cytrynowe ciasto posmarowane kremem borówkowym z mascarpone

Puszyste cytrynowe ciasto z obłędnym kremem borówkowym

Przygotuj dziś ze mną rewelacyjne, lekko cytrynowe ciasto z kremem borówkowym. Samo ciasto jest niezwykle proste do zrobienia i już samo ciasto może stanowić świetny deser i dodatek do kawy czy herbaty. Za to ciasto posmarowane kremem z borówkami zyskuje nie tylko na wyglądzie, ale również smakuje o niebo lepiej! Spróbuj koniecznie!

ciasto z kremem borówkowym

Cytrynowe ciasto z kremem borówkowym przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które nie jest trudne do zrobienia, ale wygląda jakby było dziełem cukiernika, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

cytrynowe ciasto z kremem borówkowym

Ciasto z kremem borówkowym przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne, lekkie i puszyste ciasto cytrynowe z dużą warstwą kremu borówkowego na wierzchu.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 15 minut
Porcje 24
Kalorie 318 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na puszyste ciasto cytrynowe

składniki na krem borówkowy do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić puszyste ciasto cytrynowe

  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    4 jajka, 200 g cukru
    miksowanie jajek z cukrem na puszyste ciasto cytrynowe
  • W tym czasie przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia przez sitko.
    500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy jajecznej dodaj sok z cytryny i krótko zmiksuj.
    60 ml soku z cytryny
    dodawanie soku z cytryny do ciasta cytrynowego
  • Dodaj porcjami mąkę na zmianę z maślanką i olejem- nie miksuj za długo tylko do połączenia składników.
    250 ml maślanki, 240 ml oleju
    dodawanie mąki do cytrynowego ciasta
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki (ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia).
    wykładanie ciasta cytrynowego do foremki do pieczenia
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 40-45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

Jak zrobić krem borówkowy do ciasta

  • Borówki przełóż do rondelka (jeśli używasz mrożone, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać) dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną.
    150 g borówek, 50 g cukru
    jak przygotować borówki do kremu borówkowego
  • Przetrzyj owoce razem z sokiem przez gęste sitko i odstaw do zupełnego wystudzenia – możesz je nawet schować do lodówki.
    przecieranie borówek przez sito do kremu z borówkami
  • Serek mascarpone zmiksuj z musem borówkowym i cukrem pudrem.
    500 g serka mascarpone, ok 2 łyżki cukru pudru
    jak zrobić krem borówkowy do ciasta cytrynowego
  • Wlej śmietanę kremówkę i zmiksuj aż krem będzie gęsty – możesz go dodatkowo dosłodzić do smaku.
    250 ml śmietany kremówki
    dodawanie kremówki do kremu borówkowego
  • Wyłóż krem na zupełnie zimne ciasto i od razu podaj.
    wykładnie kremu borówkowego na ciasto cytrynowe
  • Ciasto możesz przechować w lodówce.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 318kcalWeglowodany: 25gBiałko: 6gTłuszcz: 22.5g
Słowa kluczowe ciasto z borówkami, ciasto z kremem, cytrynowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z lekkim kremem mascarpone z borówkami

Ciasto z kremem z borówek – uwagi

Przygotowałam nam ostatnio takie cudowne i lekkie ciasto cytrynowe i posmarowałam go po wierzchu obłędnie owocowym kremem z borówek.

Do tego świeże borówki i odrobina cytryny i efektowne ciasto gotowe.

Ciasto zabrałam ze sobą do przyjaciół i ich dzieci się nim bardzo zajadały – jak dla mnie to najlepsza rekomendacja!

Koniecznie więc wypróbuj ten przepis i daj znać w komentarzu, jak Tobie smakowało.

puszyste ciasto z borówkami

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia ciasta z borówkami?

Do samego ciasta nie potrzebujecie jakichś specjalnych i trudno dostępnych składników. Pewnie większość masz już w swoim domu, a jeśli nie to poniżej podaję ewentualne zamienniki.

  • sok z cytryny – dla lekko cytrynowego smaku dodałam do ciasta sok z cytryny – tak mniej więcej 1/4 szklanki. Jeśli nie masz cytryny, to możesz użyć „cytrynkę”. Sok z cytryny można też zastąpić sokiem z pomarańczy, albo sokiem z limonki. Zamiast niej można też użyć mleko i dodać trochę aromatu w olejku.
  • maślanka – ja zawsze mam w domu maślankę, bo często ją wykorzystuję. Zamiast maślanki możesz użyć kefir, albo jogurt naturalny – tu wtedy lepszy będzie taki o rzadszej konsystencji. W ostateczności możesz użyć mleko, tylko daj go odrobinkę mniej, bo jest rzadsze od maślanki.
  • borówki – ja użyłam świeże owoce, bo jest teraz na nie sezon, poza sezonem możesz użyć mrożone owoce – nie musisz ich wcześniej rozmrażać
  • śmietana kremówka – ja jak zwykle użyłam tu śmietankę 30% płynną, w kartoniku. Może też być śmietanka 36% – tylko w wtedy zmieni się trochę kaloryczność ciasta!
  • serek mascarpone – możesz kupić dowolny serek – ja zwykle kupuję w dyskontach, bo są tańsze, a mają dobrą jakość.

Pamiętaj o tym, że zarówno serek mascarpone jak i kremówka muszą być mocno schłodzone przez przygotowaniem kremu. Inaczej kremówka się nie ubije ładnie, albo krem się zwarzy podczas miksowania.

proste ciasto cytrynowe z borówkowym kremem

Jak robić cytrynowe ciasto z kremem z borówek – wskazówki?

Samo ciasto cytrynowe, to ciasto ucierane – tu ucieramy/miksujemy jajka z cukrem na bardzo gęstą, puszystą i bladą pianę.

Dopiero wtedy dodajemy pozostałe składniki pamiętając o miksowaniu ich na niższych obrotach i krótko – tak aby ciasto nie straciło swojej puszystości.

Samo ciasto możesz upiec nawet dzień wcześniej i przechować je zawinięte w folię spożywczą, albo pod szczelną pokrywką.

Dopiero na porządnie wystudzone ciasto możesz nałożyć krem – jeśli będzie zbyt ciepłe, to krem z niego może spłynąć!

Borówkowy mus do kremu możesz również przygotować dzień wcześniej i schłodzić go w lodówce. Wtedy samo końcowe przygotowanie ciasta będzie szybsze.

Ciasto najlepiej posmarować kremem tuż przed podaniem – chociaż może ono postać z kremem przez dłuższy czas (jeśli nie jest zbyt gorąco).

Możesz ciasto dodatkowo udekorować przed podaniem świeżymi borówkami i plasterkami cytryny.

Ciasto z kremem borówkowym najlepiej przechować w lodówce, tak aby krem jak najdłużej zachował świeżość.

Ps.

Jeśli lubisz takie połączenia smaków – czyli cytrynowe ciasto z borówkami, to koniecznie wypróbuj mój przepis na ciasto blondie z borówkami albo przepis na cytrynowy placek z borówkami. Obydwa są pyszne i bardzo proste do zrobienia.

ciasto z kremem borówkami z mascarpone
puszyste ciasto z borówkami i kremem

Polecane przepisy na wypieki z borówkami

Jeśli lubisz borówki i słodkie wypieki z tymi pysznymi owocami, to koniecznie zobacz inne moje przepisy. Tutaj polecam takie trzy:

Inspiracja – przygotowałam swoją wersję ciasta.