkiem słodkiej lekko orzechowej Nutelli oraz rozpuszczonej czekolady. Na koniec ciasto udekorowane jest warstwą bitej śmietany o delikatnym kremowym smaku. Całość podana na zimno wspaniale smakuje i świetnie się prezentuje. Spróbuj koniecznie!

czarnoleskie ciasto z wiśniową galaretką kremem czekoladowym i bitą śmietaną

Składniki niezbędne do przygotowania ciasta kostka czarnoleska oraz zamienniki

Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualnych zamienników.

  • wiśnie – możesz użyć wiśnie świeże, mrożone lub z kompotu – pamiętaj aby miały usunięte pestki! Jeśli używasz mrożone wiśnie, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać – takie zmrożone wiśnie szybciej ostudzą i pomogą stężeć galaretce wiśniowej
  • kakao – do biszkopta będziesz potrzebować gorzkie kakao – może być zwykłe lub odłuszczone. Nie nadaje się tu napój kakaowy do picia!
  • serek mascarpone – ten serek kupisz bez problemu w większych sklepach albo dyskontach – jest zawsze dostępny w Biedronce i Lidlu
  • czekolada – ja do swojego kremu użyłam gorzką czekoladę, bo wolę mniej słodkie ciasta, jeśli wolisz słodkie wypieki, to wybierz mleczną czekoladę
  • Nutella – możesz ją zastąpić innym kremem czekoladowo-orzechowym – ja tu użyłam 100 g i to były 2 bardzo czubate łyżki, możesz użyć więcej kremu jeśli chcesz otrzymać słodszy smak
  • śmietana kremówka – ja do przygotowania bitej śmietany użyłam śmietankę w płynie w kartoniku, o zawartości tłuszczu 30%. Możesz też użyć śmietankę 36% – wtedy lekko wzrośnie kaloryczność ciasta.
  • żelatyna – używałam żelatynę w proszku, możesz też użyć w listkach – moja żelatyna ważyła jakieś 7 g
kostka czarnoleska w wiśniami w galaretce

Jak zrobić ciasto kostka czarnoleska – wskazówki

To czekoladowe ciasto z wiśniami nie jest trudne do przygotowania, ale wymaga troszkę czasu – szczególnie na tężenie poszczególnych warstw. Dlatego najlepiej podzielić sobie pracę na etapy. Sam biszkopt możesz upiec nawet dzień czy dwa wcześniej i przechować szczelnie owinięty folią spożywczą. Możesz też wcześniej zrobić wiśnie w galaretce, bo odpowiednie stężenie zajmie im pewnie ze 2-3 godziny. Gdy masz gotowy biszkopt i tężejącą galaretkę, to potem praca będzie przebiegać już szybko.

czarnoleskie ciasto z wiśniami i kremem czekoladowym

Jaki biszkopt czekoladowy do ciasta?

Ja przygotowałam tutaj bardzo podstawowy biszkopt czekolady z dwóch jajek. Możesz skorzystać z mojego przepisu, albo wykorzystać swój ulubiony przepis. Jeśli szukasz bardziej wyrafinowanego przepisu na czekoladowy biszkopt, to możesz zrobić biszkopt czekoladowy z dodatkiem odrobiny masła i kawy. Zachęcam do obejrzenia mojego krótkiego filmu video, gdzie pokazuję jak zrobić taki maślany biszkopt.

Jak rozpuścić czekoladę do kremu czekoladowego?

Wybierz swoją ulubioną czekoladę, połam ją na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. A jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? Na kuchence ustaw nieduży garnek z nalaną na dno wodą – daj jej tyle, żeby go zakryła i tak mniej więcej do wysokości 2 cm. Na górze garnka ułóż odporną na gorąco miseczkę – najlepiej się sprawdzają metalowe miski albo z żaroodpornego szkła. Wsyp do miseczki połamaną czekoladę i podgrzewaj tak, aż się rozpuści od parującej od spodu wody. W trakcie możesz przemieszać czekoladę, wtedy się szybciej rozpuści. Zdejmij miseczkę z garnka i odstaw na kilka minut. Przestudzoną czekoladę dodaj do serka mascarpone i nutelli, aby je razem zmiksować na krem.

ciasto czarnoleskie z wiśniami i bitą śmietaną

Jak przygotować żelatynę do bitej śmietany?

Aby żelatyna dobrze zadziałała należy zalać ją zimną wodą – może też być zimne mleko. Ja dolewam płynu tylko tyle, żeby zakryło żelatynę i mieszam łyżeczką. Odstawiam szklankę z żelatyną na kilka minut. W tym czasie żelatyna pęcznieje i gęstnieje. Gdy jest już gęsta trzeba ją ogrzać, żeby stała się płynna. Najlepiej się mi tu sprawdza mikrofalówka. Wstawiam do niej szklankę i włączam czas 10 sekund. Obserwuję przez drzwiczki – gdy żelatyna zaczyna się unosić w szklance, to oznacza, że jest gotowa. Wtedy wyjmuję ją i mieszam. Aby żelatyna po dodaniu do kremu nie zrobiła w nim farfocli trzeba ją zahartować. Wystarczy dodać 1-2 łyżki kremu do szklanki z żelatyną i wymieszać. Dopiero taką żelatynę dodaję do reszty kremu i energicznie mieszam, albo miksuję.

Jak podgrzać żelatynę jeśli nie masz mikrofalówki? Możesz szklankę z żelatyną wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać aż się rozpuści. Możesz też ją pogrzać w kąpieli wodnej – podobnie jak opisywałam proces rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej.

black forest cake with cherries and cream

Ciasto z czereśniami jako alternatywa dla ciasta z wiśniami

W sezonie na świeże czereśnie możesz zastąpić nimi wiśnie. Szczególnie fajnie sprawdzą się tu ciemne, mocno czerwone czereśnie. Są one słodsze od wiśni, więc pamiętaj o tym przygotowując potem krem czekoladowy – może warto użyć gorzką czekoladę ;)

Jak przechowywać czekoladowe ciasto z wiśniami?

To kremowe ciasto z wiśniami ze względu na bitą śmietanę najlepiej przechowywać w lodówce. Jest ono gotowe do podania zaraz po wyciągnięciu z lodówki i nie potrzebuje dodatkowego ogrzewania. Ciasto w lodówce może postać spokojnie kilka dni. Ze względu na bitą śmietanę ciasto średnio nadaje się do mrożenia. Najlepiej więc go zjeść po przygotowaniu.

Mam nadzieję, że to ciasto kostka czarnoleska przypadnie ci do gustu i będziesz chętnie korzystać z tego przepisu. Jeśli tak, to będzie mi ogromnie miło, jeśli podzielisz się w komentarzu pod przepisem swoimi wrażeniami.

Ps. Przy okazji zachęcam do odwiedzenia mojego profilu na Instagramie, gdzie znajdziesz również moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie.

czekoladowe ciasto z kremem czekoladowym i bitą śmietaną

Najlepsze przepisy na ciasta z kremem i owocami

Jeśli lubisz takie przekładane, warstwowe ciasta z kremami i dodatkiem orzeźwiających owoców, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na takie ciasta. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej ciast z kremem znajdziesz na moim blogu. Serdecznie zapraszam.

Opublikowano: 2024 12 kwietnia

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Polecane przepisy

Przepis na czekoladowe ciasto z Schwarzwaldzkie

Dziś zapraszam Ciebie na pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami zatopionymi w wiśniowej galaretce, z obłędnym i lekkim kremem mascarpone przygotowanym z dodatkiem słodkiej Nutelli oraz z warstwą lekkiej bitej śmietany. To warstwowe ciasto przekładane kremem i owocami stanowi wspaniały deser na specjalne okazje a także na weekendowy deser. Zobacz mój dokładnie opisany przepis krok po kroku, ze zdjęciami z przygotowania a także krótkim filmem video i przekonaj się, że to wyjątkowe ciasto czekoladowe z wiśniami możesz przygotować samodzielnie w swojej własnej kuchni! Dowiedz się jak upiec idealny biszkopt czekoladowy będący podstawą tego ciasta, a także jak zrobić bardzo prosty i jednocześnie niesamowicie smaczny krem czekoladowy z serkiem mascarpone. Przygotuj to niebywałe ciasto biszkoptowe i zachwyć wszystkich jego niezwykłym smakiem.